Jordan Peterson antoi Helsingin Kulttuuri­talon täydelle salille kasvatusvinkkejä

Yhdeksi aikamme merkittävimmäksi ajattelijaksi luonnehdittu kanadalainen psykologian professori Jordan B. Peterson veti Helsingin Kulttuuritalon täyteen kuulijoita viime sunnuntaina.

Jordan Peterson puhui elämänohjeistaan 1450-henkiselle yleisölle Helsingin Kulttuuritalolla 4. marraskuuta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Jordan Peterson puhui elämänohjeistaan 1450-henkiselle yleisölle Helsingin Kulttuuritalolla 4. marraskuuta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Yhdeksi aikamme merkittävimmäksi ajattelijaksi luonnehdittu kanadalainen psykologian professori Jordan B. Peterson veti Helsingin Kulttuuritalon täyteen kuulijoita viime sunnuntaina.

Kulttuuritalon vierailu on osa miehen kiertuetta, joka käsittelee hänen uutuuskirjaansa 12 Elämänohjetta. Käsikirja kaaosta vastaan (suom. Tero Valkonen, ­WSOY 2018). Peterson pitää toisen luennon samassa paikassa sunnuntaina 11. marraskuuta.

Helsingissä Peterson keskittyi kirjansa ohjeeseen: ”Älä anna lastesi tehdä mitään, mikä saa sinut suhtautumaan heihin kielteisesti.”

Peterson korosti vastavuoroisen leikin merkitystä erityisesti pienten, alle neljävuotiaiden lasten kasvatuksessa. Petersonin mukaan perusta ihmisen eettiselle toiminnalle valetaan juuri vastavuoroisen leikin avulla.

Petersonin sanoma on uponnut erityisesti lukuisiin nuoriin miehiin. Myös sunnuntaina ehdoton enemmistö kuulijoista oli nuoria miehiä. Sen sijaan, että psykologi paapoisi kuulijoitaan, hän kehottaa ryhdistäytymään ja ottamaan vastuun omasta elämästä, mikä on monille nuorille kuulijoille ollut suorastaan vallankumouksellinen neuvo.

Jordan Petersonista keskustellaan Uuden Tien toimittamassa AlfaStudiossa AlfaTV:llä torstaina 8.11. klo 20. Studiossa mukana ovat Ylen toimittaja Sanna Ukkola, kirjailija Joonas Konstig, katolinen teologi Emil Anton ja poliittinen youtubettaja Tere Sammallahti.

Lisäksi

Kommentti: Visainen Jumala-kysymys

Kristityn näkökulmasta Peterson on kiinnostava hahmo muun muassa siksi, että hän käsittelee luennoillaan ja kirjassaan myös Raamatun kertomuksia. Tämä on sulatellut monia kovia ateisteja ajattelemaan, voisiko Raamatussa olla sittenkin tärkeää elämänviisautta.

Petersonin lähestymistapa Raamattuun on psykologinen. Hän ei lähesty Raamattua Jumalan ilmoituksena, vaikkakaan hän ei myöskään torju ilmoituksen mahdollisuutta. Peterson näkee, että Raamatun kertomuksiin, kuten muihinkin uskonnollisiin ja mytologisiin tarinoihin liittyy ihmiskunnan koeteltua viisautta.

Mitä Peterson sitten ajattelee Jumalasta? Kesäkuussa Englannin vierailullaan hän vastasi toimittaja Justin Brierleyn kysymyksiin Unbelievable?-radio-ohjelmassa. Peterson sanoi, että hän määrittelee itsensä uskonnolliseksi mieheksi ja pitää maailmankuvaansa kristillisenä. Kysymys siitä, uskooko hän Jumalaan, oli sen sijaan haastavampi:

”Mitä tarkoitat uskolla? Mitä tarkoitat Jumalalla? Mistä tiedät, että kysymys, johon vastaan, on sama kysymys, jonka kysyit? Siihen ei voi vastata ’kyllä’ tai ’ei’ millään yksinkertaisella tavalla. Pidän sitä epämiellyttävänä kysymyksenä. En usko, että se johtuu siitä, että vältän aihetta, vaan siihen kunnolla vastaaminen vaatisi kirjoja ja luentoja”, Peterson vastasi.

Peterson kuitenkin sanoi, että hän pyrkii parhaansa mukaan elämään ikään kuin Jumala olisi olemassa. ”Ja luulen, että tästä uskossa on kyse: miten elät, ei mitä sanot ajattelevasi.”

Jordan Petersonin elämänohjeet ovat hyvin pitkälle maalaisjärkistä ja kristillisestä perinteestä nousevaa viisautta. Kristityn korvaan saattaa kuitenkin särähtää Petersonin voimakas painotus pitää huolta ensisijaisesti omista asioista. Kristillisen etiikan ytimessä on kuitenkin lähimmäisenrakkaus, armo ja laupeus.