Diakin vastine Uuden Tien artikkeliin
Diakin vastine Uusi Tie -lehden verkkoversion artikkeliin ”Diakin toimipisteet Kauniaisissa ja Järvenpäässä lakkautetaan – miten käy kirkon nuorisotyön?”
Artikkelin lähestymiskulma lähestyvään muutokseen on varsin negatiivinen: Muutoksen myötä menetetään ainoa oikea, yhteisöllinen ja raamatullinen tapa opettaa kirkon nuorisotyötä, sillä tämä on ollut mahdollista vain Kauniaisten toimipisteessä Raamattuopiston vaikutuspiirissä.
Diakissa tiedostetaan hyvin, että Kauniaisten ja Järvenpään toimipisteiden lakkauttamisen myötä välimatka Raamattuopistoon ja Seurakuntaopistoon kasvaa ja että muutokseen sisältyy luopumista. Toivottavasti yhteydet eivät kuitenkaan kokonaan katkea vaan löytyy myös uusia tapoja välittää sitä arvokasta perintöä, jota nämä opistot edustavat.
Kalasatamaan siirtyvät kaikki Kauniaisissa ja Järvenpäässä toimivat Diakin opettajat. Opetussuunnitelmassa on muutoksen jälkeenkin samat 90 opintopistettä varattuna kirkollisiin teologisiin ja ammatillisiin opintoihin kuin aiemmin.
Uusi 2015 käyttöön otettu opetussuunnitelma on laadittu rakentavassa ja positiivisessa yhteistyön hengessä sosiaali- ja terveysalan edustajien kanssa. He ovat ymmärtäneet kirkon alan opintojen arvon ja kantaneet omalta osaltaan huolta niiden toteutumisesta kaksoistutkinnoissa. Opetussuunnitelman myötä myös yhteistyö seurakuntien ja hiippakuntien kanssa tiivistyy entisestään.
Uusi kampus tarjoaa myös monia positiivisia mahdollisuuksia. Kaikki Diakin tarjoamat kirkon alan koulutukset ovat siellä saman katon alla. Tämä luo myös mahdollisuuden uudenlaisiin kohtaamisiin ja yhteistyöhön seurakuntien ja muiden yhteisöjen kanssa. Uutta yhteistyötä on jo monin paikoin ideoitu. Myös kampukselle tuleva uusi kappeli on herättänyt kiinnostusta. Tavoitteena on, että se voisi jumalanpalvelustilana ja kohtaamispaikkana palvella diakilaisten lisäksi koko alueen väestöä.
Kalasataman kampus tulee olemaan monikulttuurinen oppilaitos. Tämä haastaa pohtimaan, millä tavoin sellaisessa oppilaitosyhteisössä voi rakentaa elävää kristillisyyttä, mutta myös mielekästä, kunnioittavaa dialogia. Tämä tilanne vastaa sitä, jossa elämme tässä yhteiskunnassa – ja jossa myös alkuseurakunta eli. Kirkko ei ole sen ulkopuolella.
Mitä tulee aitoon uskoon, jota artikkelissa peräänkuulutettiin, sen arviointi ei käsittääksemme ole koulutuksen eikä ylipäätään ihmisen tehtävä. Usko voi syntyä ja vahvistua siellä, missä Jumalan sana on esillä, ja missä Pyhä Henki toimii. Se, että nämä kaksi viimeksi mainittua asiaa voisivat toteutua Diakissa myös tulevaisuudessa, on kirkon alan opettajien vilpitön pyrkimys.
Minna Valtonen
Päivi Sutinen
Tiina Häkkinen
Sami Ritokoski
Jari Visto
Hanna Niemi
Jouko Porkka
Mikko Malkavaara
Kai Henttonen
Raili Gothóni
Anni Tsokkinen
Mirva Heikkilä-Tyni