Elisabeth Levy: Jeesus antaa vapauden juutalaisille

Jerusalemilaisen tutkimus- ja opetuskeskus Casparin johtaja kohtaa työssään kristinuskosta kiinnostuneita juutalaisia. – Heille tärkeintä on nähdä, miten kristityt elävät, hän kertoo. Norjalainen Elisabeth Levy vieraili viime viikonloppuna Suomessa, Kansanlähetysopistolla järjestetyillä Israel-päivillä. Hänellä on takanaan vuosi haastavaa, mutta samalla palkitsevaa juutalaistyötä Caspari-keskuksen johdossa. Keskuksessa järjestetään muun muassa kursseja ja luentoja opiskelijoille ympäri maailmaa ja julkaistaan materiaalia,…

levy sisalle okJerusalemilaisen tutkimus- ja opetuskeskus Casparin johtaja kohtaa työssään kristinuskosta kiinnostuneita juutalaisia.
– Heille tärkeintä on nähdä, miten kristityt elävät, hän kertoo.

Norjalainen Elisabeth Levy vieraili viime viikonloppuna Suomessa, Kansanlähetysopistolla järjestetyillä Israel-päivillä. Hänellä on takanaan vuosi haastavaa, mutta samalla palkitsevaa juutalaistyötä Caspari-keskuksen johdossa. Keskuksessa järjestetään muun muassa kursseja ja luentoja opiskelijoille ympäri maailmaa ja julkaistaan materiaalia, jonka tarkoituksena on tukea messiaanisia juutalaisia ja levittää tietoa kristinuskosta muille juutalaisille.

– Lähetystyö Israelissa on vaikeaa. Siellä ei olla samalla tasolla kuin joissakin muslimimaissa, joissa voi menettää henkensä kertoessaan Jeesuksesta, mutta työn voi menettää tai oma perhe voi hylätä uskon tähden. On oltava tarkkana siinä, mitä tekee, Levy selittää.

Samalla hän kokee työnsä etuoikeutena ja sen, että hän saa asua kristinuskon historiallisilla juurilla Jerusalemissa.

– Hienoja hetkiä ovat ne, kun saan nähdä, miten juutalaiset avautuvat evankeliumille ja oppivat tuntemaan Jeesuksen ja kun ihmiset ovat iloisia työstä, mitä teemme.

Uusi Testamentti tutuksi
Israelissa on vain noin 15 000 messiaanista juutalaista, jotka uskovat Jeesukseen. Monet Elisabeth Levyn kohtaamista juutalaisista eivät halua sanoa tai edes kuulla Jeesuksen nimeä eivätkä nähdä kuvia rististä. Hänen mukaansa läpi historian jatkunut vihanpito kristittyjen ja juutalaisten välillä heijastuu nykypäivään. Myös Uusi Testamentti pysyy usein koskemattomana. Caspari-keskuksessa ihmisiä johdatetaan varovasti avaamaan se.

– Juutalaisille täytyy näyttää, ettei kristinusko ole vieras uskonto ja että se oli aluksi osa juutalaisuutta. Jotkut ajattelevat, että nämä kaksi uskontoa ovat todella erilaisia, Levy toteaa.

– Jeesus pitää tuoda takaisin kotiin. Yritämme tehdä hänet jälleen tutuksi. Kun juutalaiset tajuavat, että myös Jeesus oli juutalainen, heidän reaktionsa on usein ”wau”. Mutta on haaste saada heidät lukemaan Uutta Testamenttia.

Levy kuitenkin huomauttaa, että juutalaiset tuntevat kristittyjen Vanha Testamentin. Siksi heitä ei voi evankelioida niin kuin ihmisiä, jotka eivät lainkaan usko Jumalaan.

– Juutalaisille ei voi puhua ikään kuin he eivät tietäisi mitään, sillä usealla heistä on paljon tietoa.
Hän on havainnut työssään, että juutalaiset vaikuttuvat nähdessään kristittyjen elämää. Monet kaipaavat rakkautta, joka vallitsee uskovien kesken.

– He haluavat jotain muuta kuin tiukkuutta, jota varsinkin ortodoksijuutalaisuus edustaa. Aina sanotaan vain, ettei saa tehdä sitä ja tätä. Jeesus antaa juutalaisille vapauden, jota heillä ei ole, hän korostaa.

Hiljattain Levy sai todistaa Jeesuksen työtä Alfa-kurssin jälkeen, joka pidettiin Caspari-keskuksessa.

