Evoluutioteoriasta keskustellaan taas

Arkeologi ja rovasti Eero Junkkalan kirja Alussa Jumala loi… Luomisusko ja tieteellinen maailmankuva (Perussanoma Oy 2013) on herättänyt keskustelua evoluutiosta ja luomisesta. Junkkaala puolustaa niin sanottua teististä evoluutiota. Hänen mukaan kristitty voi luottaa Raamattuun ja samalla hyväksyä evoluutioteorian, jonka mukaan nykyiset eliölajit ovat polveutuneet alkeellisemmista muodoista. Areiopagi.fi julkaisi viime viikolla kirjasta kaksi arvostelua, joihin Junkkaala...

evoluutio

Arkeologi ja rovasti Eero Junkkalan kirja Alussa Jumala loi… Luomisusko ja tieteellinen maailmankuva (Perussanoma Oy 2013) on herättänyt keskustelua evoluutiosta ja luomisesta.

Junkkaala puolustaa niin sanottua teististä evoluutiota. Hänen mukaan kristitty voi luottaa Raamattuun ja samalla hyväksyä evoluutioteorian, jonka mukaan nykyiset eliölajit ovat polveutuneet alkeellisemmista muodoista.

Areiopagi.fi julkaisi viime viikolla kirjasta kaksi arvostelua, joihin Junkkaala vastasi. Radio Dein Viikon debatissa 11.9. Junkkaala keskusteli aiheesta fyysikko Vesa Palosen kanssa. Palonen edustaa älykkään suunnitelun teoriaa­ (ID). Sen mukaan luonnossa on informaatiota, jota ei voi selittää pelkästään sattuman ohjaaman evoluution avulla.

Palonen sanoi, että luonnossa havaitaan muuntelua, mutta niin sanotusta makroevoluutiosta eli siitä, että evoluution kautta syntyisi kokonaan uudentyyppisiä eliöitä, ei ole tieteellistä näyttöä. Junkkaala tarttui keskustelussa tähän Palosen argumenttiin.

– Mikro- ja makroevoluution erottaminen on keinotekoinen raja. Kuten itsekin sanot, lajien välistä ”pikkuista” muuntelua havaitaan. Miksi ei sallita isompaa muuntelua? Junkkaala kysyi Paloselta.

Palosen mukaan perustelut eivät nouse teologiasta, vaan havainnoista. Mikroevoluutiota havaitaan, mutta makroa ei.

– On täysin eri asia, että eliö muuntuu vähän genomin sallimissa rajoissa. Koko muuttuu, värit muuttuvat. Tällaisesta pienestä muuntelusta meillä on todisteita, Palonen vastasi.

Molemmat keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että maailmankaikkeus on noin 13,8 miljardia vuotta vanha, kuten myös siitä, että Aadam ja Eeva olivat historiallisia henkilöitä.