Kristillinen tv- ja radiotarjonta monipuolistuu Suomessa

Pitkään toimineiden Radio Dein ja TV7:n rinnalle on syntynyt muitakin kanavia. Millaista sanomaa kukin kanava välittää?

V7:n johtajat ja perustajat Martti ja Mirja Ojares ovat kiitollisia uusista tiloista. KUVA: SUSANNA SARIMAA

V7:n johtajat ja perustajat Martti ja Mirja Ojares ovat kiitollisia uusista tiloista. KUVA: SUSANNA SARIMAA
V7:n johtajat ja perustajat Martti ja Mirja Ojares ovat kiitollisia uusista tiloista. KUVA: SUSANNA SARIMAA

Pitkään toimineiden Radio Dein ja TV7:n rinnalle on syntynyt muitakin kanavia. Millaista sanomaa kukin kanava välittää?

– Kristillisen arvopohjan ja näkökulman tarjoavalla medialla tulee olla maassamme riittävän vahva rooli. Kristillinen media käsittelee aiheita, joita muut eivät juuri käsittele, korostaa Radio Dein ohjelmajohtaja Kai Kortelainen.

Radio- ja tv-tuotannossa on tapahtunut kehitystä tähän suuntaan. Viime vuosina jo pian täysi-ikäisen Radio Dein ja yli 10-vuotiaan TV7:n oheen on perustettu muitakin kristillistä ohjelmaa tuottavia kanavia. Esimerkiksi vuonna 2013 toimintansa aloitti sekä Alfa TV että Patmos Radio. Uusimmalla tulokkaalla One Way TV:llä on vasta 8-kuukautinen kokemus netti-tv lähetyksistä.

Radio Dei peräänkuuluttaa laatua

Kai Kortelaisen mukaan riippumattomat tutkimukset osoittavat, että Radio Dei on Suomen tunnetuin kristillinen media. Noin 60 prosentille sen kuuntelijoista hengelliset asiat ovat jossain määrin tuttuja. Sitä vastoin jopa 40 prosenttia kuuntelijoista ei ole aktiivikristittyjä: he eivät käy lainkaan esimerkiksi kirkossa tai seurakunnan tapahtumissa. Molemmat ryhmät otetaan huomioon lähetysvirrassa.

– Radio Deitä kuuntelee päivisin moni sellainenkin kuuntelija, joka ei tunne teologisia hienouksia tai kirkon ja kristillisten seurakuntien sisäpiirislangia, Kortelainen kertoo.

Iltojen ja viikonloppujen ohjelmakattaus palvelee vahvemmin niitä, joille seurakuntaelämä on jo tuttua. Silloin Radio Dei lähettää pääasiassa yhteistyökumppanien eli kristillisten seurakuntien ja järjestöjen ohjelmia.

Kanavan näky on välittää toivoa, rakentaa yhteyttä ja kertoa uskosta luonnollisena osana elämää. Kortelaisen mielestä on syytä muistaa, että kristillisessä mediassa hyvä tahto ja tarkoitus eivät ole syy luopua korkeatasoisesta toimituksellisesta otteesta.

– Kristillinen media ansaitsee yhtä korkeat journalistiset periaatteet ja laatuvaatimukset kuin mikä tahansa muu media.

Radio Deitä kuuntelee tutkimusten mukaan 200.000 suomalaista.

Radio Patmos – ohjelma-aika ei kaupan

Patmos Lähetyssäätiön perustama Radio Patmos keskittyy myös kristilliseen ohjelmaan. Netin kautta sitä voi kuunnella jatkuvasti, ja lokakuusta lähtien jälleen kolme kuukautta radioaalloilla. Kuuluvuus kattaa yli kaksikymmentä paikkakuntaa.

Radio Patmoksen päätoimittajan Leo Meller kertoo kanavan olevan suunnattu erityisesti kristityille, mutta samalla sen kautta tahdotaan selkosanaisesti evankelioida. Myös lähetysnäky ja Israelin tilanne ovat vahvasti esillä.

– Korostamme kristittyjen yhteyttä ja tahdomme siunata ja rohkaista kaikkiinsuuntiin, joissa vanhan ajan evankeliumia levitetään, hän selittää.

Radio Patmos ei myy ohjelma- tai mainosaikaa, vaan toimii lahjoitusvaroin. Moni taho on yrittänyt ostaa kanavalta niitä, mutta vastaukset ovat kieltäviä. Mellerin mukaan näin he pystyvät pitämään linjansa Jumalalta saadun mission mukaisena.

– Jokainen tekee ohjelmia kutsumukselleen uskollisena.

TV7 laajentuu

Joulukuussa 2003 käynnistynyt Taivas TV7 on kasvanut koko ajan. Kanavia on jo neljä: Suomen ja Viron pääkanavat sekä vain netin kautta seurattavat TV7 Plus ja Ruotsin Himlen TV. Alussa työntekijöitä oli seitsemän, nyt heitä on lähemmäksi 100. Suomessa 55 neliön tilat ovat vaihtuneet 200:an neliöön.

