7 faktaa Jeesuksen syntymästä
1. Tietäjät eivät vierailleet vastasyntyneen luona
Vain Matteus kertoo tietäjistä. Kirkkohistorian professorina toimineen Jouko Martikaisen mukaan Matteus kirjoitti evankeliuminsa nykyisen Syyrian alueella, ja siksi vain hänellä oli perimätietoa näistä miehistä. Kreikankielinen sana magoi eli maagi on tarkoittanut alun perin pappia Persiassa.
Matteus ei kuitenkaan ilmoita tietäjien lukumäärää. Kenties heitä on ajateltu olevan kolme siksi, että he toivat kolme lahjaa: kultaa, mirhaa ja suitsukkeita.
Vastasyntynyt vauva ei myöskään ollut se, ketä tietäjät tulivat katsomaan. Matteus käyttää (luku 2) sanaa paidion, joka tarkoittaa lasta tai taaperoa. Jeesus olikin todennäköisemmin 1-2-vuotias tietäjien saapuessa kunnioittamaan häntä.
2. Jeesuksen syntymä täytti profetiat
Profeetta Miika ennustaa: ”Sinä Betlehem, sinä Efrata, sinä olet pienin Juudan sukukuntien joukossa! Mutta sinun keskuudestasi nousee Israelille hallitsija. (Miika 5:1)
Syntyminen Betlehemin kylässä ennustettiin siis satoja vuosia etukäteen. Jotkut skeptikot väittävät, että Jeesus tarkoituksella pyrki täyttämään profetioita. Niin on kuitenkin vaikea tehdä, jos ei ole vielä syntynyt! Jos Jeesus olisi ollut huijari, tässä kohtaa hänellä olisi täytynyt olla satumainen onni puolellaan.
Ensimmäisenä jouluna täyttyi myös profetia paosta Egyptiin (Jes. 19.1, Hoos. 11:1) ja poikalasten surmasta. Matteus 2:17 viittaa Jeremiaan: ”Näin kävi toteen tämä profeetta Jeremian lausuma ennustus:
– Ramasta kuuluu huuto,
itku ja kova valitus.
Raakel itkee lapsiaan
eikä lohdutuksesta huoli,
sillä heitä ei enää ole.”
3. Syntyikö Jeesus joulukuussa?
Joidenkin tutkijoiden mukaan varhaiset kristityt yhdistivät Jeesuksen syntymän juhlinnan roomalaisten Voittamattoman auringon juhlaan 25. joulukuuta. Toisten mukaan se meni taas ihan päinvastoin: kristityt viettivät ensin syntymäjuhlaa 25. päivä, mutta keisari Aurelianus, mahdollisesti vastavetona kristityille, määräsi päivän Voittamattoman auringon juhlaksi.
Juutalaisuudessa myös uskottiin profeettojen kuolleen samana päivänä, jolloin he olivat syntyneetkin. Kristityt perivät ajattelutavan juutalaisilta hieman muunneltuna ja olettivat Jeesuksen paitsi kuolleen, myös siinneen Pyhästä Hengestä maaliskuun 25. päivänä. Kristityt siis laskivat lännessä Jeesuksen sikiämis- ja kuolinpäivästä yhdeksän kuukautta eteenpäin ja päättelivät syntymäpäiväksi 25. joulukuuta.
4. Jeesus syntyi 400 vuoden hiljaisuuden jälkeen
Viimeisin profeetta, jonka kautta Jumala puhui, oli Malakia. Hän eli noin 400 vuotta ennen Jeesuksen syntymää. Sinä aikana, kun Jumala oli hiljaa, monet israelilaiset kuvittelivat Jumalan kääntäneen selkänsä heille. Hiljaiset vuosisadat tekivätkin sanoman siitä, että Jeesus oli Messias, vieläkin ihmeellisemmäksi, ja toisten mielestä kaukaahaetummaksi.
