Raamattu sytyttää Kokkolassa

– Koen, että sille on kysyntää ja tarvetta, että saamme viettää yhdessä enemmän aikaa Herran läsnäolossa ja etsiä hänen tahtoaan, sanoo piirijohtaja Tuisku Winter, joka on käynnistellyt kansanlähetyspiirissään suosittua raamattukoulua.

Kuva: Susanna Sarimaa

Paikallinen raamattukoulu syventää yhteyttä Jumalaan ja ihmisiin

– Tuisku Winter toivoisi vastaavaa toimintaa myös muualle Suomeen

KANSANLÄHETYKSEN Raamattu ­rakkaaksi -slogan on Kokkolassa ulotettu lähetystyön lisäksi omaan piiriin, kun viime syksynä aloitettiin uusi toimintamuoto: raamattukoulu. Kyseessä ei ollut päätoiminen Raamatun opiskelu, vaan yhdistelmä itsenäistä raamatunlukua ja yhteisiä lauantaipäivien kokoontumisia.

– Tutkimusten mukaan Raamattua luetaan ja tutkitaan yhä vähemmän ja sen mukaan eletään yhä vähemmän. Olemme halunneet vastata siihen haasteeseen, valottaa Keski-Pohjanmaan Kansanlähetyksen piirijohtaja Tuisku Winter.

Winterin mukaan raamattukoulussa on opetuksen lisäksi olennaisesti kyse yhteydestä.

– Toivoisin, että ihmiset voisivat oikeasti juurtua Jumalan sanaan sen sijaan, että käydään satunnaisesti joissakin tilaisuuksissa. Raamattukoulussa on opetuksen lisäksi keskustelua pienryhmissä, rukous­ta sekä vapaata jakamista ruuan tai kahvin yhteydessä.

Sukupolvien välinen yhteys toteutui

Viime lukuvuoden raamattukoulu oli hyvin pidetty. Tänä syksynä järjestetään varsinaisen raamattukoulun sijaan hieman kevyemmällä kaavalla toteutettu kokonaisuus, jossa käsitellään jälleenrakentamisen aikaa.

– Olemme iloinneet siitä, että sekä viime vuoden raamattukoulussa että syksyn raamattupäivillä on ollut monen ikäisiä. Meillä on ollut toiveena rakentaa yhteyttä sukupolvien välille, ja se toteutuu näissä päivissä, joihin kuuluu ryhmätyöskentelyä ja vapaata keskustelua.

Päävastuun raamattuopetuksesta hoitavat Tuisku Winter sekä apulaispiirijohtaja Marko Mitronen. Lisäksi joillakin kerroilla on ollut vierailevia opettajia.

– Olemme käyneet sekä Vanhaa että Uutta testamenttia läpi. Meillähän on joskus virheellinen käsitys siitä, mikä kristityn suhde Vanhaan testamenttiin tulisi olla. Pohjalla voi olla luulo, että Vanha testamentti on täynnä lakia tai siellä on eri Jumala. Vanhan testamentin tuntemusta olisi hyvä lisätä.

Raamattukoulu-formaattiin syytä panostaa enemmän

Lukukauden kestäviin, kansanopistojen järjestämiin raamattukouluihin lähteminen vaatii yleensä elämänmuutoksen, kuten irtioton töistä ja muuton toiselle paikkakunnalle. Tästä syystä raamattukouluun osallistuminen on monelle vaikeaa tai mahdotonta.

Tuisku Winter ajatteleekin, että paikallisella tasolla toimivaan raamattukoulu-formaattiin pitäisi panostaa seurakunnissa ja Kansanlähetyksessä enemmän. Esimerkiksi Kokkolan raamattukouluun osallistuminen ei vaadi suuria muutoksia muussa elämässä.

Kansanlähetysliikkeen tehtävä on olla pitkälti varustava liike, ja tämä varustaminen voi toteutua ainoastaan silloin, kun opimme tuntemaan toisemme, rakennumme pidempään yhdessä ja olemme Raamatun äärellä.

