Shino Gabo suojeli kristityksi kääntynyttä vaimoaan

Neljän vuoden ajan somalipari Shania ja Shino Gabon kodissa elettiin kuin sotatilassa. Toinen luki Koraania ja paastosi, toinen luki Raamattua ja siunasi ruoan.

– Omatuntoni ei sallinut minun kajota vaimooni. Vaikka luin Koraanista, että luopio tulisi tappaa, se oli mielestäni väärin. Miten voisin tehdä niin lasteni äidille? Shino Gabo muistelee. Kuva: Mari Turunen

– Omatuntoni ei sallinut minun kajota vaimooni. Vaikka luin Koraanista, että luopio tulisi tappaa, se oli mielestäni väärin. Miten voisin tehdä niin lasteni äidille? Shino Gabo muistelee. Kuva: Mari Turunen

Neljän vuoden ajan somalipari Shania ja Shino Gabon kodissa elettiin kuin sotatilassa. Toinen luki Koraania ja paastosi, toinen luki Raamattua ja siunasi ruoan.

Vuonna 1991 tuhannet joutuivat jättämään sisällissodan repimän Somalian. Shino Gabon perhe päätyi Ruotsiin, missä pakolaiskeskuksessa annettiin ruokaa ja mahdollisuus opiskella ilmaiseksi. Se tuntui hyvältä.

Oli muutakin. Kylmää ja pimeää. Erilainen kulttuuri.

Pian Shino avioitui Shanian kanssa. Suvut tunsivat toisensa jo Somaliassa ja pari rakastui.

– Avioliittomme perusta on rakkaus, mies sanoo painokkaasti.

Ruotsissa somaliyhteisö oli hyvin tiivis.

– Kaikki somalit eivät halunneet integroitua, mutta me opiskelimme ruotsin kielen ja ammatit. Saimme kolmen vuoden kuluttua Ruotsin kansalaisuuden, Shino kuvaa.

Shania valmistui lähihoitajaksi ja Shino nuorten vapaa-ajanohjaajaksi. Gabot saivat kaksi lasta.

Murha mursi uskoa

”Olisi hyvä oppia englantia”, Shania  Gabo huomasi ajattelevansa usein. Kun hän sai miehensäkin innostumaan ajatuksesta, perhe muutti Iso-Britanniaan vuonna 2005. Kielen harjoittelun ohella Shania työskenteli vanhusten hoivakodissa ja Shino ajoi taksia.

Somalia on maailman kol­manneksi vaarallisin maa kristityille Pohjois-Korean ja Afganistanin jälkeen.
(Open Doors, World Watch)

Eräänä iltana Shino oli myöhään töissä ja lapset nukkuivat jo, kun Shania klikkasi sähköpostiinsa tullutta videota. Irakissa kuvatulla videolla muslimit siteerasivat Koraania. Heidän edessään oli polvistunut mies.

– Luulin, että muut rukoilivat hänen puolestaan, mutta sitten he katkaisivat hänen kaulansa miekalla, noin vain. En voinut käsittää mitä näin. Se mursi sydämeni ja uskoni. Mietin, miten nämä Jumalan miehet voivat tehdä jotain sellaista.

Video vaikutti Shaniaan niin voimakkaasti, että hän sanoi ääneen: ”Jos Allah olet tällainen, en halua olla kanssasi missään tekemisissä.”

Seuraavana yönä hän näki unen, joka esti häntä tulemasta ateistiksi.

Kuka oli mies unessa?

Uni poikkesi täysin aiemmista. Se oli voimakkaampi, elävämpi.

Unessa Shania seisoi talonsa ulkopuolella, kun taivaasta laskeutui mies, joka sanoi: ”Tulkaa minun luokseni, ja te pelastutte”.

– Ihmiset palvoivat häntä. Minäkin polvistuin ja sanoin: ”Sinä olet Jumalamme.” Aamulla olin niin onnellinen, kun olin nähnyt tuon miehen, mutta en tiennyt, kuka hän oli. Koraanin mukaan Allah ei ole mies, ja profeetta Muhammadia ei saa palvoa. Ihmettelin, ketä oikein palvoimme.

Kun kerroin perheelleni Jeesuksesta, perheenjäsenistäni tuli hetkessä vihamiehiäni. He antoivat Shinolle kaksi vaihtoehtoa: ota lapset ja lähde tai tapa Shania. Ajattele, oma äitini sanoi näin.