5. Eläimet eivät ehkä talsineetkaan Vapahtajan ympärillä
”Heillä ei ollut paikkaa majatalossa”, jouluevankeliumissa todetaan. Luukas ei kuitenkaan käytä tyypillistä sanaa majatalolle (pandeion), jota hän käyttää muissa yhteyksissä. Hän puhuu vierashuoneesta (kataluma). Jotkut tutkijat ovat päätelleet, että koska Betlehem oli Joosefin kotikylä, hänellä oli siellä sukua mutta yhdelläkään heistä ei ollut tilaa vierashuoneissa. Siksi Joosef ja Maria majoittuivat todennäköisesti talon takana eläinsuojassa. Luultavasti kuitenkin eläimet siirrettiin pois majoittujien tieltä. Eläimistä ei olekaan mainintaa Raamatussa.
Yksi teoria syntymäpaikasta on myös luola. Esimerkiksi useampi kirkkoisä määritteli Vapahtajamme syntymäpaikaksi luolan. Jaakobin, Jeesuksen veljen kirjoittamassa apokryfisessa evankeliumissa myös viitataan luolaan.
Matteus myös kirjoittaa Jeesuksen syntyneen huoneessa, ja luolat olivat siihen aikaan kuin huoneita eivätkä vain tyhjiä kallioaukkoja.
6. Syntyikö Jeesus vuonna 0?
Raamatussa on useita viitteitä Jeesuksen syntymävuodesta. Esimerkiksi Matteus kertoo Jeesuksen syntyneen jonkin aikaa ennen Herodeksen kuolemaa. Herodes Suuri kuoli viimeaikaisen tutkimuksen valossa 1 eKr.
Syntymäajankohta voidaan laskea myös tiedosta, että Jeesus aloitti opetustoimintansa noin 30-vuotiaana sekä tältä ajalta evankeliumeissa esiintyvistä historiallisista tapahtumista, kuten temppelin rakennusvaiheista.
Myös Luukas mainitsee Herodeksen, mutta hänen mukaansa Jeesus syntyi hieman sen jälkeen, kun keisari Augustus antoi käskyn, että koko valtakunta oli verollepantava (voidaan kääntää myös väestönlaskenta). Sen toteutuessa Kyrenius oli Syyrian maaherrana. Tämä on aiheuttanut tutkijoille päänvaivaa, sillä lähteet kertovat hänen olleen maaherrana vuosina 3–2 eKr., sekä vuosina 6–7 jKr., ei siis Herodeksen kuolin aikaan.
Selitystä on etsitty muun muassa siitä, että alkutekstissä Luukas ei tarkkaan ottaen väitä, että Kyrenius olisi ollut maaherrana. Hän käyttää verbiä, joka viittaa kaikenlaiseen hallinnolliseen johtamiseen.
Toinen selitys on verollepanon kesto. Alkuperäislähteistä on saatu tietoa, että se oli vuosien prosessi. Se saatettiin siis saattaa Kyreniuksen aikana loppuun, mutta aloittaa jo aiemmin, Herodeksen aikana.
7. Joosef olisi voinut rankaista ankarasti Mariaa
Maria oli teiniäiti, todennäköisesti noin 12–14-vuotias, mikä oli tavallinen ikä mennä naimisiin juutalaisessa kulttuurissa. Raskaus kihlausaikana olisi katsottu rikkovan aviolupauksen, ja siitä seurasi ankara rangaistus. Jos Joosef olisi päättänyt syyttää aviorikoksesta, Maria olisi voitu kivittää. (5. Moos. 22:21, 23-24).
Joosef valitsi armon oikeuden sijaan. Raamatun mukaan hän oli vanhurskas mies, eli hän oli uskollinen lain kirjaimelle. Suunnitelma vapauttaa Maria heidän järjestetystä avioliitostaan eroamalla tästä tarkoitti kuitenkin, että hän halusi säästää Marian julkiselta häpeältä (Matt 1:19). Joosef ei antanut omistautumisensa kääntyä lakihenkisyydeksi, ja Jumala paljasti uskomattoman suunnitelmansa hänelle (Matt 1:20).
Piditkö jutusta? Saatat pitää myös:
10 faktaa, joita et ehkä tiennyt Jeesuksesta
5 hyvää syytä uskoa Jeesuksen ylösnousemukseen
8 faktaa Jeesuksesta Raamatun ulkopuolella
Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien tästä. Ensimmäinen kuukausi 0 € uusille tilaajille.