Jeesukseen uskomisen hinta
Sri Lankalla Batticaloassa olevan Zion Church -nimisen karismaattisen vapaakirkon kuusi jäsentä oli hiljattain kuollut liikenneonnettomuudessa. Pääsiäisaamuna kirkossa oli jumalanpalvelus ja pyhäkoulu. Pyhäkoulunopettaja Nitharshan Prabha puhui lapsille onnettomuuteen liittyen kääntymyksestä Jumalan puoleen ja siitä, kuinka tärkeää on vastaanottaa Jeesus Herrana. Sitten hän kysyi lapsilta: ”Oletteko valmiita jopa kuolemaan Jeesuksen tähden?” Kaikki lapset nostivat kätensä. Muutama minuutti myöhemmin 16 näistä pyhäkoululaisista kuoli kirkkoon tehdyssä pommi-iskussa, uutisoi Christianity Today -lehti. Monien kristittyjen tavoin, Sri Lankassa ja ympäri maailmaa, he maksoivat uskon tunnustamisesta ja kirkossakäynnistä hengellään.
KANSAINVÄLISESTI TUNNETTU srilankalainen teologi Ajith Fernando, joka oli saarnannut useita kertoja Zion Churchissa ja jonka kotikaupungissa tehtiin myös useampi isku, hahmotti pian iskujen jälkeen kuusi tapaa reagoida tapahtuneeseen. Ensinnäkin on annettava tarpeeksi tilaa ja aikaa surulle. Toiseksi on tuomittava tämänkaltainen mieletön väkivalta. Kolmanneksi on kaikin mahdollisin tavoin osallistuttava ihmisten kärsimyksen ja tuskan lievittämiseen.
Neljänneksi kostaminen tulee jättää Jumalalle. Fernandon mukaan ajatus pahan kostamisesta nähdään usein kunniallisena srilankalaisessa kulttuurissa. Hänen mielestään siinä sekoittuvat kuitenkin aivan oikea ymmärrys rangaistuksen oikeudenmukaisuudesta ja toisaalta vääränlainen ajatus henkilökohtaisesta kostosta. Ajith Fernando muistuttaa, että vaikka tässä ajassa oikeudenmukaisuus ei toteutuisi, se toteutuu kuitenkin viimeisellä tuomiolla.
VIIDENNEKSI FERNANDO VAROITTAA syyttömien syyllistämisestä esimerkiksi niin, että kaikki muslimit niputetaan yhteen muslimiterroristien kanssa. Hän muistuttaa, että Sri Lankassa muslimit ja kristityt ovat eläneet rinnakkain rauhassa vuosisatoja. Lopuksi Ajith Fernando muistuttaa rukouksen tärkeydestä.
Fernandon viisaiden neuvojen lisäksi katkeruuden ja epäuskon välttämiseksi on hyvä pysähtyä sen eteen, mitä Jeesus ja hänen apostolinsa opettivat. He tekivät hyvin selväksi, että Jeesukseen uskominen ja hänen seuraamisensa johtaa usein kärsimyksiin, vastustukseen ja vainoihin. He eivät pienimmässäkään määrin pyrkineet houkuttelemaan ihmisiä Jeesuksen seuraajiksi lupaamalla ihmisille menestystä, helppoa elämää ja varjelusta kaikelta pahalta.
Jeesuksesta kerrotaan evankeliumeissa, että vaikka hänen ympärillään parveili paljon ihmisiä, hän sanoi heille: ”Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.” (Matt. 16) Paavali puolestaan kertoi etukäteen uskoville, että he joutuvat kärsimään uskonsa tähden.
POHJOISMAISSA ON harvinaista, että joku joutuu maksamaan hengellään uskostaan. Mutta tiedämme, että täällä on ihmisiä, joita kiusataan ja syrjitään heidän uskonsa tähden. Esimerkiksi maahanmuuttajien joukossa useat kristityiksi kääntyneet ovat kohdanneet tällaista maanmiestensä taholta.
Kannattaako uskoa Jeesukseen, kun siitä seuraa kiusaamista ja joskus jopa kuolema? Uusi testamentti, ensimmäiset kristityt ja monet kristityksi kääntyneet ex-muslimit vastaavat empimättä ”kyllä”. Jeesus on totuus ja hän on ehdottomasti sen hinnan arvoinen, mitä hänen seuraamisensa maksaa.