Ruut Ben-Yosefin joulu on armoa täynnä
Israelilaisen Ruut Ben-Yosefin kodissa joulujuhlan tärkein elementti on evankeliumin valo ja armo. Tästä saavat nauttia hänen monet vieraansa, niin juutalaiset kuin arabitkin.
Elettiin vuotta 1988. Vastavalmistunut suomalainen nuoriso-ohjaaja Riitta Miettinen päätti lähteä Israeliin. Hänellä oli unelma päästä palvelemaan jollakin tavalla Pyhää maata. Siellä hän päätyi auttamaan Kalervo Syvännön vaimon, Merin äitiä. Syvännön perhe teki jo tuolloin maassa raamatunjakotyötä.
Myöhemmin tapahtui asioita, jotka kiinnittivät Riitan sydämen Israeliin. Hän tapasi juutalaisen miehen, ja perusti tämän kanssa perheen. Näin Riitasta tuli Israelin kansalainen, jonka nimeksi tuli Ruut Ben-Yosef.
Tänään Ruut asuu Jerusalemissa. Hänellä on kaksi aikuista tytärtä, Naomi ja Ruhama. Kaikkina Israel-vuosinaan Ruut on ollut monessa mukana, mutta lapset ja nuoret ovat edelleen työn ytimessä. Nykyisin hän vetää King’s Kids (suom. Kuninkaan lapset) -ryhmää, jossa on mukana sekä juutalaisia että arabitaustaisia Jeesukseen uskovia lapsia ja nuoria.
”Kokoonnumme viikoittain 40-50 lapsen ja nuoren kanssa. Jerusalemissa mukana on messiaanisia juutalaisia ja ulkomaalaiskristittyjä. Kerran kuukaudessa tapaamme arabiankielisiä kristittyjä, jotka asuvat Israelin arabi- ja palestiinalaisalueilla,” Ruut kertoo.
ARABIEN ja juutalaisten yhteys ei ole helppoa näinä aikoina. Maassa kuohuu ja kansojen kulttuurierot ovat suuret. Jumala on kuitenkin yhdistänyt ja rakentanut rauhan siltaa King’s Kidsiin kuuluvien lasten ja nuorten välille. Pysyvän ja aidon yhteyden eteen on silti tehtävä jatkuvasti töitä.
Ruut on ollut läsnä monissa vaikeissa tilanteissa, joissa usko on joutunut koetukselle. On ollut syviä ristiriitoja, erään arabinuoren yllättävä kuolema, työn ja arjen eteenpäin vetämistä pommisuojissa ja sotatilanteen keskellä. Kaikesta on kuitenkin selvitty.
”Jumalan huolenpidon ja armon ymmärtäminen on hyvin tärkeää. Kun armo juurtuu omaan elämään, se heijastuu kaikkiin ihmissuhteisiin,” Ruut kiteyttää.
Ruut järjestää avustajiensa kanssa King’s Kids -leirejä ja -tapahtumia. Yhteisillä matkoilla ja muussa toiminnassa he kertovat avoimesti Jeesuksesta tanssin ja laulun keinoin. Koko toiminta tähtää siihen, että lapsille ja nuorille annetaan mahdollisuus elää todeksi omaa uskoaan, palvella ja ottaa omat lahjat käyttöön.
Työn hedelmä rohkaisee jatkamaan. Lasten ja nuorten elävä usko avaa aikuisten silmiä näkemään toisenlaista todellisuutta. Siinä vain Jumala voi luoda sovun juutalaisten ja arabien välille, lapsista ja nuorista alkaen.
NIIN JOULU kuin Hanukka-juhlakin ovat King’s Kidseille rakkaita. Joskus ne yhdistetään yhdeksi juhlaksi. Ruut hankkii ryhmäläisille pienet lahjat, ja kertoo Jeesuksen syntymästä, Messiaan tulosta ihmisten keskelle.
”Lapset rakastavat joulua. Kerron heille seimen vauvasta, mutta painotan sitä, että jokainen voi tuntea Jeesuksen henkilökohtaisesti. Jouluun kuuluu myös pääsäisen sanoma, se, että tuosta pienestä Joulun lapsesta tuli uhri, joka hankki sovinnon meille ihmisille Jumalan kanssa,” Ruut sanoo.
Kaikille joulu ei silti avaudu. Israelissa asuville niin messiaanisille juutalaisille kuin joillekin kristityillekin joulu saattaa olla ongelma. Monet ajattelevat, että joulun vietto on pakanallinen tapa, koska sitä ei mainita Raamatussa.
”Asia on kiperä. Eräskin äiti otti lapsensa pois Kings Kid’s -toiminnasta, koska juhlimme joulua ja Jeesuksen syntymää”, Ruut harmittelee.
RUUT ARVELEE, että monella ei-uskovalla ja maallistuneella juutalaisella on positiivisempi asenne jouluun kuin Jeesukseen uskovilla juutalaisilla. Hänen oma kotinsa täyttyy jouluisin paikallisista vieraista, joista osa on kutsunut itse itsensä juhlimaan kristittyjen joulua.
Oli koskettavaa kuulla
juutalaisten laulavan Jouluyö Juhlayö hepreaksi.
Ruut on valmistanut herkkupöydän, joulukuusi sädehtii ja ikkunoilla palavat kynttilät. Kodin ilmapiiri hoitaa. Siinä liikkuu lämmin tunnelma, armon ja laupeuden henki, joka rentouttaa ja rohkaisee vieraita.
”Vieraani ovat todella kiinnostuneita joulusta ja Jeesuksesta. Kun kerron heille jouluevankeliumin, he kuuntelevat tarkkaan ja kyselevät kaikenlaista kristinuskosta,” Ruut iloitsee.
Jouluvieraat saavat myös laulaa Ruutin heprean kielelle kääntämiä joululauluja. Ruut monistaa kaikille laulun sanat, niin että jokainen ymmärtää mistä lauletaan. Vaikka Vapahtaja, hepreaksi Messias, on juutalaisia mielipiteitä jakava asia, joululaulun kautta asiaa voi valottaa lempeällä tavalla.
”Viime jouluna oli koskettavaa kuulla juutalaisten laulavan Jouluyö Juhlayö hepreaksi. Sen lopussa lauletaan: HaMashiach kvar ba, Messias on jo saapunut.”
Valtaosa juutalaisista ei usko tähän, vaan he odottavat yhä Messiaan tuloa. Kiistanalaisuudesta huolimatta joulu tuo tullessaan Ruutin kotiin armon, valon ja uuden yhteyden hetkiä. Tätä Israelissa juuri nyt eniten tarvitaan.