– Viimeisen vuoden aikana olemme sekä Suomen että Viron päässä muuttaneet uusiin tiloihin, ja kesän aikana muutamme myös Jerusalemissa. Lisäksi studiokerros on remontoitu Suomessa, TV7:n johtajat Martti ja Mirja Ojares kertovat.

Laajentaminen on vaatinut heiltä uskon askeleita. Inhimillisesti helposti pelkää taloustilanteen heikkenemistä. TV7:n tärkein tulonlähde ovat lahjoitukset.

– Kun suuret ikäluokat väistyvät, tulee ihmisiä, jotka eivät ole tottuneet lahjoittamaan. Tarvitaan herätystä, että löytyy niitä, jotka ovat valmiita lahjoittamaan tai tilaamaan esimerkiksi kristillisiä lehtiä. Olemme kaikki samassa tilanteessa, jos perälauta vuotaa, Martti Ojares pohtii.

Internetin kautta TV7:ää katsotaan katsotaan yli 90 maassa. Suosituinta sisältöä ovat raamattu- ja rukousohjelmat, kun taas laadukasta nuorten- ja lastenohjelmaa kanavalle kaivattaisiin lisää. Sisällöntuottajat ovat tervetulleita mistä kristillisestä suunnasta tahansa, kunhan he ovat uskossa ja sitoutuvat Raamattuun. Luterilaisen kirkon piiristä tekijöitä on vain vähän, lähinnä viidesläiset pitävät lippua yllä. Ojarekset eivät tee yhteistyötä Raamatun vastaisten toimijoiden kanssa, vaan niiden, jotka jakavat saman näyn.

– Se on lähetyskäsky, sen toteuttaminen käytännössä, jotta ihmiset saisivat kuulla Jeesuksesta. Raamattu on kokonaan totta, ja sen mukaan pitäisi evankeliumia julistaa, Martti Ojares painottaa.

– Raamattu on perusta, ja Jeesus Kristus auktoriteetti. Ei meillä ole mitään muuta kuin Jeesuksen risti, Mirja Ojares lisää.

Alfa TV – Perhekanava ilman yllätyksiä

Rakentava. Vaikuttava. Piristävä. Nämä sanat ovat tunnuslause Alfa TV:lle, joka kasvattaa koko ajan katsojamääriään. Kyseessä on koko perheen mainosrahoitteinen yleiskanava. Se näkyy TV7:n tapaan eri kanavapaikoilla antenni- ja kaapelitalouksissa ja netin kautta ympäri maailmaa. Alfa TV pitää sisällään ohjelmia keskusteluohjelmista dokumentteihin ja uutisista konsertteihin. Se ei profiloidu pelkästään kristilliseksi kanavaksi, vaikka kristilliset ohjelmat kuuluvatkin ohjelmistoon.

– Alfa TV on kuitenkin perhekanava, eli mitään yllätyksiä ei tule, vastaava tuottaja Laura Haukka huomauttaa.
Alusta asti Alfa TV:n tavoitteena on ollut tehdä matalankynnyksen hengellistä ohjelmaa. Niissä pyritään olemaan ihmisläheisiä ja käyttämään kaikille ymmärrettävää kieltä.

– Näemme, että hengelliset asiat ovat tavallisia asioita ihmisille, Haukka selittää.
Hänen mukaansa Alfa TV ei kilpaile toisten TV-kanavien kanssa, kuten TV7:n.

– Iloitsemme siitä, että TV7 on olemassa ja suhtaudumme siihen myönteisesti. Mutta sillä on oma tehtävä, ja meillä on eri konsepti. Ne eivät riitele keskenään. Sama tehtävä meillä on siinä mielessä, että näytämme rakentavia ohjelmia, jotka auttavat ihmisiä.

One Way TV säästää kustannuksissa

One Way Missionin TV-työ on jo vuosia tuottanut sisältöä TV7:lle. Viime vuonna se aloitti myös oman netti-tv:n. Katseluennätykset ovat olleet reilu tuhat päivässä ja normaalisti katseluita on useita satoja päivässä.

Netti-tv:n kautta One Way Mission haluaa tiedottaa työstään ja opetuksellisesta linjauksestaan, kommentoi Mika Pakarinen One Way TV:n viestinnästä. Opetuksessa perusteemoja ovat muun muassa evankeliumi, opetuslapseutus ja lähetystyö. TV7:ltä he eivät pystyneet ostamaan tarpeeksi ohjelma-aikaa, ja mainostus mahdollisuudetkin olivat rajalliset.

– Nykyään teknologia mahdollistaa sen, että pystytään kustannustehokkaasti ja vanhaan aikaan verrattuna minimalistisilla kuluilla rakentamaan jakelukanava verkkoon. Nettiin satsataan tällä hetkellä enemmän kuin koskaan ja sekulaari maailmakin ajaa TV-toimintaansa verkkoon.

Myös One Way TV:llä lähetysnäky on kirkkaana esillä. Suomessa tehtyjä ohjelmia esimerkiksi dubataan Intiassa teluguksi.

– Maassa on 80 miljoonaa telugun puhujaa, joille voimme välittää evankeliumia ohjelmien kautta, Pakarinen iloitsee.