Edellisillan katkera rukous tuli mieleen ja Shania rukoili uudestaan, tällä kertaa kiittäen: ”Eilen minusta tuli melkein ateisti, mutta heti sinä ilmestyit.”

Myös seuraavana yönä Shania näki jälleen erityisen unen.

– Siinä äitini antoi minulle Koraanin ja käski lukea sitä. Mutta minä vastasin hänelle: ”Jeesus on tie, totuus ja elämä. Ei kukaan tule Isän luo muuten kuin hänen kauttaan.”

Sitten pöydällä ollut ruoka ja jopa vesi muuttuivat unessa ristin muotoisiksi, mikä järkytti äitiä.

– Äitini huusi minulle kutsuen minua luopioksi. Pelkäsin. Silloin edellisenä yönä unessa näkemäni mies tuli huoneeseen ja nosti minut kanssaan ylös.

Unessa Shania kokee nähneensä taivaan. Paikan, jonka värit, kukat, talot ja kauneus ovat sanojen tavoittamattomissa. ”Tämän olen varannut sinulle ja kaikille, jotka uskovat minuun”, mies sanoi. ”Koska uskot minuun, älä pelkää, minä olen sinun kanssasi”.

Löytöjä Googlesta

Kun herätyskello pärähti soimaan, Shania pomppasi sängystä ja syöksyi ensimmäisenä tietokoneelle. ”Minä olen tie totuus ja elämä”, hän kirjoitti Googleen hakusanoiksi.

Johanneksen evankeliumin luku 14. Sanat olivat Raamatusta, nainen hämmästeli.

– En tuntenut ketään kristittyä, enkä ollut koskaan lukenut Raamattua. En voinut tietää noita unessa lausumiani sanoja mistään muualta. Luin lisää ja löysin kohdan, jossa sanotaan, että kaikki polvet notkistuvat hänen edessään. Aivan kuin ensimmäisessä unessani.

Shania vieraili eri sivustoilla ja löysi perustietoa kristillisestä uskosta.

– Rakastuin Jeesukseen ja aloin etsiä tietoa, mitä minun pitää tehdä, että voisin olla hyvä kristitty ja päästä siihen unessani olleeseen ihanaan paikkaan. Löysin efesolaiskirjeen, jossa kerrottiin, että pelastumme armosta, ettei kukaan voisi ylpeillä.

Kotiin saapuva aviopuoliso sai kuunnella riemua, kun vaimo kertasi Raamatusta löytämiään aarteita.

Perheestä tuli vihollinen

– Kun kerroin perheelleni Jeesuksesta, perheenjäsenistäni tuli hetkessä vihamiehiäni. He antoivat Shinolle kaksi vaihtoehtoa: ota lapset ja lähde tai tapa Shania. Ajattele, oma äitini sanoi näin, nainen liikuttuu.

Seurasi neljä erittäin vaikeaa vuotta. Sinä aikana Shania koki Jeesuksen lohduttavan häntä: ”Eivät he sinua vihaa, vaan minua.”

Shino alkoi paastota näyttävästi, ja Shania siunasi ruoan pöydässä. Toinen luki Koraania, toinen Raamattua.

– Kodissamme oli kaksi eri henkeä, jotka olivat jatkuvassa sodassa keskenään, Shino kuvaa.

Lapset kärsivät vanhempien jatkuvista riidoista.

Vaikka Shino ei hyväksynyt vaimonsa uutta uskontoa, hän rakasti tätä ja halusi suojella tämän turvallisuutta. Mies otti vastaa sukujen hyökkäyksiä ja pysyi vaimonsa luona. Se oli ainoa keino turvata vaimo väkivallalta.

– Omatuntoni ei sallinut minun kajota vaimooni. Vaikka luin Koraanista, että luopio tulisi tappaa, se oli mielestäni väärin. Miten voisin tehdä niin lasteni äidille?

Toisaalta hän sätti vaimoaan, eikä antanut tämän käydä kirkossa ensimmäiseen vuoteen. Shino joutui yhteisön silmissä huonoon valoon. Hänet nähtiin heikkona miehenä, joka ei kyennyt pitämään vaimoaan kurissa.

