Uusi kristillinen videopalvelualusta huomioi erityisesti kiireiset mobiilikäyttäjät

”Nykyään joudumme kysymään, missä ihmisten kohtaamispaikat ovat tällä hetkellä”, sanoo Janoinen lammas -projektista vastaava pastori Juri Veikkola.

Muun muassa raamattuopettaja Eero Junkkaalan opetuksia löytää Janoinen lammas -sivustolta. Kuva: Kuvakaappaus janoinenlammas.fi-sivustolta

Tammikuun lopussa julkistettiin Suomen ensimmäinen kristinuskon perusteita käsittelevä videopalvelualusta, Janoinenlammas.fi. Sivuston takana on Suomen Liikemiesten Lähetysliiton yhteydessä toimiva NextBillion.

Käyttäjälle maksuttoman palvelun arkistoissa on tällä hetkellä yli sata videota, ja sisältöä on tarkoitus tuottaa lisää. Opettamassa on tunnettuja raamatunopettajia kuten Eero Junkkaala ja Leif Nummela, ja pääkohderyhmää ovat uskosta ja seurakunnista vieraantuneet. Myös pidempään uskossa olleille löytyy materiaalia, kertoo projektista vastaava pastori Juri Veikkola.

Ruuhkassa hetki Jumalalle

Digitaalinen tori on myös esteetön. Sen avulla raamattuopetuksen voi kuulla sellainenkin, jonka olisi vaikeaa päästä kirkkoon esimerkiksi sairauden tai hankalan taksimatkan vuoksi, Juri Veikkola korostaa. Kuva: Juri Veikkolan arkisto

Juri Veikkolan mukaan ajatus kristillisestä videopalvelusta oli lähtenyt liikkeelle jo ennen koronaa. Hong Kongissa asuessaan Veikkola huomasi, että seitsemän miljoonan ihmisen suurkaupungissa oma hetki Jumalan kanssa järjestyi usein liikenteessä kännykän ääressä, kuulokkeet päässä.

– Jumalan voi kohdata, vaikka ihmisiä olisi ympärillä. Janoinenlammas.fi on suunniteltu siten, että sitä on helppo käyttää tietokoneen lisäksi mobiililaitteelta.

Suurin osa sivuston videoista kestää vain 3–6 minuuttia. Joistakin teemoista on koottu opetussarjoja.

– Videot on tehty erityisesti heille, joilla ei ole mahdollisuutta ottaa 45 minuuttia keskittyneeseen kuunteluun. Tästä voivat hyötyä esimerkiksi kotiäidit, bussimatkustajat, työmatkalaiset tai opiskelijat luentojen välissä.

Sanaa digitaalisella torilla

Janoinen lammas -sivustolla on Juri Veikkolan mukaan evankelioiva tarkoitus, mutta miten etsijä voisi löytää sinne?

Videot on tehty erityisesti heille, joilla ei ole mahdollisuutta ottaa 45 minuuttia keskittyneeseen kuunteluun.

Veikkola kertoo, että jaksot on pyritty nimeämään ja kuvailemaan sanallisesti niin, että sivustolle voisi päätyä esimerkiksi hakukoneiden kautta.

– Paavali julisti sanaa toreilla ja kaduilla. Nykyään joudumme kysymään, missä ihmisten kokoontumispaikat ovat tällä hetkellä. Ajattelen, että se väylä voisi olla digitaalinen.