Siirtolaisten tarinoita

”Lähden katkerana tästä viihtyisästä kaupungista, jättäen pitkäaikaisen työpaikkani, viemään perhettäni kohti tuntematonta Skövdeä, josta ainakin katto on luvattu pään päälle. Pyydän apua niiden liiterissä asuvien ja muiden kohtalotovereiden puolesta, jottei heidän tarvitsisi lähteä seikkailemaan.” Näin kirjoitti Ruotsiin siirtolaiseksi lähtenyt Anneli Heikka Lapin Kansa -lehdessä vuonna 1972. – Sotien jälkeisenä aikana Suomessa oli paljon köyhyyttä ja...

Saara-Kettunen_OK”Lähden katkerana tästä viihtyisästä kaupungista, jättäen pitkäaikaisen työpaikkani, viemään perhettäni kohti tuntematonta Skövdeä, josta ainakin katto on luvattu pään päälle. Pyydän apua niiden liiterissä asuvien ja muiden kohtalotovereiden puolesta, jottei heidän tarvitsisi lähteä seikkailemaan.” Näin kirjoitti Ruotsiin siirtolaiseksi lähtenyt Anneli Heikka Lapin Kansa -lehdessä vuonna 1972.

– Sotien jälkeisenä aikana Suomessa oli paljon köyhyyttä ja työttömyyttä. Monen tunne oli sellainen, että näinkö isänmaa meitä kohtelee. On ollut hyvin suuri muutos tuohon aikaan lähteä Ruotsiin. Siihen on tarvittu hieman uhkarohkeuttakin, kertoo Saara Kettunen, joka on toimittanut aiheesta teoksen Silta.

 

Lue uusimmasta Uusi Tie -lehdestä siirtolaisista ja siitä, miten monet heistä kohtasivat Jumalan vieraalla maalla.