Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen siirtyy Mission Europen palvelukseen

– Kansanlähetys on hengellinen kotini, jonka yhteydessä aion jatkaa. Mutta en enää työntekijänä, Mika Tuovinen kertoo Uudelle Tielle päätöksestään astua sivuun lähetysjohtajan tehtävästä.

Mika Tuovisen viimeinen työpäivä Kansanlähetyksen lähetysjohtajana on 31.12.2020. Sen jälkeen hän suuntaa evankelioimistyöhön Mission Europen palvelukseen. Mika ja Anne Tuovinen jäävät asumaan Ryttylään, ja Anne jatkaa Kansanlähetyksen aluekoordinaattorin työssä. Kuva: Matti Korhonen

Ihminen on onnellisimmillaan silloin, kun hän seuraa nuoruutensa näkyä. Tämän Mika Tuovinen luki aikoinaan Uuden Tien sivuilta. Ja tuota näkyä hän haluaa seurata jatkossa entistä kokonaisvaltaisemmin. Lokakuusta 2011 saakka Kansanlähetyksen johtajan tehtävää hoitanut Tuovinen siirtyy vuoden vaihteessa lähetysjärjestö Mission Europen toiminnanjohtajaksi. Pienessä ja kevyessä organisaatiossa työnkuva painottuu julistustyöhön ja ihmisten kohtaamiseen.

– Sydän vetää minua johtajan kulmahuoneesta kansan keskelle, paperien ja hallinnollisten kokousten keskeltä työhön, jossa saa osallistua selkeämmin evankeliumin julistamiseen. Järjestönä Kansanlähetys julistaa evankeliumia. Mutta johtajan tehtävissä hallinnollisen työn osuus on lisääntynyt. Organisaatiossa on ollut paljon aikaa vieviä taloushallinnon projekteja.

Väliaikainen tehtävä

Kymmenen vuotta sitten Mika ja Anne Tuovinen palasivat viidentoista lähetystyövuoden jälkeen kotimaahan. Mika aloitti Kansanlähetyksessä kotimaantyön aluekoordinaattorin tehtävät.

– Kun olin ollut työssä pari kuukautta, jotkut alkoivat kyselemään, tuleeko minusta seuraava lähetysjohtaja. Minulla oli se ajatus, että ollaan muutama vuosi kotimaassa ja lähdetään sitten takaisin lähetystyöhön, Tuovinen tunnustaa.

Kun edellisen lähetysjohtajan Timo Rämän eläkkeelle jääminen lähestyi, Tuovisen kimppuun käytiin aktiivisemmin. Tuovinen otti kutsun vastaan.

– Jo siinä vaiheessa ajattelin, että tämä on väliaikainen tehtävä enkä jää tästä eläkkeelle. Mutta työ vie mennessään. Nyt tulee kymmenen vuotta täyteen Ryttylän keskustoimistossa. Yksi ajatukseni on, että tehtävä on nyt suoritettu.

Edessä on tosin vielä loppukiri. Loppuvuoden Tuovinen haluaa keskittyä hallinnollisiin uudistusprojekteihin, jotta uusi lähetysjohtaja pääsisi helpommin töihin kiinni.

”Ydinkutsumukseni ei ole hallinnon kehittämisessä”

Palataan vielä kutsumukseen ja johtajan työnkuvaan. Kansanlähetys on varsin iso ja monimutkainen organisaatio, johon kuuluvat muun muassa itsenäiset piirijärjestöt, lähetysosasto ja kansanopisto. Lähetysjohtaja joutuu olemaan samaan aikaan organisaation johtaja, hengellinen johtaja, Kansanlähetyksen paimen ja vaikuttaja kirkossa.

– Kaipaan enemmän keskittymistä vähempiin asioihin. Haluan tehdä joitain asioita hyvin. Ydinkutsumukseni ei ole hallinnon kehittämisessä. Jumala antaa kristityille erilaisia kutsumuksia. Minun sydämeni on palanut sille, että voisin olla evankeliumin julistamisen eturintamassa, en niinkään kenraalina tai luutnanttina taka-alalla.

Liittyykö Tuovisen päätökseen pettymystä siitä, miten Kansanlähetys toteuttaa evankelioimistehtäväänsä?

– Ei liity, vaan päätös liittyy omaan kutsumukseeni. Mutta koen kyllä, että evankelioiminen tai Jeesuksesta avoin juttelu on meidän maassamme jotenkin kriisissä.

