Kristittyjen kaupunkeja vapautettu Isisiltä

Rikkirevityissä kirkoissa vietetään jälleen ehtoollista. Risti kirkon katolla kertoo kotiinpaluusta.

Irakilainen pappi valmistelee Qaraqoshissa ensimmäistä messua sen jälkeen, kun kaupunki ja kirkko on valloitettu takaisin Isisiltä. Kuva: LEHTIKUVA/REUTERS Ahmed Jadallah

Irakilainen pappi valmistelee Qaraqoshissa ensimmäistä messua sen jälkeen, kun kaupunki ja kirkko on valloitettu takaisin Isisiltä. Kuva: LEHTIKUVA/REUTERS Ahmed Jadallah
Irakilainen pappi valmistelee Qaraqoshissa ensimmäistä messua sen jälkeen, kun kaupunki ja kirkko on valloitettu takaisin Isisiltä. Kuva: LEHTIKUVA/REUTERS Ahmed Jadallah


Rikkirevityissä kirkoissa vietetään jälleen ehtoollista. Risti kirkon katolla kertoo kotiinpaluusta.

Isis on menettänyt asemiaan Mosulin ympäristössä. Valtasuhteet ovat kääntymässä Irakissa, kun Irakin erikoisjoukot ovat vapauttaneet terroristien hallitsemia alueita. Monelle irakilaiselle kristitylle se merkitsee mahdollisuutta palata kotiin.

Vuonna 2014 Isis valloitti Irakin toiseksi suurimman kaupungin, Mosulin, ja suurimmillaan äärijärjestö hallitsi kolmannesta Irakista.

17. lokakuuta 2016 aloitettiin operaatio Mosulin takaisin valtaamiseksi. Operaatioon osallistuu Irakin armeijan sotilaita, kurdien peshmerga-joukkoja ja Syyrian kurdijoukkoja. Lisäksi Yhdysvaltojen tukema kansainvälinen liittouma on avustanut operaatiota ilmaiskuin. Ensimmäisen viikon aikana operaatiossa vapautettiin 78 kylää, uutisoi Helsingin Sanomat.

Luodinreikä ristissä

Brittiläisen televisiokanava Channel 4:n 23. lokakuuta julkaisemassa videossa kirjeenvaihtaja Jonathan Rugman seurasi seurakunnan johtaja John Taracheen paluuta kotikyläänsä Bartellaan, mistä pappi oli joutunut pakenemaan reilut kaksi vuotta sitten. Bartella oli yksi niistä kaupungeista, jotka Irakin erikoisjoukot vapauttivat operaatiossaan lokakuussa yhdessä Niiniven puolustusjoukkojen (NPU) kanssa.

Videossa näytetään, kuinka Tarchee astuu kirkkoon, jossa hän on palvellut vuosia. Hän näkee kirkkosalissa kaadettuja penkkejä ja rikottuja esineitä. Tuhon jäljet muistuttavat Isisin vihasta vähemmistöjä kohtaan.

Tietenkin tulemme tänne uudelleen, rakennamme sen uudelleen.

Kirkon seinässä olevaa ristiä on koetettu polttaa ja siinä on luodin reikiä. Rikkirevitty kirkko on lohduton näky, mutta 68-vuotias pappi suunnittelee Pyhän Marian kirkon tulevaisuutta.

”Tietenkin tulemme tänne uudelleen, rakennamme sen uudelleen.”

Bartella on vanhimpia kristillisiä kaupunkeja Lähi-idässä. Sillä on lähes kaksituhatvuotinen historia.

”Kiitän Jumalaa. Koska olemme kristittyjä, tiedämme, että Herramme elää”, John Tarachee vakuuttaa.

Ehtoollinen rauniokirkossa

Muslimisotilaista moni on kristillisessä kylässä ensimmäistä kertaa. Myös sotilaat iloitsevat tärkeästä voitosta. Tavoitteena on kukistaa kauhua herättänyt Isis, mutta Mosulin valtaaminen voi olla vielä haastava ja aikaa vievä tehtävä.

24France:n videossa kristityt sotilaat polvistuvat rukoilemaan yhteen ääneen tuhotun kivikirkon sotkuiselle lattialle Bartellassa. Sotilaat pystyttävät nopeasti kyhätyn ristin Neitsyt Marian kirkon katolle. Se on voimakas symboli Isisin kukistumisesta. He pyyhkivät kyyneliään. ”Jumalan siunausta teille”, he huutavat.

Lähellä Bartellaa sijaitsee Qaraqosh, joka on Irakin suurin kristillinen kaupunki. Ennen Isisin terroria kaupungissa eli noin 50 000 kristittyä. Pitkän tauon jälkeen kirkon kellot soivat taas ja hiiltyneiden pylväiden keskelle katettiin Herran pyhä ehtoollinen, raportoi Reuters.

Syyrian katolisen kirkon Mosulin arkkipiispa Butrus Moshe johti messun kirkkoon kokoontuneelle seurakunnalle Qaraqoshissa.

Pitkän tauon jälkeen kirkon kellot soivat taas ja hiiltyneiden pylväiden keskelle katettiin Herran pyhä ehtoollinen.

”Tänään Qaraqosh on vapaa Isisistä”, arkkipiispa sanoi messuun osallistuneille irakilaisille kristityille. Samaan aikaan Irakin joukot jatkoivat alueiden takaisinvalloittamista terroristeilta, joiden keskuspaikkana oli Mosul. Se sijaitsee vain 30 kilometrin päässä Qaraqoshista.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin saamien tietojen mukaan vapauttajana toimineen sunniheimo Sab’awin asejoukot ovat koonneet kylissä Isisin kannattajiksi epäilemiään miehiä ja poikia ja tämän jälkeen nöyryyttäneet ja kiduttaneet heitä. Irakissa pelätäänkin kostonkierrettä.

Helsingin Sanomat uutisoi 1. marraskuuta Irakin erikoisjoukkojen päässeen tunkeutumaan Mosuliin, missä arvioidaan olevan 1,5 miljoonaa siviiliä. YK arvioi, että 200 000 pakolaista tulee pakenemaan Mosulista.

Helsingin Sanomissa maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettaja, everstiluutnantti Torsti Astren arvioi, että Isisin tappio on selvä, mutta taistelujen kesto on vielä arvoitus. Hänen mukaansa siviilien turvaaminen kaupunkisodassa käy ajan mittaan erittäin vaikeaksi.

Katso Channel4:n ja 24Francen videot tästä ja tästä.