Syyttäjä vaatii Räsästä ja Luther-säätiötä poistamaan kirjoituksia verkosta

Myös Yleisradiota syyttäjä vaatii poistamaan Ruben Stillerin radiohaastattelussa esiintyneet syytteenalaiset kohdat. Päivi Räsäsen avustajan mukaan syyte sisältää vääristelyä ja asiavirheitä.

Päivi Räsänen Helsingin oikeustalolla 24.1. Kuva: Matti Korhonen

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi maanantaina 23. tammikuuta oikeudenkäynti, jossa käsitellään kansanedustaja Päivi Räsäsen ja piispa Juhana Pohjolan saamia syytteitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyttäjän mukaan Räsänen on Luther-säätiön julkaisemassa pamfletissa, sosiaalisen median päivityksissä ja Yle Puheen ohjelmassa esittänyt homoseksuaaleja solvaavia puheita. Pohjola on Luther-säätiön julkaisujen päätoimittajana syytettynä pamfletin esillä pitämisestä.

Oikeudenkäynnin aluksi aluesyyttäjä Maija Päivinen luki syytteet Räsästä ja Pohjolaa vastaan. Syyttäjä vaatii Räsäselle rangaistukseksi vähintään 120 päiväsakkoa ja Pohjolalle 60 päiväsakkoa. Lisäksi syyttäjä vaati Suomen Luther-säätiölle vähintään 10 000 euron yhteisösakkoa. Lisäksi syyttäjät vaativat Räsästä ja Luther-säätiötä poistamaan syytteenalaiset kirjoitukset verkosta. Syyttäjät vaativat myös Yleä poistamaan syytteenalaiset kohdat Ruben Stillerin radiohaastattelusta Yle Puheen ohjelmassa.

Räsänen ja Pohjola kiistävät syytteet. Ennen oikeudenkäynnin alkua Päivi Räsänen totesi, että on valmis taistelemaan loppuun asti eli käymään tarvittaessa kaikki oikeusasteet läpi.

”Pelkkä raamatunlauseiden siteeraaminen ei ole rikos”

Valtionsyyttäjä Anu Mantila luki otteita pamfletista Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Syyttäjän mukaan Räsänen väittää lausumilla, että moraalittomuus, irtosuhteet ja lasten hyväksikäyttö ovat homoseksuaalisuuteen liittyviä ominaisuuksia.

– Räsäsen ilmaisujen mukaan homoseksuaaleja tulee pitää alempiarvoisina ihmisinä. Lausumat loukkaavat homoseksuaalien ihmisarvoa ja ovat omiaan herättämään halveksuntaa ja vihaa heitä kohtaan. Siten ne ylittävät sanan- ja uskonnonvapauden rajat.

Mantila myös korosti, ettei oikeudenkäynnissä ole kyse siitä, miten Raamattua pitäisi tulkita tai mikä on Raamatun käsitys avioliitosta.

– Räsänen ja Pohjola eivät ole täällä inkvisition edessä tuomittavana harhaoppisuudesta. Jokainen saa uskoa, mitä haluaa. Uskonnon- ja omantunnonvapauteen kuuluu oikeus ilmaista vakaumus, mutta tätä vapautta voidaan rajoittaa muiden vapauksien turvaamiseksi.

– Pelkkä raamatunlauseiden siteeraaminen ei ole rikos, eikä keskustelu raamatuntulkinnasta. Sen sijaan, jos joku tulkitsee Raamattua tietyllä tavalla ja julkaisee niihin viitaten omia mielipiteitään, voi olla rikos, jos ne loukkaavat yksilöä tai ihmisryhmää.

Syyttäjä piti myös pamfletin näkemyksiä sisäisesti ristiriitaisina.

– Näyttää siltä, että kirjoittajan vasen käsi ei tiedä, mitä oikea käsi tekee. Ei voi samaan aikaan sanoa, että homoseksuaaleilla on ihmisarvoa ja samalla väittää, että heillä ei sitä ole. Loukkaavuutta ei voi selittää tai poistaa sillä, että sanotaan kaikkien olevan syntisiä ja että Kristus on kuollut kaikkien puolesta.

Syyttäjän mukaan Räsäsen lausumat ovat ”tyyppiesimerkki äärikristilliselle ajattelulle”.

– Ne edustavat fundamentalistista doktriinia: ”Love the sinner, hate the sin” [Rakasta syntistä, vihaa syntiä]. On looginen mahdottomuus sanoa, että teot ovat väärin, mutta oleminen ei. Väärin tekemisestä tulee väistämättä väärin olemista.

Räsäsen avustaja: Syytteessä on vääristelyä ja asiavirheitä

Päivi Räsäsen avustaja, varatuomari Matti Sankamon mukaan syytteessä on vääristelyä ja asiavirheitä. Lisäksi syyttäjä on ottanut pamfletista lauseita irralleen asiayhteydestä.

– Toisin kuin syyttäjä sanoo, pamfletissa ei väitetä, että homoseksuaalisuudesta tulisi päästä eroon. Pamfletissa ei myöskään väitetä, että homoseksuaalit ovat ihmisinä alempiarvoisia. Sen sijaan siellä sanotaan, että jokaista ihmistä on kohdeltava samanarvoisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta. Tätä Räsänen toistaa pamfletissa ja radio-ohjelmassa.

Syytteen mukaan Räsänen on myös ilmaissut, että homoseksuaalit eivät ole ”Jumalan luotuja”. Sankamo kiistää tämän.

– Räsäsen mukaan myös homoseksuaalit ovat Jumalan luotuja. Missään vaiheessa hän ei ole nostanut itseään muiden yläpuolelle.

Sankamon mukaan eräs seikka tekee syytteestä erittäin poikkeuksellisen.

– Tämä on tietääkseni ensimmäinen Suomessa käyty oikeudenkäynti, jossa vastaajan väitetään kiihottaneen ihmisryhmää vastaan tekstissä, jossa hän nimenomaan kehottaa lukijoita kunnioittamaan ihmisoikeuksia.

Sankamo arveli, että Suomessa tuskin on montaa aktiivista kristittyä, joka ei allekirjoittaisi lausumaa ”Rakasta syntistä, vihaa syntiä”.

– Uskonnollinen lähtökohta on se, että ihmisen voi erottaa teoista. Jos näitä ei voi erottaa toisistaan, on turha puhua uskonnon toiminnallisesta vaikutuksesta.

Lue täältä, kuinka Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola vastasivat syytteisiin.