Lapset kahden tulen välissä

– Iso-Britanniassa olimme vähän kauem­pana suvuistamme, minkä ansiosta meillä oli ”tilaa” kuulla Jumalan ääntä. Samalla opimme puhumaan englantia, mitä käytämme palvelutyössämme nyt paljon, Shania ja Shino Gabo kertaavat. Kuvat: Avainmedia

Mikä piti Shanian uskon elävänä kovassa paineessa ja ilman seurakuntayhteyttä?

– Raamattu. Luin sitä aamulla, päivällä ja illalla. Ja rukoilin jatkuvasti, olin todella epätoivoinen. Katselin paljon kristillisiä televisiokanavia ja lähettelin eri maissa toimiville kanaville rukouspyyntöjä Shinon puolesta.

 

Shino vaati, ettei Shania saa opettaa uskoaan lapsille, hehän olivat muslimeja kuten isäkin. Shania ei halunnut aiheuttaa lisää riitaa ja totteli, mutta toisinaan lapset tulivat äidin kanssa katselemaan televisiosta kristillisiä ohjelmia.

– Varsinkin amerikkalaisissa oli lopussa syntisen rukous ja näin kun lapsemme rukoilivat sen.

Ensimmäisen vuoden jälkeen Shania sai käydä kirkossa sunnuntaisin. Eräänä iltana tytär esitti äidilleen viattoman pyynnön päästä mukaan – luullen, ettei isä ole kotona. Mutta Shino kuli kysymyksen ja kodissa repesi helvetti.

”Te olette muslimeja, ette te voi mennä kirkkoon”, Shino huusi. Silloin tytär teki jotain hyvin poikkeuksellista.

– Hän nousi seisomaan eteeni ja sanoi: ”Isä, Jeesus sanoo, joka kieltää minut ihmisten edessä, sen minäkin kiellän Isäni edessä.” Noin voimakkaiden sanojen jälkeen en osannut sanoa mitään.

Shino jäi yöksi alakerran olohuoneeseen, minne hän vei pakkaamansa matkalaukut. Hän oli päättänyt lähteä aamulla. Shania vei lapset yläkertaan, missä he itkivät ahdistuneina.

– Rukoilimme kuiskaten, ettei Shino suuttuisi uudestaan. Pyysin: ”Jeesus, rakastan miestäni, älä anna hänen lähteä. Rakastan Jeesus sinua, auta meitä.”

Aamulla Shania nousi ennen lapsia ja meni Shinon luo kysyäkseen mitä tämä aikoi. Tämä kertoi jäävänsä.

– En tiedä mitä minulle oli tapahtunut, mutta vihani oli poissa, Shino toteaa rauhallisesti.

Armo puhutteli

Eräänä päivänä Shino istui taksissaan odottamassa seuraavaa asiakasta. Mies oli nälkäinen ja hän päätti kaivaa eväsrasian hanskalokerosta. Siellä oli myös Raamattu, sillä Shanialla oli tapana piilotella Raamattuja eri paikkoihin saadakseen miehensä lukemaan Sanaa.

Sillä kertaa Shino rukoili: ”Jos olet tämän kirjan Jumala, haluan seurata sinua”. Mies avasi Raamatun sattumanvaraisesti. Johanneksen evankeliumin kahdeksannessa luvussa kerrottiin aviorikoksesta tavatusta naisesta.

– Islamilaisissa kirjoituksissa oli vastaava kertomus, jossa profeetta Muhammed heitti ensimmäisenä naista kivellä. Siksi olin kiinnostunut näkemään, miten se päättyisi Raamatussa.

Joka teistä on synnitön, heittäköön ensimmäisen kiven.

– Ymmärsin, että synnitön Jeesus olisi voinut heittää ensimmäisen kiven, mutta hän ei tehnyt niin. Se oli ihana loppu. Vain Jumala voi tehdä niin.

Armo ja Jumalan rakkaus puhuttelivat Shinoa voimakkaasti.

”Meistä tuli jälleen yksi”

Jakeessa 18 Jeesus kertoo olevansa maail­man valo.

– Islamissa Allah on valo. Tuolloin taksissa ymmärsin, että Jeesus ei ole vain profeetta, hän on Jumala. Rakastuin näihin jakeisiin ja halusin oppia lisää.

Sitten Jumalan Poika kehotti: te kuolette synteihinne, ellette usko, että minä olen se, joka olen. (Joh. 8:24)

”Minä olen” ikään kuin nousi testistä suurina kirjaimina. Shino ei nähnyt muuta ja samalla hän tunsi harteillaan uuvuttavan raskaan painon, kuin kaikki hänen syntinsä olisivat olleet kannettavana.

