Vapaaehtoistyöntekijöiden määrä on kasvanut merkittävästi koronapandemian aikana

”Maailman hienoin, ihanin ja upein kokemus”, hehkuttaa kaupparinkiin osallistunut.

Vapaaehtoistyössä voi toimia vaikkapa ulkoilukaverina vanhukselle tai varamummona lapsiperheelle. KUVA: JANNE SAARELA / KIRKON KUVAPANKKI

Vapaaehtoistyön määrä on kasvanut selvästi koronaepidemian myötä, selviää Vapaaehtoistyö.fi -verkkopalvelun kesällä toteuttamasta kyselytutkimuksesta, johon vastasi lähes 1 400 vapaaehtoista. Neljäkymmentä prosenttia vastaajista aloitti vapaaehtoistehtävät koronaepidemian aikana, kerrotaan ev. lut. kirkon viestinnän tiedotteessa.

– Heistä 81 prosenttia haluaa jatkaa vapaaehtoistyön tekemistä myös poikkeusolojen jälkeen, iloitsee Anna Kähkönen, joka on Vapaahtoistyö.fi -hankkeen projektipäällikkö.

Poikkeusoloissa ihmisiä kannustivat vapaaehtoistyöhön muun muassa auttamisenhalu, velvollisuudentunto, huoli riskiryhmistä sekä tehtävien tarjoama mielekäs tekeminen. Vapaaehtoistoiminnan suurimpina hyötyinä vastaajat kokivat erilaisten ihmisten kohtaamisen sekä yhteisöllisyyden vahvistumisen.

Vapaaehtoistyö.fi-sivuston tarkoitus on koota vapaaehtoistyötä tarjoavien tahojen ilmoitukset samaan palveluun. Tehtäviä välittävät esimerkiksi järjestöt, kunnat ja seurakunnat.

– Uudistettu sivusto palvelee sekä vapaaehtoistyötä etsiviä että vapaaehtoistehtävien tarjoajia, Anna Kähkönen vinkkaa.

Tähän mennessä palveluun on rekisteröitynyt jo yli 32 000 vapaaehtoista.

”Auttaminen voisi tehdä monelle ihan hyvää”

Erilaisia vapaaehtoistehtäviä on Vapaaehtoistyö.fi-palvelussa suuri kirjo. Ilmoituksissa etsitään esimerkiksi ulkoilukaveria vanhukselle, ystävää maahanmuuttajalle ja varamummoa lapsiperheelle. Tehtävien sitovuus ja haasteellisuus vaihtelevat.

SPR:n koordinoimaan kaupparinkiin keväällä ja alkukesästä osallistunut Timo Vihersaari kertoo, että tehtävässä parasta oli ihmisten kohtaaminen. Parhaimmillaan vanhusten ja riskiryhmäläisten kauppa- ja apteekkikäyntejä saattoi kertyä miehelle viikossa noin kymmenen.

Tämä maailma on valitettavasti niin minäkeskeinen, että voisi tehdä monelle ihan hyvää, että tekisi jotain toisen puolesta.

– Oli maailman hienoin, ihanin ja upein kokemus tavata uusia ihmisiä, joista tuli jollain tasolla ystäviä. Saatoin päivän aikana olla ainut ulkopuolinen, jonka kanssa pääsi keskustelemaan, ja siinä helposti saattoi tuntikin vierähtää jutellessa. Sosiaalista puolta tuli hoidettua samalla.

Vihersaari on vapaaehtoisena mukana myös ensiaputoiminnassa, ja esimerkiksi vapaaehtoinen pelastuspalvelu kiinnostaa. Hän suosittelee vapaaehtoistyötä muillekin, jos siihen vain on mahdollisuus.

– Tämä maailma on valitettavasti niin minäkeskeinen, että voisi tehdä monelle ihan hyvää, että tekisi jotain toisen puolesta.