Toimiiko Jumala?

Jos Jumala on, maailmalla on onnellinen loppu. Siksi Jumala-kortti kannattaa katsoa.

Vannoutunut ateisti Jukka Jämsén koki nuorana luonnon kauneuden niin voimakkaana, että halusi halata maata. Kuka hänelle siinä kauneudessa puhui, selvisi vasta myöhemmin. Kuva: Mari Turunen

Vannoutunut ateisti Jukka Jämsén koki nuorana luonnon kauneuden niin voimakkaana, että halusi halata maata. Kuka hänelle siinä kauneudessa puhui, selvisi vasta myöhemmin. Kuva: Mari Turunen

Jos Jumala on, maailmalla on onnellinen loppu. Siksi Jumala-kortti kannattaa katsoa.

Pastori Jukka Jämsénin rukoillessa brittikollegan puolesta, hänen mieleensä tuli jäätävän kylmä luminen maisema ja sana ”Kanada”.

– Olin siihen aikaan katsonut paljon Kummeleita ja kun mieleen tuli ohjelman Musavisan vastaus, ajattelin, että tämä menee ihan metsään, mies nauraa.

Mutta sitten hän rukoili lisää.

– Kysyin papilta, onko Kanadassa joku ihminen, jonka puolesta rukoilet. Joku, josta olet huolissasi, sillä hänen elämänsä on ihan jäässä. Tuo pappi katsoi minua ja sanoi, että on.

Miehet rukoilivat lisää ja Jukan mieleen tuli nimi. Mutta entä jos se oli väärä?

”Onko hänen nimensä John?”, Jukka kysyi varovaisesti. Oli. Britti nousi ja lähti heti soittamaan ystävälleen.

Monen mielessä kysymys ”onko Jumala olemassa” on kääntynyt kysymykseksi ”toimiiko Jumala”. Jukka Jämsén vastaisi tarjoutumalla rukoilemaan kyselijän puolesta.

Ihmiskasvoisen Jumalan jäljillä

Vihjeitä on kaikkialla. Toiset niistä ovat hentoja, mutta toiset lyövät silmille, kun vain uskaltaa katsoa päin.

Elokuvissa ja kirjallisuudessa kaipaamme onnellisia loppuja. Tunnistamme syvän isän ikävän, ja toivomme, että elämässämme olisi joku, joka olisi uskollinen loppuun asti. Pastori Jukka Jämsén tunnistaa nämä jumalakaipuuksi.

– Jos Jumala on, hän on persoona. Raamattu kertoo, että hän on Isä, Poika ja Pyhä Henki, eli hän on jo itsessään suhde.

Ihmiselle kutsu elämän tärkeimpään suhteeseen ankkuroituu sanoihin: ”Minä olen Herra sinun Jumalasi, sinulla ei saa olla muita jumalia.”

Odotamme, että ihminen ratkaisee elämämme tarkoituksen, mutta ei kukaan kestä sellaista painetta.

– Jumala haluaa meidät kokonaan. Tämä on meissä niin syvällä, että se heijastuu ihmissuhteisiimme. Siksi uskollisuus tuntuu meistä paremmalta kuin irtosuhteet.

Jämsénin mukaan nykyihminen etsii ihmiskasvoista Jumalaa, mutta tulee samalla ladanneeksi ihmissuhteisiinsa valtavat paineet.

– Odotamme, että ihminen ratkaisee elämämme tarkoituksen, mutta ei kukaan kestä sellaista painetta. Onneksi minun ei tarvitse olla vaimolleni vapahtaja, sillä hän on jo löytänyt aidon ihmiskasvoisen Jumalan, Jeesuksen. Se rentouttaa, mies naurahtaa.

Elämä meni rikki

Nuoruudessaan keuruulaisen duunariperheen keskimmäinen oli vakaumuksellinen ateisti, joka kirjoitteli uskovista pilkkalauluja ja ahmi ateistista kirjallisuutta.

