Ase vaihtui Raamattuun – kolumbialainen sissi löysi Jeesuksen

Henry Tequia päätyi jo murrosikäisenä mukaan Kolumbian hallituksen vastaiseen Farc-sissiliikkeeseen. Tänään hän levittää evankeliumia alueil­la, joilla hän ennen taisteli.

Henry Tequia päätyi jo murrosikäisenä mukaan Kolumbian hallituksen vastaiseen Farc-sissiliikkeeseen. Tänään hän levittää evankeliumia alueil­la, joilla hän ennen taisteli.

Kahdeksanvuotiaana Henry Tequia jätettiin kadulle. Alkoholisti-isä hylkäsi äidin, eikä äiti pystynyt yksin huolehtimaan kaikista lapsistaan. Pysyäk­seen hengissä poika päätti teini-iässä lähteä mukaan huumekauppaan, joka kukoisti Kolum­biassa. Tequia kulki läpi viidakon löytääkseen miehiä, jotka voisivat ottaa hänet mukaan salaiseen työhön. Yritys onnistui.

– He käyttivät lapsia hyväksi, eikä minulle maksettu paljon palkkaa, hän kertoo.

Tequia vieraili äskettäin Suomessa Marttyyrien Ääni -järjestön kutsumana.

Kokaiinipensaiden viljely oli raskasta nuorille hartioille, jotka joutuivat hakkaamaan viidakkoa matalaksi viljelmien tieltä. Elämä huumepiireissä oli myös rajua: alkoholia kulutettiin runsaasti, tappeluita oli jatkuvasti ja ihmisiä tapettiin. Poliisi ja armeija pysyivät kaukana, he eivät uskaltautuneet ”villiin länteen”.

Sodan julmuus herätti Jumalan kaipuun

FARC

  • Lyhenne tulee sanoista Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia eli Kolumbian vallankumoukselliset asevoimat.
  • Perustettu vuonna 1964. Nykyinen johtaja on Rodrigo Londono Echeverri alias Timochenko.
  • Järjestöllä lasketaan olevan 6000–7000 taistelijaa.
  • Ideologia: marxilais-leninismi. Sanoo edustavansa maaseudun köyhiä ja vastustaa Yhdysvaltojen vaikutusta Kolumbiassa.
  • Solmi Kolumbian hallituksen kanssa aselevon 23.6. ja viimeisen rauhansopimuksen 12.11.2016.
  • Aseista luopuminen aloitettiin YK:n valvonnassa 1.3.2017

Kolumbiaa on runnellut vuosikymmeniä sisällissota, joka on sekoittunut myös huumesodaksi. Sissiliikkeet, kuten Farc ovat taistelleet hallitusta vastaan julistaen puolustavansa köyhiä. Henry Tequia houkuteltiin huumelaboratoriosta mukaan Farc-sissien aseelliseen joukkoon. Hän sai tehtäväkseen haistella ilmaa: vakoilla, kuka veljeili hallituksen kanssa ja kuka oli sissien puolella. Tequia kasvoi Kalashnikov-rynnäkkökivääri kädessään ja oli mukana haastavissa sissioperaatioissa vuosien ajan.

Sodan keskellä syntyi kuitenkin herätystä. Ratkaiseva vaikutus siihen on ollut yhdysvaltalaisella pastorilla Russell Martin Stendalilla. Hän on tehnyt lähetystyötä Farc-sissien parissa jo yli kolmekymmentä vuotta. Stendalin järjestö on julistanut evankeliumia radio-ohjelmien kautta ja levittänyt kristillistä materiaalia.

– Ihmiset alkoivat suurin joukoin etsiä Jumalaa, koska näkivät niin paljon raakuutta. Monet menettivät halunsa seurata sissejä. Seurakunnat toimivat, ja he menivät niihin mukaan, Tequia valaisee.

Uskoontulot puhuttelivat myös häntä, samalla kun sodan julmuus alkoi murtaa hänen sisimpäänsä. Kylät tyhjenivät, ja kuolleita oli koko ajan ympärillä. Tequia muistaa, että kerran yhtenä päivänä haudattiin 700 tapettua ihmistä. Sissisotilaat saattoivat joskus potkia maalaisten irrotettuja päitä, niin kuin olisivat pelanneet jalkapalloa. Lapsisotilaat sahasivat ihmisiä moottorisahalla kappaleiksi. Näkymä oli järkyttävä.

– Minut pysäytti myös se, että kristittyjä tapettiin armottomasti, vaikka he eivät olleet tehneet pahaa kenellekään.

Raamatun vetovoima

29-vuotiaana Henry Tequia luovutti elämänsä Jeesuksen käsiin. Eräänä päivänä hän seisoi tarkkailemassa, näkyikö vihollisia, kun kristitty mies tuli hänen luokseen ja alkoi julistaa evankeliumia.

– Hän sanoi, että Jeesus haluaa pelastaa minut ja tarvitsee minua. Huomasin, että aloinkin katsella häntä enkä mistä viholliset tulevat. Kristitty ojensi Raamatun minua kohti. Tunsin ­häpeää, ja laitoin pistoolin housuntaskuuni. Koin, että Jumala alkoi puhua sydämelleni, ettei sissisota ole oikein.

