Vanki mutta vapaa

Kampin liikekeskuksen edessä julistetaan evankeliumia äänentoiston kautta. Narinkkatorille rakennetulle lavalle nousee tunnettuja entisiä ja nykyisiä vankeja kertomaan elämänmuutoksestaan. Lukuisat ohikulkijat pysähtyvät kuuntelemaan tarinoita rikollisten uskoontuloista. Välillä hengellinen musiikki raikaa, ja mikrofonin takana nähdyt todistajat lähtevät Raamattu kädessä kohtaamaan ihmisiä. Mistä on kyse? Meneillään on Ex-criminal Day -tapahtuma, jota ei ole koskaan aikaisemmin järjestetty Suomessa. Sen...

criminal-4

Kampin liikekeskuksen edessä julistetaan evankeliumia äänentoiston kautta. Narinkkatorille rakennetulle lavalle nousee tunnettuja entisiä ja nykyisiä vankeja kertomaan elämänmuutoksestaan. Lukuisat ohikulkijat pysähtyvät kuuntelemaan tarinoita rikollisten uskoontuloista. Välillä hengellinen musiikki raikaa, ja mikrofonin takana nähdyt todistajat lähtevät Raamattu kädessä kohtaamaan ihmisiä.

Mistä on kyse?

Meneillään on Ex-criminal Day -tapahtuma, jota ei ole koskaan aikaisemmin järjestetty Suomessa. Sen takana on Citymission eli Vapaa evankeliumiyhdistys ry:n toimintamuoto, joka toimii yhteiskristillisesti eri seurakuntien ja kirkkojen kanssa. Tapahtuma on kohtaamispaikka niille, jotka ovat vaihtaneet rikokset rehelliseen elämään. Suurin osa heistä uskoo Jeesukseen, joka voi tehdä pahamaineisimmastakin miehestä tai naisesta uuden ihmisen. Vaikka tuomio on kärsittävä, sisältä rikollinenkin voi olla armahdettu ja vapaa.

Puliukosta Sauli Niinistöön

Elinkautista istuva kolmoismurhaaja Lauri ”Late” Johansson kerää katsojia. Hän saapuu lavalle silmissään kyyneleet. Mies kuitenkin kuvaa niitä ilon kyyneleiksi, koska hän ei ole enää sama Late kuin ennen.

– Tulin uskoon Suomen kovimmassa vankilassa 7 vuotta sitten. Jumalan sanaan perustuu kaikki, mitä minulla on, Johansson sanoo.

– Usko ei ole leikin asia. Se on joko tai. Vaimoni on elämäni tärkein ihminen, mutta Jeesus on kaiken edellä, hän selittää.

Ennen kääntymistään hän yritti selvitä tekojensa aiheuttamasta tuskasta huumeiden avulla. Johansson kertoo, että ilman Jeesuksen kohtaamista hän ei olisi hengissä.

– Ihmeitä tapahtuu, ja suurin ihme on se, että tulee uskoon.

Hän muistuttaa myös, että jokainen ihminen tarvitsee pelastusta.

– Puliukosta Sauli Niinistöön ja kaikki siltä väliltä.

Lauri Johanssonin mielestä Ex-criminal Dayn kaltaisia tapahtumia järjestetään, jotta ihmiset voisivat antaa elämänsä Jeesukselle.

– Jos kaksi tulee paikalle ja toinen tulee uskoon, se on 50 prosenttia. Siksi tätä tehdään.

Puolivuosisataa vankilatyötä

Antti Sainio on johdattanut vankeja uskoon 52 vuotta. Sitä ennen 87-vuotiaan miehen elämään on mahtunut mustia hetkiä.

– Eräät miehet halusivat ottaa minusta ilmat pihalle eli tappaa minut. Pahoinpitelin uhkaajat henkihieveriin. Päädyin oikeuteen ja sain tuomion törkeästä pahoinpitelystä. Jouduin vankilaan seitsemäksi vuodeksi, Sainio kertoo nuoruuden rikostaustastaan.

–Tekoni hävetti minua ja lusin tuomion päivästä päivään. Sen jälkeen alkoi elämässä alamäki.

Kuoleman rajalla

Antti Sainio alkoholisoitui pahasti. Hän alkoi hautoa itsemurhaa ja haki eräältä työmaalta dynamiittipötkön. Se mukanaan hän meni aution talon vintille ja aikoi räjäyttää itsensä. Pamaus tapahtui kuitenkin väärään aikaan, eikä osunut sydämen kohdalle niin kuin oli tarkoitus. Seuraavat muistikuvat Sainiolta ovat ruumishuoneelta. Hän veti lakanan pois kasvoiltaan ja tajusi olevansa elossa. Hetkeä myöhemmin hoitaja löysi hänet.

– Hänelle tuli kiire pois, Sainio muistelee.

Kuoleman rajalta mies otettiin takaisin elävien kirjoihin.

Jumalan juoksupoika

Antti Sainion elämä sai täyskäännöksen eräänä iltana, kun hän käveli yömajan ohi.

– Sieltä kuului soittoa ja laulua. Minut vedettiin sisään kuulemaan Jumalan sanan julistusta. Tulin silloin uskoon, koin pelastuksen.

Pian tapahtuneen jälkeen Sainio näki unessa kadun, jossa kulki huonosti pukeutuneita ihmisiä ja jonka talojen ikkunoissa olivat kalterit. Hän ymmärsi, että Jumala kutsui hänet vankilatyöhön. Mies tekee sitä edelleen – iästään huolimatta.

– Monen ihmisen olen nähnyt pelastuvan. Mutta minä olen saanut vain vähän aikaan, olen vain Jumalan juoksupoika, Sainio toteaa.

Lue lisää koskettavia elämäntarinoita joka viikko Uusi Tie -lehdestä. Tilaa lehti tästä.