Kun suurten medioiden journalismi vinoutuu, tarvitaan kristillistä mediaa
Tietokirjailija Katleena Kortesuo maalaa kirjassaan Journalismin kuolema (Tammi, 2022) synkän kuvan journalismin alamäestä. Hänen mukaansa media on muuttunut ja menettänyt aiemman objektiivisuusihanteensa. Sen seurauksena journalismi on viihteellistynyt, tarinallistunut ja pinnallistunut. Pahimmillaan on ajauduttu agendajournalismiin, jossa oikealla puolella olemisesta on tullut tärkeämpää kuin totuudesta.
Kirja on täynnä kiinnostavia esimerkkejä. Kortesuo kuvaa kuinka uushenkisyys ja feminismi saavat täysin kritiikittömän kohtelun suurissa medioissa. Muutenkin uutisointi on pahasti vinoutunutta. Tämä koskee esimerkiksi Yhdysvaltojen uutisia, mutta tarkkaavainen lukija on ehkä havainnut samaa vinoumaa myös viime aikojen Israel-uutisoinnissa.
Uutisoinnissa kehystys on retorinen keino, jolla voidaan luoda negatiivisia mielikuvia pelkkien mielleyhtymien tai vertausten avulla. Se johtaa mielikuvajournalismiin, jossa asioita yhdistellään ilman todellista yhteyttä. Tällöin syyllistytään argumentaatiovirheeseen nimeltään syyllistäminen assosiaatiolla. Se tarkoittaa, että yritetään osoittaa henkilö tai idea huonoksi tai epäluotettavaksi vain siksi, että se liittyy jollakin tavalla tahoon, joka on yleisesti tuomittu tai jota pidetään negatiivisena.
Paraatiesimerkki ala-arvoisesta journalismista oli Helsingin Sanomien juttu Inkerin kirkosta (HS 19.1.), jossa Inkerin kirkkoa yritettiin liittää Venäjän hallintoon. Todisteita asialle ei ollut. Ainoa kytkös oli Inkerin kirkon osallistuminen rukousaamiaiselle Moskovassa, johon käytännössä osallistuvat lähes kaikki Venäjällä toimivat kirkkokunnat. Väitteissä ei ollut ollenkaan totuuspohjaa, mutta mielikuvia ja huonoja mielleyhtymiä heiteltiin ilmoille sitäkin enemmän.
Pelkkä samankaltaisuus yhdessä asiassa ei tee kenestäkään samanmielistä toisessa. Vaikka natsit rakensivat moottoriteitä, se ei tarkoita, että jokainen moottoriteitä rakentava olisi natsi. Jos kristillinen yhteisö korostaa perinteisiä perhearvoja, se ei tee siitä vielä itänaapurin hallinnon tukijaa. Miehen ja naisen avioliittoa on pidetty lähes kaikkialla normina näihin päiviin asti, joten sen kannattajiin mahtuu laaja kirjo poliittisia näkemyksiä, joilla ei ole tekemistä keskenään.
Median alamäestä seuraa, että luottamus mediaan heikkenee. Kortesuon mukaan syy ei ole lukijoissa, vaan median tehtävä on itse palauttaa luottamus. Median seuraajan puolestaan on tärkeä antaa sellaisille medioille rahansa, joihin voi oikeasti luottaa.
Elon Muskin omistama viestipalvelu X on herättänyt voimakasta keskustelua, koska se on haastanut valtamedian tiedonvälitysmonopolia. Suuret mediatalot eivät halua menettää rooliaan informaatiovirran portinvartijoina ja siksi demonisoivat uudet kilpailijansa. Kyse on poliittisesta taistelusta, jossa mediakentän vallanpitäjät eivät halua luopua vallastaan.
Tämän taistelun keskellä ja journalismin yleisessä alennustilassa kristillisen median rooli ja tarve korostuvat entisestään.