Mies kuljetti Tequian yhdessä ystävänsä kanssa erään maanviljelijän luokse, ja siellä he rukoilivat hänen puolestaan.

– Sanoin, että jos Jeesus on todella olemassa, olen valmis antamaan elämäni hänelle.

Ase jäi vanhaan taloon. Hän lähti sieltä Raamattu kädessään.

Evankeliointia vaarallisilla alueilla

Nykyään Henry Tequia jakaa kristillistä kirjallisuutta ja Raamattuja samoilla seuduilla, joilla hän ennen taisteli. Paikallisten uskovien ja Marttyyrien Äänen pieni kannatus on tähän asti tuonut hänelle leivän pöytään. Mies toimi myös taustavaikuttajana Farc-sissien ja Kolumbian hallituksen välisessä rauhansopimuksessa, joka solmittiin viime vuonna.

– On ollut mahtavaa palvella Herraa ja omistaa sydän, joka kokee tuskaa oman maansa puolesta. Tuskaa niiden monien lasten puolesta, jotka ovat kuolleet ja jotka vedettiin mukaan sotimaan, niin kuin minutkin nuorena. Sen takia olen mennyt yhä syvemmälle viidakkoon. Aina kun katselin lasten kasvoja, muistin oman lapsuuteni.

Moni entinen sissi on ihmetellyt, miten Tequia on pystynyt palaamaan alueille, joista kristityt pakenevat vainojen tähden. Mutta kun Jumala kutsuu, on mentävä. Hän kertoo jakaneensa kaksi miljoonaa Raamattua kolumbialaisille. Viisi autoa on ajettu loppuun ja lukemattomia moottoripyöriä. Monta kertaa hänet on myös yritetty tappaa, mutta aina Jumala on hänet ihmeellisesti pelastanut.

– Tällainen työ annetaan vähän tärähtäneille ihmisille, mies naurahtaa.

Seurakunnalla on pelastustehtävä

Kolumbiassa seurakunnat ovat täynnä entisiä sissiliikkeiden jäseniä. Se on kuitenkin vaatinut sen, että jotkut veljet ja siskot ovat olleet valmiita vaarantamaan elämänsä, jotta pahamaineisimmatkin rikolliset voisivat pelastua. Henry Tequia tietää, että myös terroristien keskuudesta löytyy ihmisiä, joilla on lopulta suuri sydän.

Seurakunnan tehtävä on pelastaa ihmisiä. Sen tehtävä on seistä maanpäällistä helvettiä vastaan ja vetää sieltä sieluja Jumalan luokse.

– Kolumbiassa olen rohkaissut monia pastoreita ja uskovia rukoilemaan sissien puolesta, mutta se on ollut heille vaikeaa, koska sissit ovat vainonneet kristittyjä. Mutta olen sanonut heille, kuinka tärkeää on, että rakastamme lähimmäisiämme.

Tequia korostaa, että seurakunnille on annettu vastuu omasta maastaan ja sen asukkaista: etteivät he näe nälkää, ole ilman vaatteita ja että he saavat kuulla evankeliumin. Tämä on Jumalan käsky.

– Jumala olisi myös voinut käskeä meitä rakentamaan seurakuntaa mukavaksi paikaksi, mutta hän ei tehnyt sitä.

Evankelista kyseleekin, ajattelemmeko me vain omaa egoamme ja riittääkö meille se, että olemme itse uskossa.

– Seurakunnan tehtävä on pelastaa ihmisiä. Sen tehtävä on seistä maanpäällistä helvettiä vastaan ja vetää sieltä sieluja Jumalan luokse.

Julistaessaan ulkomailla hän on huomannut seurakuntia, joissa ei lueta Jumalan sanaa.

– Raamatussa on tuhansia lupauksia. Mikä niistä on sinun lupauksesi, mikä lupaus vahvistaa elämääsi? Sielunvihollinen väittää meille, ettemme voi saada lupauksia Jumalalta, koska olemme niin arvottomia. Mutta sinulle on monta lupausta Herralta.

Yksinäinen sai perheen

Seurakunnasta Henry Tequia on saanut perheen, jota hänellä ei koskaan ole ollut. Sen lisäksi hän toivoo vielä löytävänsä vaimon ja saavansa lapsia.

– Koen, että elämäni on nyt parempi kuin kuninkaalla. Olen onnellinen, koska olen nähnyt Jumalan uskollisuuden.

Koko nuoruutensa ajan hän kärsi siitä, ettei hänellä ollut kotia. Tultuaan uskoon hän polvistui Herran eteen ja itki, koska oli niin yksinäinen.

– Jumala sanoi, että eräänä päivänä sinulla on paljon äitejä, isiä ja sisaruksia. Sinä et voi edes laskea, kuinka monta heitä on. Te uskovat olette minun äitejä, isiä ja sisaruksiani, Henry Tequia selittää.

Kyyneleet valuvat hänen poskilleen.

 

Uusi Tie kirjoitti viime vuonna, miten hengellinen herääminen johti Kolumbian rauhanprosessiin. Lue juttu tästä 

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!