Kristillinen ­kehitysvammatyö vahvistuu Virossa

Virossa kehitysvammaisia pyritään kohtaamaan ja evankelioimaan enenevissä määrin. Sen lisäksi, että Viron ev.-lut. kirkon papit vierailevat seurakuntansa alueella hoitokodeissa, on perustettu kaksi yhteiskristillistä ryhmää kehitysvammaisille ja heidän perheilleen.

Kansanlähetyksen Viron lähetti Kirsti Malmi (oik.) Andreksen kanssa. Andres asuu suuressa hoitokodissa Saarenmaalla ja on uskollinen esirukoilija, jonka sydämellä on muun muassa Viron kirkon lähetyskuoro ja nuorisotyö. KUVA: SEKL ARKISTO

Virossa kehitysvammaisia pyritään kohtaamaan ja evankelioimaan enenevissä määrin. Sen lisäksi, että Viron ev.-lut. kirkon papit vierailevat seurakuntansa alueella hoitokodeissa, on perustettu kaksi yhteiskristillistä ryhmää kehitysvammaisille ja heidän perheilleen. Kansanlähetyksen Viron lähetti Kirsti Malmi kertoo, että vastaaville vertaisryhmille ja hengelliselle yhteydelle on tilausta monilla paikkakunnilla. Kehitysvammatyön edistämistä visioitiin vastuunkantajien voimin ensi kertaa viime syksynä neuvottelupäivässä.

– Se oli hyvä, pieni alku. Tutustuimme toisiimme ja jaoimme ideoita, Malmi iloitsee verkostoitumisesta.
Hänen mukaansa keskusteluissa nousi esille kaikkien yhteinen haave.

– Toivomme, että jonain päivänä jokaisessa Viron kirkon rovastikunnassa ainakin yksi työntekijä toimisi kehitysvammaisten parissa. Näillä henkilöillä pitäisi olla halu ja valmiudet huolehtia alueensa kodeissa ja laitoksissa asuvien vammaisten hengellisistä tarpeista. Tavoitteena on, että kaikilla olisi mahdollisuus kuulla hyvä uutinen Jeesuksesta.

Malmi on vieraillut vuosia kehitysvammaisten hoitokodeissa Virossa. Hän kuvailee sitä rakkaaksi osaksi työtään. Yhteistyö saarenmaalaisen Tiina Oolin kanssa, joka toimii Viron kirkossa valtakunnallisena kehitysvammatyön koordinaattorina, on sujunut hyvin. Lähettikollega Minna Nikin ja Oolin kanssa Malmi on jo pari vuotta pitänyt kuukausittain kirkkohetkiä Vääna-Viti Kodissa. Hän on vieraillut myös Imastun koulukodissa ja Kiigemetsan erityiskoulussa Jõgevan maakunnassa.

– Vääna-Viti Kodin viikko-ohjelmaan mahtuu monenlaisia keskustelu- ja harrastetuokioita, joihin halukkaat voivat osallistua. Johtaja totesi kerran, että kirkkohetket ovat yksi suosituimmista harrastetoiminnoista.

Malmi on huomannut, että osalle hoitokotien asukkaista uskonasiat ja Raamatun kertomukset ovat tuttuja jo entuudestaan. He tuovat luontevasti rukousaiheeksi omia tai läheisten sairauksia tai muita murheita.

– Usein papin kohottaessa tunnin päätteeksi kädet Herran siunaukseen moni paikallaolija tekee samoin, ja olemme tulleet moninkertaisesti siunatuksi.

Jumalan silmissä arvokkaita

Malmin kokemuksen mukaan kehitysvammaiset ovat usein lähempänä Jumalaa kuin muut ihmiset.

– Jumala ulottuu heidän todellisuuteensa, joka saattaa meille jäädä salatuksi. Kirkkohetkissäkin käy monia, jotka eivät kykene tuottamaan puhetta, mutta osallistuvat silti täysillä. Koen kutsumuksekseni välittää laulujen kautta terveisiä taivaan Isältä, sitä että jokainen ihminen on Jumalan taideteos ja sellaisenaan arvokas ja rakas.

Malmilla ja hänen työtovereillaan on suunnitelmissa järjestää syksyllä rippikoululeiri kehitysvammaisille.utut

– Takavuosina on pidetty ainakin pari valtakunnallista leiriä. Saarenmaalla on eräässä isossa hoitokodissa pidetty rippikoulua säännöllisesti. Nyt olisi tarkoitus taas pitkästä aikaa tarjota tätä mahdollisuutta mantereella. Leirikeskus on varattu, ja uskomme, että rahoituskin järjestyy. Joitakin lahjoituksia on jo tullutkin suomalaisten seurakuntien kautta.