Papin kolumnista syntyi poikkeuksellinen mediakohu
Pappi ja teologian tohtori Kari Kuula kirjoitti 18. tammikuuta Kirkko ja kaupunki -verkkolehdessä kolumnin, jossa hän arvosteli kovin sanoin eläinten tehokäyttöä. Kolumnin otsikko kuului: ”Eläinten teollinen käyttö muistuttaa Saatanan tuhotekoja – Jeesuksen seuraaja ei voi osallistua nykyiseen kaltoinkohteluun”.
Eläinten kasvattaminen pelkästään ihmisen hyödykkeeksi on Kuulan mukaan eläinten massakäyttöä, joka on ”saatanallista julmuutta”. Kuulan mukaan ”viaton maitokin on kauhea tuote, kun tarkemmin ajattelee: lehmä keinosiemennetään, sen poikanen otetaan pois ja sitten siltä lypsetään maitoa näännyksiin asti”.
Kuula sai kolumnistaan yhteydenottoja maataloustuottajilta, jotka pitivät kritiikkiä kohtuuttoman ankarana. Maaseudun tulevaisuuden haastattelussa seuraavana päivänä Kuula pahoitteli sitä, että kolumnin koettiin syyllistävän suomalaista maataloustuottajaa. ”Kolumnin näkökulma oli globaali ja sen tarkoitus on herättää ihmiset ajattelemaan eläintuotantoa ympäristönäkökulmien lisäksi eettisestä ja kohtuullisuuteen pyrkivästä näkökulmasta.”
Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) johtokunnan puheenjohtaja Juha Marttila sanoi Maaseudun tulevaisuuden haastattelussa 23.1., että Kuulan kirjoitus oli ”tyrmistyttävä hyökkäys suomalaista kotieläintuotantoa ja tuottajia kohtaan”. Marttilan mukaan MTK tutkii parhaillaan, ”millaisiin mahdollisesti järeisiinkin oikeudellisiin toimiin ryhdymme sekä kirjoittajan että julkaisun osalta.” Lopulta MTK teki Kuulasta kantelun Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin.
Kantelu Julkisen sanan neuvostolle
Arkkipiispa sekä muutamat muut luterilaisen kirkon piispat ottivat kantaa aiheeseen ja antoivat tukensa maataloustuottajille. Lapuan piispa Simo Peura kirjoitti tutustuneensa hiippakuntansa maatalousyrittäjiin, jotka tekevät työtään sydämellään ja pitävät hyvää huolta tuotantoeläimistä. Hän sanoo kuulleensa myös ”surullisia ja järkyttäviä” tarinoita, jotka liittyvät tilanteisiin, joissa maatilan isäntäväen voimat ovat loppuneet eikä huolenpito eläimistä ole enää onnistunut. Kuulan kolumnin kaltaiset ”kärjistykset ja ylilyönnit eivät tue jaksamista. Ne iskevät erityisesti niihin, jotka ovat jo ennestään voimiensa äärirajoilla”, piispa kirjoitti.
Kuula sai kolumnistaan yhteydenottoja maataloustuottajilta, jotka pitivät kritiikkiä kohtuuttoman ankarana.
Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heinimäki puolestaan poisti kolumnin lehtensä verkkosivuilta ja luonnehti sen julkaisemista virheeksi. (Kolumnin voi yhä lukea täältä) Päätös poistaa kolumni on poikinut kantelun Julkisen sanan neuvostolle. Kantelu käsittelee kolumnistin sananvapautta ja toimituksen ulkopuolisten tahtojen painostuksen mahdollista vaikutusta poistopäätökseen.
Lisäys 4.2.: Kari Kuula kirjoitti uuden kirjoituksen samasta aiheesta Kirkkoon ja kaupunkiin 1.2. Sen voi lukea tästä.
Kommentti: Eettiseen keskusteluun kuuluu, että se loukkaa
Kari Kuulan kirjoitus oli osittain epäasiallinen ja yleistävä. En ole kaikesta hänen kolumninsa kanssa samaa mieltä. Silti olen sitä mieltä, että eettisistä kysymyksistä, kuten eläinten tehokäytöstä, tulisi voida keskustella vapaasti. MTK:lla puolestaan on täysi oikeus puolustaa maataloustuottajia, mutta vihjaus järeistä oikeudellisista toimista on yliampuva.
On huolestuttavaa, jos alamme ratkoa eettisiä periaatteita koskevia erimielisyyksiämme amerikkalaiseen tapaan oikeustoimilla. Päivi Räsäsen tapaus on tästä surullinen esimerkki. Oikeustoimien perusteluna on, että Räsäsen, Kuulan tai kenen tahansa mielipiteet loukkaavat jotain osapuolta. Mutta niin eettinen keskustelu aina loukkaa. Se kuuluu eettisen keskustelun luonteeseen. Jos jotain asiaa sanotaan vääräksi, se tuntuu pahalta siitä, joka harjoittaa tuota asiaa. Mutta emme me sen tähden voi lakata keskustelemasta siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.
MATTI KORHONEN