Avautuuko iso Kirja?

Oletko koettanut lukea Raamattua, mutta et ole saanut siitä tolkkua? Älä lyö hanskoja tiskiin.

Girl waiting for a bus.

Oletko koettanut lukea Raamattua, mutta et ole saanut siitä tolkkua? Älä lyö hanskoja tiskiin.

Kuvittele tilanne, jossa istut bussipysäkillä ja luoksesi tulee nuori mies, joka sanoo: ”Merihanhen tieteellinen nimi on Anser anser.” Lause on ymmärrettävä. Tiedät, mitä se kirjaimellisesti tarkoittaa. Mutta sinulla ei ole hajuakaan siitä, mitä nuoren miehen sanat ja käytös merkitsevät. Mitä hän oikein ajaa niillä takaa?

Jotta voimme ymmärtää lauseiden ja yksittäisten tapahtumien merkityksen, tarvitsemme laajemman kertomuksen, johon yksityiskohdat sopivat. Voimme kuvitella erilaisia kertomuksia, jotka voisivat selittää nuoren miehen toiminnan.

Ehkä hän on henkisesti sairas ja tulee siksi sanomaan jotain omituista tuntemattomalle. Tai ehkä joku on kysynyt häneltä edellisenä päivänä kirjastossa, mikä on merihanhen tieteellinen nimi. Nyt mies sekoittaa sinut tähän toiseen henkilöön ja kertoo vastauksen saatuaan sen selville. Tai ehkä mies on vakooja, joka on saapunut sovittuun tapaamispaikkaan ja lausuu koodisanat, jotka paljastavat hänet kontaktihenkilölle. Tai ehkä olet piilokamerassa.

Satuja, elämänviisautta vai totuutta?

Mikä tahansa näistä kertomuksista tuo miehen käytökseen merkityksen. Mutta ilman kehyskertomusta se jää mielettömäksi.

Moni lukee Raamattua ikään kuin se olisi yksittäisten elämänviisauksien kokoelma tai lista Jumalan sallimista ja kieltämistä asioista. Toiset näkevät sen kertomuskokoelmana, joka sopii kirjahyllyssä hyvin H.C. Andersenin satujen ja Sinuhe Egyptiläisen väliin.

Emme kuitenkaan ymmärrä Raamatun todellista luonnetta, jos emme huomaa suurta kertomusta, joka alkaa Raamatun alkulehdiltä ja päättyy Ilmestyskirjan viimeiseen lukuun. Tämä suuri kertomus punoo yhteen niin lyhyemmät yksittäiset Raamatun kertomukset kuin elämänviisaudet ja -ohjeetkin.

Murtunut maailma

Millainen sitten on Raamatun suuri kertomus? Parhaiten se selviää lukemalla itse Raamattua. Lyhykäisyydessään siinä on kyse tästä: Alussa Jumala loi kaiken hyväksi. Ei ollut kärsimystä, syntiä eikä kuolemaa. Ihminen lankesi syntiin, rikkoi Jumalan käskyä vastaan ja tahtoi itse astua jumalaksi Jumalan paikalle. Hän halusi itse määritellä, mikä on hyvää ja oikein ja nousi näin itse elämän antajaa vastaan. Synnin tähden maailmaan tuli väkivalta, kärsimys ja kuolema.

Raamattu on myös kertomus Jumalan oikeudenmukaisuudesta ja rakkaudesta. Oikeudenmukaisuudessaan ja pyhyydessään Jumala rankaisee syntiä, mutta rakkaudessaan hän tahtoo pelastaa ja uudistaa luomakuntansa.

Mitä Jumala sitten voi tehdä luomalleen maailmalle? Jos hän toimisi oikeudenmukaisesti, hän tuhoaisi pahuuden maailmasta. Mutta silloin hän ei voisi armahtaa sitä. Jos taas hän vain antaisi anteeksi ja antaisi kaiken jatkua ennallaan, silloin hän ei olisi oikeudenmukainen.

Ristillä toteutui oikeus ja rakkaus

Jumala päätti ratkaista ongelman lähettämällä oman Poikansa maailmaan. Jumala itse otti Pojassaan kärsittäväkseen kaiken synnin rangaistuksen. Kun Jeesus kuoli ristillä, hän kuoli koko ihmiskunnan syntien tähden. Jeesuksen sijaisuhrin tähden Jumala voi armahtaa ihmiskunnan luopumatta oikeudenmukaisuudestaan. Jeesuksen ristissä synti kohtasi rangaistuksensa ja ihmiskunta sai armahduksensa.

Mutta Jumala ei ainoastaan anna anteeksi, vaan hän myös uudistaa armahdetun ihmisen. Jo tässä maailmassa hän aloittaa uudistavan työnsä niissä ihmisissä, jotka ottavat uskomalla vastaan Jumalan pelastuksen. Kerran, kun tämä maailma tulee tiensä päähän, luodaan uusi taivas ja uusi maa. Sieltä on poissa kaikki synti, sairaus, kärsimys ja kuolema.

Lue Raamattua suuren kertomuksen läpi

Lisälukemista:
Leif Nummela, Raamatun punainen lanka (4. painos, Uusi Tie 2016)

D. A. Carson, Jumalalla on suunnitelma. Luomisesta viimeiseen tuomioon (Uusi Tie 2016)

Tämä Raamatun suuri kertomus tuo mieltä Raamatun yksittäisiin kertomuksiin. Meille alkaa valjeta, miksi Abraham aikoo uhrata ainoan poikansa Iisakin. Alamme ymmärtää, miksi israelilaisten oli siveltävä karitsan verta oviensa pieliin pääsiäisyönä. Näemme merkityksen siinä, että Joona oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä.

Nämä kertovat omalta osaltaan siitä, että elämme syntiinlankeemuksen jälkeisessä kärsimyksen ja kuoleman maailmassa. Mutta ne myös viestivät, että Jumala antaa oman Poikansa kuolemaan. Hänen verensä tuo pelastuksen jokaiselle, joka turvautuu Jeesukseen. Hänen ylösnousemuksensa kolmantena päivänä tuo toivon, jollaista mikään muu kertomus tässä maailmassa ei voi saada aikaan. Sillä tämä kertomus on tosi.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!

UT-banneri-tv7-0816