Yli kymmenen vuotta ateistien kanssa keskustellut Justin Brierley: Kristinusko kestää kritiikin

Justin Brierley juontaa radio-ohjelmaa, jossa kristityt ja ei-kristityt tarttuvat härkää sarvista. Maailman johtavien ateistien argumentitkaan eivät ole saaneet häntä luopumaan uskosta.

Radiojuontaja Justin Brierleyn taustana ovat politiikan, filosofian ja taloustieteen opinnot yliopistossa. Ne ovat opettaneet kriittistä ajattelua. Kuva: Premier Christian Radio.

 

Radiojuontaja Justin Brierleyn taustana ovat politiikan, filosofian ja taloustieteen opinnot yliopistossa. Ne ovat opettaneet kriittistä ajattelua. Kuva: Premier Christian Radio.

 

Justin Brierley juontaa radio-ohjelmaa, jossa kristityt ja ei-kristityt tarttuvat härkää sarvista. Maailman johtavien ateistien argumentitkaan eivät ole saaneet häntä luopumaan uskosta.

Kaksitoista vuotta sitten Justin Brierley asteli esimiehensä puheille Premier Christian Radiossa. Hän halusi aamuradion juontamisen tilalle jotain muuta: oman ohjelman, joka toisi kristityt ja ei-kristityt yhteen keskustelemaan ja väittelemään uskosta.

Lauantai-iltapäivästä löytyi sopiva rako. Marraskuussa 2005 lähetettiin ensimmäinen Unbelievable? (Uskomatonta?) -ohjelma. Siitä lähtien Justin Brierleyn vieraana on ollut viikoittain maailman johtavia kristittyjä apologeettoja, tunnettuja ateisteja ja agnostikkoja, muslimeja, hinduja, buddhalaisia, juutalaisia ja aivan tavallisia uskonasioita pohtivia henkilöitä.

Aluksi ohjelma oli pelkkä liveshow, mutta puolentoista vuoden päästä ohjelmia alettiin nauhoittaa ja ladata verkkoon.

– Se toi ohjelmalle uuden kuulijakunnan, ja se levisi kansainväliseksi. Aloitettuamme podcastit, yhä useampi ateisti, agnostikko ja muiden uskontojen edustaja alkoi kuunnella niitä. Tämä vaikutti myös siihen, kuinka aloin juontaa keskustelua. Yritän olla moderaattorina neutraali ja haluan varmistaa, että molemmat puolet saavat äänensä kuuluviin, Brierley kertoo.

Sydämen ja pään asia

Justin Brierley tuli uskoon 15-vuotiaana nuortenleirillä. Kääntymys oli enemmän kokemuksellinen kuin älyllinen prosessi.

– Koin, että Jumala kohtasi minut hyvin ainutlaatuisella tavalla. Tunsin, että hän murtautui elämääni voimallisesti, niin että heräsin hänen läsnäoloonsa. Se muutti elämäni siitä eteenpäin.

Viimeistään yliopistoon mennessään Brierley alkoi huomata, että monet suhtautuivat uskoon skeptisesti. Niinpä hän alkoi perehtyä uskon älylliseen puoleen.

– Aloin lukea C. S. Lewisin kirjoja, ja ne olivat hyödyllisiä. Minuun vaikutti erityisesti hänen kirjansa Ihmeet. Kohtasin ensimmäistä kertaa apologeettisen argumentin ateismia vastaan ja kristinuskon puolesta. Nautin todella tuollaisten kirjojen lukemisesta.

– Mutta olen myös tietoinen, että se ei ole vastaus kaikkeen. Uskon yhä, että kristinuskossa on kyse myös Jumalan kokemisesta. Se ei ole vain pään asia. Sen on oltava myös sydämen asia.

Kristinusko on paras selitys

Justin Brierleyltä ilmestyy pian kirja Unbelievable? Why after 10 years of talking with atheists I’m still a Christian (Uskomatonta? Miksi olen yhä kristitty keskusteltuani 10 vuotta ateistien kanssa). Kaiken kristinuskoa vastaan esitetyn kritiikin jälkeen Brierley ei ole ainoastaan säilyttänyt uskoaan, vaan myös vakuuttunut siitä entistä enemmän.

– Sanoisin, että olen uskossani vakuuttuneempi tänä päivänä kuin silloin, kun aloitin ohjelman. Tunnen kyllä enemmän vastaväitteitä kristinuskoa kohtaan kuin aiemmin. Mutta ohjelma on auttanut minua ajattelemaan uskoani perusteellisesti. Vaikeiden asioiden ja mysteerien kanssa painiminen on lopulta vahvistanut uskoani, vaikka jotkin teologiset näkemykseni ovatkin muuttuneet.

