Billy Graham – maailmanluokan evankelista

Monien mielestä Billy Grahamin kuoleman myötä päättyi tärkeä aikakausi amerikkalaisen herätyskristillisyyden historiassa. On arvioitu, että evankelista saarnasi suoraan yli 200 miljoonalle ihmiselle – useammalle kuin kenties kukaan kirkkohistorian aikana.

Monien mielestä Billy Grahamin kuoleman myötä päättyi tärkeä aikakausi amerikkalaisen herätyskristillisyyden historiassa. On arvioitu, että evankelista saarnasi suoraan yli 200 miljoonalle ihmiselle – useammalle kuin kenties kukaan kirkkohistorian aikana.

Kirjojensa ja median kautta Graham tavoitti vielä useampia miljoonia. Hän toimi usean Amerikan presidentin henkilökohtaisena sielunhoitajana. Hän perusti kansainvälisesti ehkä tunnetuimman kristillisen lehden, Christianity Todayn. Graham vaikutti ratkaisevasti myös kansainvälisen Lausannen liikkeen, monen teologisen oppilaitoksen ja kansainvälistä hätäapua tekevän järjestön syntyyn. Hän oli monien kristillisten vaikuttajien, muun muassa John Stottin henkilökohtainen ystävä.

Graham itse oli baptisti, ja hänen vaimonsa Ruth oli lapsena kastettu presbyteeri ja lähetyslapsi, joka oli tunnettu hyväntekeväisyystyöstään. Graham piti Ruthia Jumalan jälkeen suurimpana hengellisenä vaikuttajanaan. Hänen koko toimintaansa leimasi vahva käytännöllis-ekumeeninen, mutta ei liberaali henki. Kuuluisia maanlaajuisia evankelioimiskampanjoita ei esimerkiksi järjestetty, ellei tarpeeksi monta kirkkokuntaa tullut mukaan järjestelyihin.

Grahamin oma teologia oli hyvin tyypillistä evankelikaalisuutta, jonka keskuksessa oli henkilökohtainen usko Jeesukseen, Raamatun ehdoton arvovalta, evankelioimistyön tärkeys ja kiireellisyys sekä henkilökohtainen kilvoittelu. Viimeksi mainitun suhteen on todettava, että toisin kuin joitakin muita kuuluisia moderneja saarnaajia, Billy Grahamin elämäntyötä ei ole varjostanut yhtään skandaalia, vaikka niitä jossakin vaiheessa jopa yritettiin luoda hänen maineensa tahraamiseksi. Joidenkin epäselvien haastattelulausuntojen perusteella häntä syytettiin joskus liiallisesta politiikkaan sekaantumisesta ja yhdessä vaiheessa Jeesuksen ainutlaatuisuuden kyseenalaistamisesta. Molemmissa asioissa hän ja hänen järjestönsä antoi myöhemmin selventäviä lausuntoja. Erään kommentaattorin sanoin: ”Hän saarnasi evankeliumia, eli uskottavasti ja muutti maailmaa.”

Billy Grahamin julistus niin puheissa kuin kirjoituksissa oli pääasiassa suoraan henkilöön kohdistettua parannussaarnaa.

Billy Graham oli omana aikanaan hyvin laajasti pidetty. Hän oli suuren osan elämästään Amerikan ihailluimman henkilön listan kärjessä. Niin kuin tunnettu luterilainen teologi Gene Veith kommentoi: ”Hän saattoi saarnata iankaikkisesta kadotuksesta, mutta kuulijat tiesivät, että hän aidosti halusi pelastaa heidät siltä.”

Billy Grahamin poika Franklin Graham, joka jatkaa isänsä evankelioimistyötä, joutuu työskentelemään huomattavasti kristinuskolle vihamielisemmän kulttuurin keskellä. Franklinia on jopa syytetty vihapuheesta hänen islamkritiikkinsä ja perinteisen avioliittonäkemyksensä tähden.

Billy Grahamin julistus niin puheissa kuin kirjoituksissa oli pääasiassa suoraan henkilöön kohdistettua parannussaarnaa. Veith kommentoi edelleen: ”Elivätpä evankelikaalit ja muut konservatiiviset kristityt nyt uutta aikakautta tai eivät, se mikä oli tärkeintä Billy Grahamille – eli ei-kristittyjen kääntyminen Kristus-uskoon evankeliumin julistamisen kautta – tulee olemaan kiireellisempää kuin koskaan.”

Itse kuulin Billy Grahamia vain kerran paikan päällä, Hollannissa, Amsterdamissa suuressa kansainvälisessä evankelistakonferenssissa vuonna 1980. Vaikuttavassa saarnassaan hän kysyi meiltä ympäri maailmaa tulleilta kristillisiltä julistajilta: ”Sinä voit olla evankelista, tai ehkä laulat kuorossa tai olet jonkin seurakunnan pastori – mutta mikä on sinun suhteesi Jeesukseen Kristukseen?

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!