Missä mennään järjestöjen nuoriso- ja opiskelijatyössä?
Uusi Tie kartoitti viiden kristillistä nuoriso- ja opiskelijatyötä tekevän herätysliikkeen ja järjestön tilannetta Suomessa.
Haastatteluissa nousi esiin kaksi seikkaa. Tämän päivän nuoret ovat hengellisen työn näkökulmasta kahdessa ääripäässä: joko hengellisesti lujalla pohjalla tai yhä etäämmällä kristinuskosta sekä tiedollisesti että kokemuksellisesti. Trendinä on myös yleisuskonnollisuus. Kristinuskolla ei nähdä luovuttamatonta asemaa uskomusten joukossa.
Yksi järjestöjä yhdistävä tekijä on tiukka taloustilanne.
Henkisyys kiinnostaa
Kansan Raamattuseuran (KRS) Opiskelijatyön johtaja Hannu Välimäki kertoi järjestön tiukan taloustilanteen pakottaneen opiskelijatyön alasajoon Tampereella. Joensuussa toiminta kuihtui, kun vanhojen vastuunkantajien tilalle ei enää löytynyt uusia eikä työntekijän palkkaamiseen ollut varoja. Välimäki pyörittää valtakunnallisen toiminnan lisäksi Turun opiskelijayhteisöä.
Herätysliikkeiden toimintaa nuorten ja opiskelijoiden parissa:
- Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys (SEKL):
– Opiskelijoille Kolme kohtaamista-illat 13 paikkakunnalla.
– Nuortenillat (Pointti-illat, raamikset, solut ym.) 16 paikkakunnalla. - Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley) järjestää opiskelijoille toimintaa 11 suurimmalla opiskelupaikkakunnalla, ja nuorteniltoja pidetään 11 paikkakunnalla.
- Opiskelija- ja Koululaislähetys (Opko) järjestää opiskelijatoimintaa 11 paikkakunnalla. Nuorteniltoja on viidellä paikkakunnalla.
- Kansan Raamattuseura (KRS) järjestää opiskelijatoimintaa Helsingissä, Jyväskylässä ja Turussa. Nuorteniltoja on Helsingissä ja Turussa.
- Suomen Raamattuopisto (SRO) järjestää nuorille ja nuorille aikuisille toimintaa pääosin kolmessa omassa keskuksessaan Kauniaisissa, Sotkamossa ja Oulussa.
– Kiinnostus henkisyyttä ja hengellisyyttä kohtaan on kasvussa. Moni on avoin pohtimaan hengellisiä kysymyksiä. Samanaikaisesti voidaan tuntea ennakkoluuloja kristittyjä ja kirkkoa kohtaan, hän erittelee.
KRS on yhdessä Turun Mikaelin seurakunnan kanssa kehitellyt nuorille aikuisille suunnatun Food and Hope (Ruokaa ja toivoa) -konseptin.
– Valmistamme ilmaisen aterian ja nautimme sen yhdessä. Jaamme myös ruokakassin kotiin vietäväksi. Illassa on aina myös musiikkia ja hengellinen opetus. Tulemme kuitenkin aina ruoka ja yhteisöllisyys edellä. Mukana on paljon ei-uskovia opiskelijoita.
Olemme lähetystilanteessa
Opiskelija- ja Koululaislähetyksen (Opko) Kuopion työstä vastaavan Pekka Ryhäsen mukaan viikottain toiminnassa on mukana noin 70–80 opiskelijaa. 12 opiskelijan joukko kantaa hallitusvastuuta paikallisessa Opkossa.
– Verrattuna omiin opiskeluaikoihini opiskelijat saavat paljon tukea. Koulutamme ja perehdytämme vapaaehtoiset huolella tehtäviinsä. Silti olisi tarvetta uusien palkallistenkin työntekijöiden palkkaamiseen, Ryhänen toteaa.
Hän kertoo luotsaamansa opiskelijajoukon tuntevan omistajuutensa.
– Joskus he jopa ohjaavat minua ja kertovat, mitä seuraavaksi on tehtävä. Se on hienoa.
Ryhänen kokee, että opiskelija-aines on vuosien mittaan muuttunut.
– Yleisuskonnollisuus on tätä päivää. Yhä pienempi joukko opiskelijoista näyttää tuntevan syvällisesti kristinuskon keskeiset asiat. Toisessa ääripäässä ovat ne, jotka saattavat käyttää kristillistä termistöä, mutta tarkoittavat jotain muuta. Olemme ilman muuta lähetystilanteessa, Ryhänen toteaa.
Hänen mielestään nyt tarvittaisiin lisää työntekijöitä, jotka voisivat irrottautua kehittämään ja toteuttamaan niitä lähestymistapoja, joita tarvittaisiin kristinuskosta etääntyneen sukupolven tavoittamiseksi.
Aitoja kohtaamisia
Suomen Raamattuopiston nuorisotyön tiiminjohtaja Tiina Karlsson kertoo rippikoulujen olevan tehokas keino tavoittaa nuoria.
– Kreikan riparin ja futisriparin osallistujista monilla ei ole mitään yhteyttä seurakuntaan ennen riparia. Myös opiston musalinja vetää nuoria, joista monilla seurakuntayhteys on ollut katkolla, ja Pro Fide -yhtye tavoittaa uusia nuoria konserttien ja kouluvierailujen kautta, Karlsson sanoo.
Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen opiskelijatyön perusta on kolmen kohtaamisen illoissa. Iltoihin kuuluu raamatunopetusta, rukousta ja laulua. Työtä tehdään Nuorten Maailma -konseptin sisällä, joka sisältää myös nuorisotyön Pointti-iltoineen, tapahtumineen ja leireineen.
Nuorisosihteeri Taneli Ukkonen kertoo, että erityisesti opiskelijoiden tavoittamiseksi pohditaan tällä hetkellä uusia keinoja. Nuorten aikuisten porukassa on jo työelämässä olevia aikuisia, jotka Ukkosen iloksi kantavat monipuolista vastuuta esimerkiksi Nuorten kahvilatoiminnassa.
– Nuorten kahvilan kautta pyrimme kohtaamaan erityisesti ei-uskovia nuoria. He eivät välttämättä aina ensimmäisenä syty hartauksista, vaan tarvitsevat aitoa kohtaamista ja aikaa, Ukkonen alleviivaa.
Hänen mielestään on tärkeää, että nuori kokisi tulleensa kohdatuksi ja että hänelle annetaan omaa tilaa. Evankeliumia ei sovi missään nimessä unohtaa, ja taivaan Isältä tuleekin pyytää viisautta sen jakamiseen.
Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!