Lukijan kysymys: Miksi Jumala loi hyvän ja pahan tiedon puun?

Tämänkertaista kyselijäämme askarruttaa, miksi Jumala loi paratiisiin hyvän ja pahan tiedon puun, kun siitä ei kuitenkaan saanut syödä. (1. Moos. 2:17)

Piirretty naishahmo kohottaa toista kulmaansa ja sivelee leukaansa.

Lukijan kysymys -palstalla asiantuntijat vastaavat lukijoidemme mieltä askarruttaviin kysymyksiin uskosta ja Raamatusta. Kuva: Maria Vilja

Olen monesti kuullut, että tämä kertomus puusta näyttää, kuinka ilkeä ja vastuuton Jumala on. Varsinkin netissä ateistien parissa törmää meemeihin ja vertauksiin sadistisesta vanhemmasta, joka antaa pikkulapselleen karkkia suoraan naaman eteen ja kieltää syömästä ja sitten huutaa lapselleen, koska tietenkin lapsi söi. Toisessa vertauksessa vanhempi antaa ladatun aseen lapsilleen ja katsoo vain sivusta. Mutta mikä näissä kuvauksissa on pilalla? Kaikki. Ne ovat karikatyyreja, irvikuvia. Ne eivät kuvaa Raamatun totuutta lainkaan.

Jumala on täydellinen Jumala. Hän on täydellisen hyvä ja viisas. Ei Jumala ole mikään ilkikurinen ihminen, joka asettaa ansan viattomalle. Päinvastoin! Jumala on viattoman puolella ja asettaa ansan pahalle, eli tuomitsee pahan. Paratiisissa ja hyvän ja pahan tiedon puussa ei ole kyse kuin vanhemmasta, joka testaa lapsiaan kohtuuttomalla testillä – mikä ei tietenkään tarkoita, etteikö puu kuvastaisi ihmisen testaamista hyvällä tavalla.

Ymmärtääksemme hyvän ja pahan tiedon puun, meidän tulee peruuttaa Raamatussa pari lukua taaksepäin ihmisen luomiseen. Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen. Jumalan kuvana ihmisen tehtävä on heijastaa Jumalan rakkautta tähän maailmaan. Jumala kutsui ihmisen hallitsemaan (lue: rakastamaan) kanssaan tätä maailmaa. Mutta jotta aito rakkaus olisi mahdollista, Jumala antoi ihmiselle vapaan tahdon. Rakkautta kun ei voi pakottaa.

Hyvän ja pahan tiedon puu kuvastaa mielestäni sitä, että ihmisellä on vapaus valita paha, vapaus tehdä väärin. Me emme ole robotteja, jotka tekevät automaattisesti kaiken. Robotit eivät voi rakastaa. Kielletyn hedelmän syöminen kuvastaakin sitä, että ihminen ei halunnut heijastaa Jumalan rakkautta, vaan omaa tahtoaan tähän maailmaan. Ihminen halusi nostaa itsensä jumalaksi Jumalan paikalle. Tämä on mielestäni yksi tärkeimmistä näkökulmista lankeemuskertomuksessa.

Sama kielletyn hedelmän syöminen toteutuu jokaisen ihmisen elämässä joka päivä. Aina kun teemme syntiä, poimimme sen kielletyn hedelmän. Mutta ei hätää – yhtä lailla voimme aina myös saada anteeksi. Aivan kuten Jumala peitti paratiisista karkotetut alastomat Aatamin ja Eevan eläimen nahalla, hän peittää myös meidät anteeksiannossaan. Eläimen nahalla peittäminen oli esikuva Kristuksen uhrista, sillä eläimen nahan saamiseksi piti ensin tappaa eläin. Yhtä lailla Jumala, Kristuksen ristinuhrin tähden, peittää meidän syntimme ja saamme olla jälleen Jumalan rakkaudessa ja yhteydessä.

Miika Koistinen, pastori

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja:

Lukijan kysymys: Onko ihmisellä vapaa tahto?

Lukijan kysymys: Miksi Jumala loi maailman, vaikka tiesi ihmisen lankeavan syntiin?