Luonnossa Jukka Jämsén koki kauneuden niin pakahduttavana, että olisi vain halunnut halata maata.

– En ymmärtänyt, kuka minulle puhui noissa tilanteissa. Kuka se kaunis on, avautui myöhemmin.

Vahvoista kokemuksista huolimatta nuori mies koki olevansa irti kaikesta.

Tärkeä kaveriporukka hajosi osan innostuessa seurakuntakuvioista, ja uutisten äärellä poika pelkäsi, syttyykö kolmas maailmansota. Samaan aikaan vanhemmilla oli vaikeuksia avioliiton, terveyden ja alkoholinkin kanssa. Elämässä ei tuntunut olevan mieltä.

Rippikouluun hän meni vain vanhempien mieliksi.

– Ajattelin, että roskaahan se on, mutta ei mun kannata pilata välejä vanhempieni kanssa.

”Tälle asialle haluan elää”

Se yllätti täysin. Rippikoulussa nuorten elämä ja ilo alkoivat puhutella Jukkaa, ja Jeesus alkoi tuntua vastustamattoman kiehtovalta näiden ihmisten elämässä.

Pohdittavaa ateistille

  • †Usein kysytään: jos Jumala on, miksi on niin paljon kärsimystä. Mutta jos Jumalaa ei ole, niin miksi maailmassa on niin paljon nautintoa ja kauneutta?
  • †Maailmasta ei löydy yhtään kansaa tai heimoa, joka yltäisi itse asettamiinsa moraalinormeihin. Miksi meillä on niin ylevät tavoitteet moraalille, vaikka emme saavuta niitä?
  • †Voitko ajatella vastasyntyneen olevan sattumalta syntynyt solukimppu? Mutta jos Jumala on, kukaan ei ole sattumaa, sillä olemassaolomme on Jumalan kädestä lähtöisin.

– Kaikki tiesivät, että uskonasioiden suhteen olen hankala, mutta huomasin tykkääväni rippikoulun tutustumiskäynneistä. Kun rippikoulupassi tuli täyteen, minulla oli ongelma: miten voin mennä, kun ei ole enää tekosyytä. Se tuli kuin juna päälle, se juttu. Olin aivan myllerryksessä.

Kotona hän kertasi kysymyksiään uskoon tulleen isosiskonsa kanssa. Hän huomasi sanovansa: ”Tälle asialle ­haluan elää elämäni”.

– Silloin tuntui kuin joku olisi laittanut ensi kertaa valot päälle.

Enää ei tarvinnut olla irrallaan. Samalla suuret kysymykset: kuka olen, mistä tulen, minne menen ja ketä kiittää, saivat vastauksen.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!

Lisäksi

Usko ei ole lankapuhelin, vaan laajakaista

Jeesus oli maanpäällisen elämänsä aikana kuin lankapuhelin, sillä hän vaikutti maantieteellisesti pienellä alueella, Jukka Jämsén vertaa.

– Mutta nyt usko häneen on kuin henkilökohtainen kännykkäliittymä. Kuka tahansa missä tahansa voi olla läheisessä suhteessa häneen. Liittymä on pre-paid, sillä maksu hoidettiin jo ristillä.

Henkilökohtaista sim-korttia tarjotaan ihmisille uniikeilla tavoilla. Joku pysähtyy miettimään Jumalan olemassaoloa elämänsä haaksirikoissa, toisen pysäyttää kauneus.

Moni rukoilee, kun on todellinen hätä.

– Silloin sitä omaa liittymää tarjotaan, ja lupaukset ovat vahvat: Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi oikeuden tulla Jumalan lapsiksi, kaikille, jotka uskovat häneen. (Joh.1:12)

Jämsenin mukaan usko on rikasta, kuin laajakaista, joka pursuaa elävää kuvaa, ja yhteys toimii molempiin suuntiin. Jotta akussa riittäisi virtaa on hyvä lukea Raamattua, rukoilla ja mennä sinne missä muut kristityt kokoontuvat.