Kansanlähetyksen uusi lähetysstrategia tekee selväksi: Kristus on ainut pelastustie
Lähetystyön maailmassa tapahtuu aika ajoin muutoksia, joihin lähetysjärjestöjen on reagoitava. Tämä on yksi syy, miksi yksi kirkon virallisista lähetysjärjestöistä, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys on juuri julkaissut uuden lähetysstrategiansa.
– Viimeisten viiden vuoden aikana islamilaisessa maailmassa on tapahtunut hengellistä heräämistä ja liikehdintää. Elämme keskellä merkittävää kirkkohistoriallista herätystä, Kansanlähetyksen apulaislähetysjohtaja Teijo Peltola iloitsee.
Myös muita lähetyksen ”megatrendejä” voidaan havaita. Etelän kirkoilla, muun muassa Afrikan ja Aasian kirkoilla, on kasvava rooli lähetystyön toimijoina. Enää ei ole vain niin, että Euroopasta lähetetään lähetystyöntekijöitä kolmanteen maailmaan.
– Kolmas megatrendimäinen muutos on medialähetystyön roolin korostuminen, erityisesti saavuttamattomien kansojen parissa, Peltola toteaa.
Saavuttamattomalla kansalla tarkoitetaan sellaista kansanryhmää, jonka parissa ei ole seurakuntaa, joka kykenisi viemään evankeliumin omalle kansanryhmälleen.
”Olemme sitoutuneet tekemään työtä siellä, missä on kaikkein vähiten kristittyjä”
Lähetysstrategian tekeminen liittyi myös Kansanlähetyksen kokonaisstrategian tekemiseen. Lähetysstrategiaan vaikuttivat myös muutokset yleisessä ajan ilmapiirissä. Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Daniel Nummelan mukaan yhä useammin kyseenalaistetaan, tulisiko lähetystyöntekijöitä lähettää maan ääriin.
– Törmään jatkuvasti kysymykseen, miksi ulkolähetys on tärkeää. Ihmiset kysyvät, emmekö voisi lähettää työntekijöitä halvemmalla lähemmäs. On myös ääniä, jotka sanovat, että Kristus ei ole ainoa pelastustie tänä aikana. Strategiamme nousee vahvasti siitä peruspainotuksesta, että Kristus on ainoa pelastustie.
Kansanlähetys tekee lähetystyötä muun muassa Japanissa, Etiopiassa, Etu-Aasiassa, Venäjällä, Saksassa ja Virossa. Nummelan mukaan Kansanlähetys lähettää lähetystyöntekijöitä kahdesta syystä.
– Ensinnäkin yhteistyökumppanit pyytävät meitä lähettämään lähetystyöntekijöitä. Kokemus osoittaa, että kun lähetetään lähetystyöntekijöitä, sitoudutaan pitkäjänteiseen yhteistyöhön kumppaneiden kanssa.
Törmään jatkuvasti kysymykseen, miksi ulkolähetys on tärkeää. Ihmiset kysyvät, emmekö voisi lähettää työntekijöitä halvemmalla lähemmäs.
Toinen näkökulma on siinä, että esimerkiksi Suomessa maahanmuuttajan on paljon todennäköisempää kohdata kristitty ja kuulla evankeliumi kuin vaikkapa jossain aasialaisessa valtiossa.
– Olemme sitoutuneet tekemään työtä siellä, missä on kaikkein vähiten kristittyjä. Lähetyskäskyssä Jeesus sanoi, että evankeliumi tulee viedä maailman ääriin asti. Evankeliumin vieminen omalle kansalle on tärkeää, mutta helposti me unohdamme ne veljemme ja sisaremme kaukana, jotka tarvitsevat Kristusta, Nummela sanoo.
Miksi rauhantyö tai uskontodialogi eivät riitä?
Kansanlähetyksen lähetysstrategia on kolmiosainen sisältäen Lähetysteologisen asiakirjan, Lähetyksen suuntaviivat ja painopisteet -dokumentin ja järjestön sisäiseen käyttöön tarkoitetut lähetysstrategiset tavoitteet. Näistä kaksi ensimmäistä on luettavissa Kansanlähetyksen kotisivuilta ja ne painetaan myös kirjallisesti.
Mutta miksi yhä tänä päivänä tehdään lähetystyötä? Eikö uskontojen välinen dialogi, rauhantyö tai ihmisten auttaminen heidän puutteissaan ole tärkeämpää? Kansanlähetyksen lähetysstrategia lähtee liikkeelle siitä, että Jeesus on antanut tehtävän viedä evankeliumi kaikkeen maailmaan.
– Sanoma Jeesuksesta Kristuksesta, sovituksesta ja ikuisen elämän toivosta tulee välittää kaikille kansoille. Tämä tehtävä on vielä kesken. Meidän tehtävämme on viedä Kristusta sinne, missä häntä ei vielä tai enää tunneta. Kertoessamme evankeliumia annamme parasta, mitä meillä on, Teijo Peltola tiivistää.
– Teemme lähetystyötä rakkaudesta lähimmäistämme kohtaan. Sanoma on niin tärkeä, että kaikkien tulee saada kuulla se. Me saamme kiittää siitä, että saamme olla mukana tässä työssä, Daniel Nummela jatkaa.
Kansanlähetyksen lähetysstrategiassa painotetaan vahvasti Jeesuksen ainutlaatuisuutta.
– Muut uskonnot eivät ole pelastusteitä. Jeesus on ainoa tie myös juutalaisille. Sanomme myös, että kaikki hyvä työ ei ole lähetystyötä. Toimintaa oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon puolesta ei tule itsessään pitää lähetystyönä, lähetysjohtaja linjaa.
Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.
Katso myös alla olevalta videolta, miksi psykoterapetti, kirjailija Saara Kinnunen lukee Uutta Tietä.