Winter peräänkuuluttaa omaan hengelliseen yhteisöön tutustumista:

– Kansanlähetysliikkeen tehtävä on pitkälti olla varustava liike, ja tämä varustaminen voi toteutua ainoastaan silloin, kun opimme tuntemaan toisemme, rakennumme pidempään yhdessä ja olemme Raamatun äärellä. Tarvitaan sitä, että kristityt ottavat Raamatun, lukevat sitä ja ojentautuvat sen mukaan.

Winter ajattelee ja toivoo, että raamattukoulusta tulee jossain muodossa vakituinen osa piirin toimintaa.

– Koen, että sille on kysyntää ja tarvetta, että saamme viettää yhdessä enemmän aikaa Herran läsnäolossa ja etsiä hänen tahtoaan. Raamattukoulusta jäi rohkaistunut olo: olen kiitollinen, että saan olla osa tätä joukkoa.

Raamatun äärellä uskoon tullut Esko Kemppainen:

”Suhde Raamattuun tiivistyi raamattukoulussa entisestään”

Kuva: Esko Kemppaisen arkisto.

– TÄMÄ EI OLLUT MINULLE ensimmäinen kerta, kun luin Raamattua, huomauttaa 68-vuotias Esko Kemppainen Kokkolan raamattukouluun osallistumisestaan.

Herännäistaustainen Esko tuli aikoinaan uskoon Raamattua lukemalla, ja siitä lähtien kirja on ollut tärkeä.

– Menetin isäni yhdeksänvuotiaana, kun hän kuoli äkillisesti. Sen jälkeen minulla oli tiettyä kuolemanpelkoa ja ahdistuneisuutta, mutta onneksi etsin oikeasta suunnasta apua.

Esko alkoi lukea Raamattua. Seuraavina vuosina Raamattu tuli luettua tiuhasti lyijykynällä alleviivaten alusta loppuun. Pienessä kylässä Kainuussa asunut Esko tutustui Raamattuun itsekseen.

Menetin isäni yhdeksänvuotiaana, kun hän kuoli äkillisesti. Sen jälkeen minulla oli tiettyä kuolemanpelkoa ja ahdistuneisuutta, mutta onneksi etsin oikeasta suunnasta apua.

– Vetäydyin pihapiirin aittaan ja siellä yksinäisyydessä luin. Pyhä Henki johdatti minut uskoon suoraan Raamatun tekstin äärellä.

Evankeliumia myös eteenpäin

Esko Kemppaisen mielestä raamattukoulun parasta antia olivat sekä Raamatun systemaattinen lukeminen kotona että sen tutkiminen pienen porukan kokoontumisissa.

– Saimme läksyksi Raamatusta kolmen viikon lukemisjakson. Luin läksyt hyvin kiltisti, yleensä yhden tai kaksi lukua päivässä. Monet selitysteokset ovat vuosien myötä auttaneet hahmottamaan kokonaisuutta, jota en teini-iässä yksin Raamattua lukiessani vielä hahmottanut.

Kirjoista innostunut Esko kertookin hankkineensa vakuuttavan kokoelman hengellisiä teoksia. Viimeisimpiä Eskolle merkittäviä hankintoja ovat olleet esimerkiksi Sana elämään -kommenttiraamattu sekä Genesis Raamattu, jonka runsaissa liiteosissa on kartastoja, taulukoita ja luetteloita.

Suhde Raamattuun tiivistyi raamattukoulun aikana entisestään, Esko kertoo.

– Kun tutkii Raamattua ja kuuntelee raamattu­opetusta, saa sekä henkilökohtaiseen elämään että uskonelämään rohkaisua, iloa ja voimaa. Mutta toivon, ettei se jäisi siihen, vaan voisimme myös jakaa kallista evankeliumia eteenpäin.

Suurperheen äiti Pauliina Paavola:

”Aikataulutus helpottaa Raamattuun tarttumista arjen keskellä”

Kuva: Pauliina Paavolan arkisto.

– RAAMATTU ON YLEENSÄ saanut olla aika rauhassa, enkä ole sitä hiirenkorville koskaan lukenut, kuvailee Pauliina Paavola, 38,  aiempaa suhdettaan Raamattuun.

Kynnystä lukemiseen on tuonut Raamatun vaikeatajuisuus, Pauliina kertoo.