Unbelievable?

  • Englantilaisen Premier Chris­tian Radio -kanavan ohjelma, joka tuo kristityt ja ei-kristityt yhteen keskustelemaan uskosta, elämästä ja maailmasta.
  • Lähetysaikaan ohjelmalla on
    40 000–50 000 kuuntelijaa. Lisäksi sitä kuunnellaan arkistosta ja pod­castina. Vuonna 2016 ohjelmalla oli lähes 2,5 miljoonaa podcast-latausta.
  • Ohjelmassa ovat vierailleet muun muassa tunnetut kristityt ajattelijat John Lennox, Gary Habermas, N.T. Wright ja Tim Keller. Ateistien ja agnostikkojen listaan kuuluu sellaisia nimiä kuin Michael Ruse, Bart Ehrman, Richard Dawkins ja Peter Singer.
  • Juontaja Justin Brierley on tehnyt kristillistä radiotyötä vuodesta 2002. Hän toimii myös Premier Christianity -lehden päätoimittajana. Hän asuu vaimonsa Lucyn ja neljän lapsensa kanssa Lontoossa.
  • www.premierchristianradio.com/Shows/Saturday/Unbelievable

Brierley on havainnut, että kristinuskon ydinsanoma Jeesuksesta, hänen sanoistaan ja teoistaan, hänen kuolemastaan ja ylösnousemuksestaan, on kestävä.

– Niin kauan kuin pidän pääasiat keskuksessa, näen, että kristinusko on paras selitys maailmankaikkeudelle, elämälle ja ihmisten kokemukselle.

Esimerkiksi maailmankaikkeuden hienosäätö, ihmisarvo ja elämän merkityksellisyyden kokeminen ovat asioita, jotka selittyvät Brierleyn mukaan paremmin kristillisestä kuin ateistisesta lähtökohdasta käsin.

Uskoon radiota kuuntelemalla?

Jotkut Justin Brierleyn ohjelman kuuntelijoista ovat kertoneet, että ohjelmalla on ollut vaikutusta heidän uskoontuloonsa. Toisaalta jotkut kertovat, että ohjelma on ollut osa heidän uskosta luopumisen prosessia, kun he ovat kuunnelleet ohjelmassa vierailleita ateisteja. Brierley ei usko, että kukaan kuitenkaan menettää uskoaan pelkästään kuuntelemalla hänen ohjelmaansa.

– Ajattelen, että kaikki ovat matkalla. Ihmiset kulkevat eri suuntiin. Kun joku sanoo, että Unbelievable? oli osasyynä ateistiksi tulemisessa, se ei ole kuitenkaan keskeinen syy. He ovat olleet matkalla pois kristinuskosta muutenkin, Brierley miettii.

– Samoin, kun joku tulee kristityksi, ohjelma on osa isompaa tarinaa. En ajattele, että ohjelmalla on itsessään voimaa tuoda ihmiset uskoon tai ajaa pois.

Brierleyn tavoitteena on vain tuottaa hyviä ja rehellisiä keskusteluja – ja antaa ihmisten tehdä omat päätöksensä.

– Kaksi ihmistä voi kuunnella saman ohjelman ja tulla hyvin eri johtopäätökseen siitä, onko ateismi vai kristinusko vakuuttavampaa. En ole siinä asemassa, että voin kontrolloida sitä ohjelmani kautta. Minun täytyy jättää se kuuntelijan ja Jumalan väliseksi asiaksi, Brierley pohtii.

Hän ei usko, että kukaan menettää uskoaan pelkästään älyllisten argumenttien vuoksi, eikä kukaan tule uskoon pelkästään älyllisillä perusteluilla. Kyse on myös tahdosta. Jotkut eivät yksinkertaisesti halua uskoa Jumalaan tai elää Jeesuksen herruuden alaisina. Apologetiikalla, uskon järjellisillä perusteluilla, hän näkee kuitenkin tärkeän tehtävän raivata uskon esteitä.

– Joku voi olla matkalla Jumalan ja Jeesuksen luokse, mutta jokin asia estää heitä kävelemästä sen tien loppuun saakka. Ehkä se on kärsimyksen ongelma tai ehkä se on kysymysmerkki Raamatun luotettavuuden yllä. Ehkä apologetiikalla on mahdollista siirtää se este, jotta tien voi kulkea loppuun asti, mutta silti ihmisen tulee haluta kulkea se tie loppuun.