– Ymmärsin, että Jeesus puhuu minulle ja haluaa pelastaa minut. Sain sanottua ”olet pelastajani” ja oloni keveni.

Tuona päivänä kotiin ajeli iloinen mies, joka kertoi Shanialle mitä oli tapahtunut.

Suomessa arvioidaan olevan noin kymmenen somalikristittyä. Euroopassa heitä on vähintään satoja.
Somaliankieliset verkkosivut

– Olin enemmän kuin onnellinen ja luimme yhdessä pelastusrukouksen, vaimo kertaa.

– Meistä tuli jälleen yksi, Shino toteaa tyytyväisenä.

Lisäksi

Somaliassa luopiot tuomitaan kuolemaan

Shania ja Shino Gabolla on näky tavoittaa somaleita. Aluksi he evankelioivat sosiaalisessa mediassa peitenimillä.

– On vaarallista jättää islam ja kääntyä kristityksi. Vielä vaarallisempaa on, jos saarnaat evankeliumia, Shino selittää.

Vuonna 2015 he tapasivat ­Avainmedian toiminnanjohtaja Niilo Närhen, ja järjestö päätti tukea Gaboja. Nyt Gabot toimivatkin kokoaikaisina evankelistoina ja raamatunopettajina sosiaalisen median kanavissa, riskeistä huolimatta.

Kotisivuilta löytyy somaliankielinen Raamattu sekä uskoontulotodistuksia ja opetusvideoita, joita he lataavat myös YouTubeen. Kenttä on laaja, sillä yhteydenottoja on tullut somaleilta Saudi-Arabiasta, Somaliasta, Euroopasta ja Yhdysvalloista.

Gabot puhuvat pienimuotoisesta herätyksestä somalien parissa. Vuonna 2015 Ruotsissa järjestettiin somalikristittyjen tapaaminen, jonne saapui 120 osallistujaa. Tiettävästi ensimmäistä kertaa Euroopassa koolla oli niin paljon somalikristittyjä. Tapaus oli niin rohkaiseva, että kaksitoista osallistujaa halusi videoida todistuksensa ensi kertaa omalla nimellään ja kuvallaan.

Kaksitoista todistusta sai maan varpailleen

Videot levisivät sosiaalisessa mediassa nopeasti, ja ne huomattiin myös Somaliassa, missä koolle kutsuttiin uskonoppineiden neuvosto pohtimaan, mitä sharia-lain mukaan tulisi tehdä islamista luopuneille.

Asiasta uutisoitiin Somalian kansallisen televisiokanavan uutisissa, kun neuvoston johtaja sheikki Bashir Ahmed Salar luki medialle kokouksen julkilausuman (fatwa). Siinä hän muun muassa kehottaa ulkomailla asuvia somaleita kokoamaan tietoa islamin hylänneistä.

Neuvottelukunta kehotti ­Somalian hallintoa suojelemaan uskontoa ja ihmisiä: ” Jos te ette katkaise heidän päitään, me kehotamme kansaa tekemään sen.”

Viime joulukuussa fatwa uusittiin kaapelikanavalla esitetyssä videossa (Somali Cable-tv).

Siinä imaami varoittaa kristityksi kääntyneitä siitä, ettei heillä ole mitään oikeuksia Somaliassa. ”Luopioi­ta koskeva laki tuomitsee teidät kuolemaan päänkatkaisemisella.” Hänen mukaansa Somaliassa ei ole paikkaa kristityille tai kirkoille.

”Jumalan valtakunta tulee”

– Jumalan valtakunta tulee myös somalien keskuuteen. Kun muutama vuosi sitten saimme todistaa yhden kääntymisen kuuden kuukauden välein, nyt uskoon tulee muutamia päivittäin. Olemme saaneet rukoilla 800 somalin puolesta uskoontulorukouksen, Gabot kertovat.

Pariskunta saa myös tappouhkauksia päivittäin. Haastattelun aikana on tullut kaksi viestiä, joista toisessa on verinen käsi ja puukko, toisessa käsiase ja kranaatti. ”Nämä on varattu teille”, viesteissä luvataan.

– Jumala on varjellut meitä. Mutta perheitämme emme voi tavata, sillä jos kohtaamme, he tappavat meidät, Shino Gabo toteaa ja pyytää rukoustukea.

Katso lisää

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!