– Kukaan osallistujista ei ollut kurssin alussa uskossa, he olivat vain kiinnostuneita ei-uskovia juutalaisia. Kymmenen tapaamiskerran jälkeen osa lakkasi olemasta ateisteja ja osa tuli uskoon ja lähti seurakunnan toimintaan mukaan. Moni osallistuja halusi myös jatkaa kurssia, kun se loppui. Edelleen ryhmä kokoontuu keskuksella, hän iloitsee.

Yllättävä sähköposti
Elisabeth Levylle Caspari-keskuksen johtajanpaikan vastaanottaminen ei ollut helppo ratkaisu. Se merkitsi muuttoa Norjasta Israeliin.

– Olen naimisissa israelilaisen miehen kanssa, ja asuimme aiemmin Israelissa. Muutimme raamatunkäännöstyöni perässä Norjaan, ja siinä vierähti kymmenen vuotta. Mieheni suostui aikanaan tulemaan mukaan, mutta hän ei pitänyt Norjassa asumisesta, koska siellä on kylmä ja hän kaipasi kotimaahansa, Levy kertoo nauraen.

Paluu vaikutti kuitenkin mahdottomalta ilman työpaikkaa Israelissa. Yhtenä päivänä Levy istui toimistossaan ja sai yllättävän sähköpostin. Caspari-keskus etsi uutta johtajaa ja kartoitti kiinnostuneita hakijoita.

– Menin kotiin viestin kanssa ennen kun vastasin siihen. Mieheni sanoi, että se oli kutsu Jumalalta. Lähetin ansioluetteloni ja rukoilin, että jos tämä ei ole Jumala tahtosi, älä anna minun saada paikkaa, hän muistelee.

Nyt koko perhe on jo sopeutunut uuteen maahan. Levyn tyttärille on ollut haastavaa päästä sisälle koulutusjärjestelmään ja oppia opiskelemaan hepreaksi, mutta vähitellen arki on helpottunut. Turvallisuuskysymykset ovat myös aina pinnalla Israelissa, mutta Jerusalem on onneksi syrjemmässä raketeilta.

– Noin viisi–kuusi rakettia lensi kesällä kaupunkiin. Kahdesti näimme, kun se ammuttiin. Konfliktiin tavallaan tottuu. Emme ole pelänneet täällä, Levy vakuuttaa.

– Mutta uutisia kyllä väsyy kuuntelemaan aiheesta. Ja joskus täytyy miettiä, mihin alueille voi mennä Jerusalemissa ja mihin ei. Tilannetta ei kuitenkaan kannata dramatisoida, hän jatkaa.

Hengellinen taistelu

Kristittynä Elisabeth Levy kokee, että Jerusalemin yllä on hengellinen taistelu. Aina, kun hän matkustaa toiseen kaupunkiin, jokin taakka tuntuu lähtevän pois.

– Joskus tilanne on turhauttava sekä poliittisesti että teologisesti. Olisi helpompaa toimia muussa kaupungissa, joka on sekulaarimpi. Vaikka silti pidän Jerusalemissa asumista etuoikeutena, hän sanoo.

Levy unelmoi siitä, että jonain päivänä Jerusalemissa ja koko Israelissa olisi täysin hyväksyttävää olla Jeesukseen uskova juutalainen ja ylpeä siitä.

– Edistys on hidasta ja vaatii aikaa, mutta ­haluan omalta osaltani olla nopeuttamassa sitä. Toivon myös, että uskosta Jeesukseen voisi tulla sellainen asia Israelissa, joka yhdistää juutalaisia ja palestiinalaisia. Olisi upeaa, jos uskon avulla poliittisia kiistoja voitaisiin avata.

Hän kehottaa suomalaisia uskovia rukoilemaan ihmisten puolesta Israelissa. Hän myös kiittää kaikesta tuesta ja lahjoituksista, joita Caspari-keskukselle on annettu.

Caspari-keskus

  • Norjalaisen teologin Carl Paul Casparin mukaan nimetty keskus perustettiin vuonna 1982 Jerusalemissa.
  • Keskuksen päätehtävä on tukea messiaanisia juutalaisia ja seurakuntia koulutuksen ja tutkimuksen kautta.
  • Keskus julkaisee raamatullista kirjallisuutta englanniksi, hepreaksi ja venäjäksi.
  • Henkilöstö on kansainvälistä.
  • Kansanlähetys on yksi Caspari-keskuksen yhteistyöjärjestöistä Euroopassa.