– Kun olen lukenut, en ole ymmärtänyt ja ehkä siksi yrittäminen on jäänyt. Etenkin Vanha testamentti on tuntunut kaukaiselta. Vähän kuin lukisi vieraalla kielellä jotain kirjaa.

Raamattukouluun osallistumiseen Pauliina sai sytykkeen Radio Deillä pyörivästä Raamattu kannesta kanteen -ohjelmasta, jota hän oli alkanut kuunnella. Raamatun asiat alkoivat ohjelman myötä avautua ja puhutella, kun joku selitti niitä. Raamattukoulu oli palkitseva kokemus, Pauliina muistelee lämmöllä.

En tunne Raamattua niin hyvin, että voisin luokitella sisältöä tai poimia sieltä helmiä. Tällä hetkellä varmaan jokaisessa kirjassa on minulle ammennettavaa.

– Aiemmin Raamatun tuntemukseni oli hirveän pintapuolista, välähdyksiä sieltä täältä. Raamattukoulussa vaikeilta tuntuvat asiat alkoivat aueta, kun keskusteli muiden kanssa. Irrallisille yksityiskohdille sai taustaa ja sen jälkeen on ollut helpompi itsekin lukea Raamattua.

Raamatun suhteen Pauliina vakuuttaa olevansa kaikkiruokainen. Lempikirjoja tai -kohtia Raamatusta ei ole ehtinyt vielä syntyä, mutta oppimisen halu ja nälkä on kova.

– Uskon, ettei siellä ole mitään turhaa. En tunne Raamattua niin hyvin, että voisin luokitella sisältöä tai poimia sieltä helmiä. Tällä hetkellä varmaan jokaisessa kirjassa on minulle ammennettavaa.

Haasteena löytää lukemiselle aika ja tila

Pauliina Paavola on neljän lapsen lääkäriäiti, joka elää ruuhkavuosiaan. Suuri haaste Raamatun lukemiselle on sopivan ajan ja tilan löytäminen arjesta.

– Kaikille asioille pitää erikseen raivata paikka päivästä. Tiedän, että Raamattu pitäisi laittaa etusijalle, mutta se on hirveän haasteellista. Kun luen, haluaisin syventyä siihen rauhassa, eikä se onnistu, jos toisella kädellä tekee ruokaa ja hoitaa muita asioita.

Raamatun tutkimista Pauliina haluaa kuitenkin jatkaa vauhtiin päästyään. Siksi hän osallistuu myös syksyn raamattukokonaisuuteen.

– Kun rytmi Raamatun lukemiseen on aikataulutettu ulkopuolelta, aika tulee raivattua jostain, vaikka sitten illasta tai yöstä. Omien tavoitteiden varassa se ei tunnu onnistuvan kuin ehkä hetken.

Aikataulutusta Pauliina on hyödyntänyt myös Raamattu kannesta kanteen -ohjelman parissa, joka tulee kello kuudelta aamulla.

– Yritän, jos vain suinkin pystyn, nousta siihen mennessä ja lähteä lenkille kuuntelemaan. Saan samalla rastittua päivästä kaksi asiaa, jotka olisi hyvä tehdä. Se sopii tällä hetkellä itselleni hyvin.  

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta:

 

Lisäksi

Raamattukoulusta sanottua:

”Janosin syvempää yhteyttä Vapahtajaan, kun viime vuosien aikana ruuhka ja kiire oli päässyt väliin. Ja sain sen mitä etsin.”

”Vanhan testamentin tekstit selkiintyivät ja alkoivat tuntua sekä mielenkiintoisilta että todella tärkeiltä. Heräsi myös halu oppia niitä paremmin.”

”Tässä on tullut talven aikana selväksi, että Raamattua tulee lukea enemmän ja säännöllisesti. Rukous ja Raamattu nivoutuvat yhteen. Jaksaakseen lukea Raamattua on rukoiltava, ja rukoilu taas lisää mielenkiintoa Raamatun tekstejä kohtaan.”

”Raamatun sana on alkanut elää, puhua henkilökohtaisesti. Toisaalta on ollut myös niitä osioita, joihin ymmärrys ei ole riittänyt. Tänä aikana olen iloinnut siitä, että koko koulutuksen ajan rukous on ollut konkreettisesti läsnä.”