Jumala antaa kristityille erilaisia kutsumuksia. Minun sydämeni on palanut sille, että voisin olla evankeliumin julistamisen eturintamassa, en niinkään kenraalina tai luutnanttina taka-alalla.

Tuovisen mukaan kristillisiä järjestöjä ei välttämättä tunneta evankelioimistoiminnastaan. Sen sijaan toiminta keskittyy nykyään hyvin paljon raamatunopettamiseen ja yhteisöjen luomiseen.

– Ja nämä ovat tärkeitä. Yhteisöt parhaimmillaan myös varustavat uskovat viemään evankeliumia lähelle ja kutsumaan ihmisiä yhteisöihin.

– Kaipaan evankeliumille uutta näkyvyyttä ja haluan työskennellä myös suoremmin sen hyväksi, että tässä maassa sanoma Jeesuksesta voisi olla enemmän julkisuudessa esillä ja että ihmisiä kehotettaisiin ottamaan evankeliumin sanoma vastaan.

Mistä Tuovisen johtajakausi muistetaan?

Kun työtä Kansanlähetyksessä on jäljellä vielä puoli vuotta, voi olla liian aikaista arvioida, millainen oli Tuovisen lähetysjohtajakausi. Silti jotkin asiat nousevat jo kirkkaana miehen mieleen.

– Olen pyrkinyt pitämään esillä Kansanlähetyksen työnäkyä ja sitä, että me innostuisimme enemmän Jeesuksesta. Samalla on tehty suuria hallinnollisia uudistuksia, osastostrategioita, hallinto-, talous- ja budjetointijärjestelmiä.

– Olen myös pyrkinyt pitämään Kansanlähetyksen joukkoa koossa. Liikehän on ollut hyvin moninainen alusta alkaen. On erilaisia teologisia painotuksia ja toiminnallisesti erilaisia näkyjä. Lähetysjärjestöjen ja kirkon suhteiden kannalta yksittäinen iso asia oli lähetystyön perussopimuksen hyväksyminen vuonna 2013.

Vaikeimpiin hetkiin kuuluvat yt-neuvottelut, joihin Tuovinen joutui jo lähetysjohtajapestinsä alkumetreillä. Pahimmilta irtisanomisilta säästyttiin, mutta toisaalta talous on ollut tiukilla koko ajan. Myös työntekijöiden väsyminen surettaa.

– Ehdottomasti surullisin päivä oli 24.7.2014, kun kuulimme uutisen kahden työntekijämme surmaamisesta Afganistanissa.

Terveiset seuraajalle

Kansanlähetyksen liittohallituksen tehtävänä on etsiä liikkeelle uusi johtaja. Mika Tuovisella on mielessään jo muutama neuvo tulevalle johtajalle, kuka hän sitten onkin.

– Toivon, että seuraaja tulee tehtävään selvästi omana itsenään ja uskaltaa olla se persoona, jollaiseksi Jumala on hänet luonut. Hänen ei tarvitse olla kukaan toinen.

Tuovinen toivoo, ettei työ nielaisisi uutta johtajaa kokonaan mukaansa, kuten hänelle itselleen on käynyt.

– Omasta itsestä ja hengellisestä elämästä huolehtiminen ovat jääneet liian vähälle. Oman Jumala-suhteen hoitaminen, rukoileminen, lukeminen, lepo ja perhe ovat tärkeitä. Elämässä on muutakin kuin Kansanlähetyksen johtaminen.

Lopuksi Tuovinen toivoo, että Kansanlähetyksen työnäky voisi olla tulevalla johtajalla kirkkaana mielessä ja Jeesus saisi olla kaiken keskipisteenä.

Lisäksi

Mission Europe

• Kansainvälinen lähetysjärjestö, joka toimii yhteistyössä paikallisten kirkkojen, seurakuntien ja kristillisten järjestöjen kanssa.

• Toiminta tähtää uskon syntymiseen, seurakuntayhteyteen kutsumiseen, hengelliseen uudistukseen, evankeliumin julistukseen sekä seurakuntalaisten varustamiseen.

• Toimii Suomessa, Virossa, Venäjällä ja Israelissa.

Kalevi ja Eine Lehtisen sekä Markku ja Aulikki Happosen perustama vuonna 1991.

• Työntekijöinä ovat Markku ja Aulikki Happonen, Ilkka ja Marjo Puhakka, Seppo ja Tarja Niemeläinen sekä Petri ja Marianne Välimäki. Mika Tuovinen liittyy työntekijärinkiin 1.1.2021.

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: