Jeesus nousi kuolleista – mitä sitten?

Risti on kristittyjen tunnetuin symboli. Emme kuitenkaan juhli vielä pitkänäperjantaina, vaan vasta pääsiäisaamuna. Jeesuksen ylösnousemus on kristinuskon kulmakivi. Sen varassa uskomme riippuu. Mutta mitä kaikkea Jeesuksen kuolleista nouseminen merkitsee?

Risti on kristittyjen tunnetuin symboli. Emme kuitenkaan juhli vielä pitkänäperjantaina, vaan vasta pääsiäisaamuna. Jeesuksen ylösnousemus on kristinuskon kulmakivi. Sen varassa uskomme riippuu. Mutta mitä kaikkea Jeesuksen kuolleista nouseminen merkitsee?

1. Jumala on olemassa.

Jeesuksen ylösnousemus osoittaa ensinnäkin, että Jumala on olemassa. Ihmiset eivät tavallisesti virkoa kuolemansa jälkeen eloon, eivät ainakaan kolmantena päivänä kuolemansa jälkeen. Jeesuksen kuolleista herääminen on ihme. Se ylittää kaiken sellaisen, mikä on inhimillisesti mahdollista. Vain Jumala voi herättää kuolleen.

2. Jeesus oli se, joka hän väitti olevansa.

Jos Jeesus olisi jäänyt hautaan, hänen ristinkuolemansa olisi ollut osoitus hänen tehtävänsä epäonnistumisesta. Hän olisi osoittautunut vääräksi profeetaksi ja Jumalan hylkäämäksi. Apostolien teoissa toistuvat useaan otteeseen sanat: ”Jumala herätti hänet kuolleista.” (mm. 2:32, 13:34) Herättämällä Jeesuksen kuolleista Jumala antoi hyväksynnän sille, mitä Jeesus oli ja teki.

3. Syntimme on sovitettu.

Jeesuksen ylösnousemus on myös merkki siitä, että hänen sovitustyönsä ristillä on totta. Jeesus sanoi ennen kuolemaansa, että hän antaa ”henkensä lunnaiksi kaikkien puolesta” (Matt. 20:28) ja että hänen verensä ”vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi”. (Matt. 26:28)

Herättämällä Jeesuksen Jumala osoitti hyväksyvänsä Jeesuksen antaman uhrin. Se oli täydellinen sovitus synneistä. Sen tähden syntisen on nyt mahdollista kohdata pyhä Jumala. Kuoleman ja paholaisen vallassa oleva ihmiskunta voi päästä nyt vapaaksi. Yhden kuolema koituu nyt monille elämäksi.

4. Jeesuksen kohtaaminen on mahdollista tänäänkin.

Jeesuksen ylösnousemus on merkki siitä, että Jumala on kuolemaa vahvempi. Kun Jeesus nousi kuolleista, hän ei enää kuole, vaan elää ikuisesti. Kun Jeesus elää, hänet on mahdollista kohdata tänäänkin.

Uusi testamentti opettaa, että Kristus asuu niiden sydämissä, jotka uskovat häneen. (Ef. 3:17) Usko taas syntyy Jumalan sanan kautta. Kun luemme Raamattua tai kuulemme sen julistusta, kohtaamme Jeesuksen. Hän tahtoo auttaa meitä ja armahtaa meidät, aivan niin kuin hän teki niille, jotka hän kohtasi eläessään maan päällä. Jumalan sana ei ole vain historiaa, vaan se on elävää puhetta, joka muuttaa niiden elämän, jotka sitä kuulevat.

5. Mekin nousemme ­kuolleista niin kuin hän.

Paavali opettaa, että Jeesus herätettiin ”esikoisena niiden joukosta, jotka ovat kuolleet”. (1. Kor. 15:20) Jeesuksen ylösnousemus oli siis ennakkotapaus. Yhtä varmasti kuin Jeesus herätettiin, hänen omansa heräävät eloon, kun hän palaa takaisin.

Silloin kun meitä pelottaa ajatella omaa kuolemaamme, me saamme muistella sitä, että hauta on tyhjä. Jumala lupaa tehdä meille saman, minkä hän teki haudassa makaavalle Jeesukselle. Kaikki ei pääty kuolemaan. Mekin heräämme viimeisenä päivänä kuolleista.

6. Jeesus tuomitsee maailman.

Aikojen lopulla Jeesus palaa takaisin, ja seuraa viimeinen tuomio. Apostolien teoissa Paavali sanoo, että Jumala on määrännyt päivän, jona hän oikeudenmukaisesti tuomitsee koko maailman. ”Tuomarina on oleva mies, jonka hän on siihen tehtävään asettanut. Siitä hän on antanut kaikille takeet herättämällä hänet kuolleista.” (Ap. t. 17:31)

Toisinaan maailman pahuus vetää sanattomaksi. Turhaudumme siihen, että vääryys voittaa maailmassa. Ehkä myös kysymme, missä Jumala on ja miksi hän ei vedä väärintekijöitä tilille. Jumala kuitenkin lupaa tuomita kerran kaiken oikeudenmukaisesti. Jeesuksen ylösnousemus on sen vakuutena.