Kunnioittava keskustelu on tärkeää

Unbelievable?-ohjelman kuuntelija huomaa pian, että Justin Brierley kykenee ylläpitämään myönteistä, kohteliasta ja kunnioittavaa ilmapiiriä, vaikka elämän syvistä salaisuuksista ollaankin täysin päinvastaista mieltä. Brierley myöntää, että hän ei ole luonteeltaan kovin kiivastuvaa sorttia, eikä hänelle tuota ongelmia kuunnella tyynesti myös vahvaa kristinuskon kritiikkiä.

– Olen tehnyt ohjelmaa jo pitkään ja olen kuullut niin monia vastaväitteitä uskolle, että olen oppinut käsittelemään niitä pelästymättä.

– Luulen, että vastaväitteiden vihainen tai närkästynyt kohtaaminen nousee pelosta. Mitä luottavaisemmaksi tulee omassa uskossaan, sitä vähemmän tarvitsemme vihastuvaa asennetta, kun ihmiset nostavat esiin vastaväitteitä.

Brierleyn mukaan on tärkeää, etteivät kristityt keskustele kiukkuisesti tai loukkaavasti, sillä ei-kristittyjen kohteleminen on yhtä tärkeää kuin oman asian esille tuominen.

– Toivoisin, että voisimme aina kohdella toisia kunnioittavasti ja armollisesti. Ajattelen, että pitkässä juoksussa se voi olla suurempi argumentti kuin älylliset argumentit.

Haastatteluhetkellä Brierleyn kotikaupunki Lontoon terrori-iskusta on kulunut vain kaksi päivää. Tämän päivän terrorismi kytkeytyy myös uskontoon. Onko uskonnosta käydyillä väittelyillä mahdollisuus lisätä ymmärrystä ja yhteiskuntarauhaa vai onko niiden riskinä vihan lisääntyminen?

– Se riippuu siitä, miten väittelyitä tekee. Toivon, että esittelemme ohjelmassamme hyvän esimerkin, kuinka tehdään lempeitä ja kunnioittavia debatteja.

– Me elämme ajassa, jossa meidän on ymmärrettävä toisiamme enemmän. Mutta meidän ei tule teeskennellä, että olemme kaikki samanlaisia. Ateistit poikkeavat kristityistä, kristityt poikkeavat muslimeista. Mutta meidän tulee kohdella toisiamme kunnioittavasti.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!

Lisäksi

Kuuntele kritiikki, mutta myös vastaus siihen

Toisin ajattelevien kuunteleminen pakottaa ajattelemaan, onko oma usko vahvalla perustalla. Eräs uskoa voimakkaimmin haastaneista Brierleyn vieraista on skeptinen raamatuntutkija Bart Ehrman.

Ehrman on kirjoittanut lukuisia kirjoja, joissa hän kyseenalaistaa Uuden testamentin kirjoitusten luotettavuuden. Bestsellerissään Misquoting Jesus (Väärin siteerattu Jeesus) Ehrman esittää, että emme voi todella tietää, mitä Uuden testamentin tekstit alun perin sanoivat, koska niiden käsikirjoituksissa on niin paljon eroja ja kopiointivirheitä.

Ehrman vieraili ohjelmassa ensimmäistä kertaa kahdeksan vuotta sitten.

– Kun luin tuon kirjan valmistautuakseni keskusteluun, huolestuin ja aloin ihmettelemään, onko Raamattu todella luotettava, ja tiedämmekö todella, mitä Jeesus sanoi.

Ohjelman toinen keskustelija, kristitty raamatuntutkija Peter J. Williams kuitenkin osasi vastata Ehrmanin väitteisiin tavalla, joka rauhoitti Brierleyn mielen.

– Meillä ei ole Raamatun alkuperäisiä dokumentteja. Mutta meillä on uskomaton määrä kopioita, jotka ovat hyvin varhaisia. Tieteenala nimeltä tekstikritiikki vertailee näitä käsikirjoituksia keskenään ja selvittää salapoliisin tavoin, mitä alkuperäiset tekstit tosiasiassa sanovat. Lopputulos on, että on mahdollista selvittää 99,9 prosentin tarkkuudella, millainen alkuteksti oli, Brierley selittää.

Niinpä lukuisat toisistaan eroavat käsikirjoitukset eivät murrakaan Raamatun luotettavuutta, vaan ne auttavat jäljittämään alkutekstin.

– Tämä on yksi esimerkki siitä, että kuultuasi jonkin uskon haasteen saatat huolestua, mutta sitten kuulet siihen hyvän vastauksen. Aluksi olin huolestunut Ehrmanin väitteestä, mutta lopulta totesin, että Raamattu kykenee seisomaan omilla jaloillaan.