Kesä käynnistyy – kestääkö usko?

Viime vuosina on tuntunut epäselvältä, voidaanko Suomessa enää puhua vuodenajoista. Kesä tuntuu tarkoittavan yksittäisiä päiviä, eivätkä talvetkaan ole entisellään. Säistä huolimatta arjen ja loman vuorotahti kuitenkin pyörii yhteiskunnassamme kuten aina ennenkin. Kesä käynnistyy, miten käy uskon? Moni raamattupiiri ja yhteysilta jää tauolle. Loman koittaessa arjen rutiinit muuttuvat. Ehkä aamulla ei tulekaan tartuttua Sanaan niin kuin…

Viime vuosina on tuntunut epäselvältä, voidaanko Suomessa enää puhua vuodenajoista. Kesä tuntuu tarkoittavan yksittäisiä päiviä, eivätkä talvetkaan ole entisellään. Säistä huolimatta arjen ja loman vuorotahti kuitenkin pyörii yhteiskunnassamme kuten aina ennenkin.

Kesä käynnistyy, miten käy uskon? Moni raamattupiiri ja yhteysilta jää tauolle. Loman koittaessa arjen rutiinit muuttuvat. Ehkä aamulla ei tulekaan tartuttua Sanaan niin kuin arjessa. Ehkä elokuva korvaa iltahartauden.

Samalla kesä tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia uudistua uskossa. Mitä jos tänä kesänä keskittyisitkin etsimään Jumalan kasvoja? Ehdotan siihen neljää vanhaa, mutta kestäväksi havaittua apukeinoa. Mitä jos ottaisit suurennuslasin alle edes yhden niistä?

Ensimmäinen on Raamatun lukeminen. Jos arjessa raamattuannokset jäävät jakeen tai parin mittaiseksi, kesällä voisi olla aikaa lukea pidempiä pätkiä. Mitäpä jos kokeilisit lukea jonkin Raamatun kirjan läpi yhdeltä istumalta? Monet kirjeet, esimerkiksi Paavalin kirje roomalaisille, muodostavat kokonaisuuden. Kirjeen ajatuskulku avautuu paremmin, kun sitä lukee pitkänä pätkänä.

Mitä jos tänä kesänä keskittyisitkin etsimään Jumalan kasvoja?

Toinen on rukous. Aamurukouksemme ennen työpäiviä ovat usein kiireisiä, iltaisin olemme arjesta väsyneitä. Lomalla on mahdollisuus rukoilla virkeästi. Etsi rauhaisa paikka, sulje ovi ja silmäsi ja viivy hetki vailla kiirettä Herran edessä. Saat puhua taivaalliselle Isällesi sen, mitä sinulla on sydämelläsi. Saat kertoa, mitä hänestä ajattelet. Saat muistella, millaisia suuria tekoja hän on tehnyt historiassa ja omassa elämässäsi. Saat tuoda puutteesi ja hätäsi kaikkivaltiaalle Jumalalle. Hän kuuntelee lastaan mielellään.

Kolmantena ehdotan jumalanpalvelusta. Olisiko mahdollista, että suunnittelisit kesän menosi siten, ettet sunnuntaisin ole aina tien päällä, vaan että kesäpyhinäkin tulisit Herran huoneeseen? Väkeä voi olla seurakunnassa vähemmän, mutta Herra on luvannut olla siitä huolimatta läsnä. Hän haluaa kohdata sinut evankeliumin julistuksen ja ehtoollisen välityksellä.

Neljäs vinkki on hengelliset kesäjuhlat. Tämä on meidän suomalaisten hieno etuoikeus. Hyviä kesäpäiviä löytyy ympäri Suomea, mutta tietysti toivoisin sinun tulevan myös Ryttylään Kansanlähetyspäiville. Viikonloppu Sanan, rukouksen, hyvän hengellisen musiikin ja lähetysasian äärellä voi olla piristys, jolla jaksaa taas hetken matkaa eteenpäin. Jos sinulla on tapana käydä tietyillä kesäpäivillä, voisitko harkita vielä toisia hengellisiä kesäjuhlia? Kurkistus toisen liikkeen kesäpäiville voi avata uskoon uusia mielenkiintoisia näkökulmia.

Jos suhteesi Herraan on epäselvä, mikset selvittäisi sitä tänä kesänä? Jos olet kulkenut kauaksi hänen luotaan, etkö palaisi takaisin? Et voi tietää, montako kesää sinulla on jäljellä. Ja vaikka niitä olisikin vielä monta, et tule katumaan viettämääsi aikaa Jeesuksen seurassa.

Toivon, että kesäsi olisi paitsi lämmin, myös hengellisesti siunattu!