Et ole yksin – älä jää yksin

Aivan normaalin kristillisen vakaumuksen omaava kristitty voi huomata olevansa vähemmistössä tai tulleensa leimatuksi johonkin ääriryhmään kuuluvaksi tämän päivän Suomessa.

”En jaksaisi aina olla vähemmistössä. Tekisi mieli edes joskus olla enemmistön puolella.” Ystäväni huokaisi syvästi. Hän selitti minulle huomanneensa joutuvansa oman vakaumuksensa takia useasti vähemmistöön.

Jos uskot, että Jumala on olemassa, että Jeesus on hänen Poikansa ja että Raamattu on Jumalan Hengen inspiroimaa Jumalan puhetta meille – olet monessa yhteydessä vähemmistössä. Jos uskot, että avioliitto on miehen ja naisen välinen, että jokaisella lapsella olisi hyvä olla isä ja äiti ja että aviouskollisuus on hieno asia, olet jälleen useassa yhteydessä vähemmistössä.

Jos uskot, että myös vielä kohdussa olevilla tytöillä on oikeus omaan ruumiiseensa ja että parantumattomasti sairaalla vanhuksella on sama ihmisarvo kuin terveellä huippu-urheilijalla, taas olet monesti vähemmistössä.

Jos uskot, että on olemassa helvetti, jonka jokainen on synneillään ansainnut ja taivas, jonne Jeesus on meille kuolemallaan avannut tien, taas kuulut useassa yhteydessä vähemmistöön. Jos uskot, että Jeesuksesta Kristuksesta kertovan evankeliumin levittäminen kaikkeen maailmaan on jokaisen kristityn prioriteetti, jälleen olet vähemmistössä, jopa joskus kirkossa.

ON SELVÄÄettä aivan normaalin kristillisen vakaumuksen omaava kristitty voi huomata olevansa vähemmistössä tai tulleensa leimatuksi johonkin ääriryhmään kuuluvaksi tämän päivän Suomessa. Mutta ei hän silti ole yksin, kaukana siitä.

Miljoonat kristityt jakavat nämä vakaumukset ja arvot tämän päivän maailmassa, ja ovat tehneet niin myös kautta kirkon historian. Itse olen tällä viikolla Puolan Wisłassa European Leadership Forum -tapahtumassa, jossa on koolla noin 700 kristittyä johtajaa eri puolilta Eurooppaa. He kaikki jakavat edellä mainitut vakaumukset. He toimivat sadoissa pienemmissä ja suuremmissa seurakunnissa, yhteisöissä ja järjestöissä, joissa näitä arvoja ja tätä uskoa opetetaan joka viikko.

Yksi kristittyjen ongelma tänä aikana on se, että lähes kaikki päämediat, joissa meille kerrotaan maailman tapahtumista ja ihmisten ajattelusta, ovat sekulaareja, kristillisestä näkökulmasta tai kristillisistä tapahtumista tietämättömiä, tai jopa niihin vihamielisesti suhtautuvia. Tämän takia monen käsitys maailmasta on hyvin yksipuolinen. Jokaisen tässä maailmanajassa elävän kristityn kannattaa pitää huolta siitä, että hänellä on valtamedioiden lisäksi ainakin yksi tai useampi luotettava kristillinen media, jonka kautta hän saa päivittäin tietoja, uutisia ja opetusta.

TUTKIMUSTEN MUKAAN vähemmistönä elävä pienempi arvoyhteisö voi säilyttää identiteettinsä suuremman erilaisen yhteisön sisällä ainoastaan, jos se kykenee jatkuvasti uskottavasti perustelemaan itselleen oman vakaumuksensa. Myös kristillinen seurakunta voi säilyä maailman keskellä ainoastaan, jos sen keskuudessa jatkuvasti vahvistetaan ”ääntä toisen maailman”. Jeesus itse opetti, että hänen lampaansa kuulevat hänen ääntänsä ja seuraavat sitä. Vieraan – maailman – ääntä he eivät kuuntele eivätkä seuraa. Tämä ei saisi johtaa siihen, että meistä tulee väärällä tavalla vain oman perinteemme tuntijoita ja seuraajia. Siksi on tärkeä, että kuuntelemme myös muiden näkemyksiä. Jumaluuden koko täyteys ja rikkaus asuu ruumiillisesti Kristuksessa, mutta ei yhdessäkään kristityssä yksinään.