Santeri Marjokorpi Uusi Tie -lehden päätoimittajaksi

Suomen teologisen instituutin pääsihteeri, teologian maisteri Santeri Marjokorpi on valittu Uuden Tien tulevaksi päätoimittajaksi. Marjokorpi aloittaa tehtävässään elokuussa.

Santeri Marjokorvesta tulee Uuden Tien historian kuudes päätoimittaja. Tai seitsemäs, mikäli mukaan lasketaan Vuokko Vänskän kahden vuoden aikainen päätoimittajan sijaisuus. Kuva: Matti Korhonen

Kustannus Oy Uuden Tien hallitus ja Kansanlähetyksen liittohallitus ovat valinneet Suomen teologisen instituutin (STI) pääsihteeri, teologian maisteri Santeri Marjokorven Uusi Tie -lehden uudeksi päätoimittajaksi ja Kansanlähetyksen julistustyöntekijäksi. Hän aloittaa tehtävässään 28. elokuuta 2023. Uuden Tien päätoimittajan tehtävään oli useita hakijoita, joista viisi sopivimmiksi katsottua kutsuttiin haastateltaviksi. Heistä valinta kohdistui Marjokorpeen.

Nykyinen päätoimittaja Leif Nummela jää elo–syyskuun vaihteessa pois päätoimittajan tehtävästä ja eläkkeelle loppuvuodesta 2023. Nummela tuli Uuden Tien päätoimittajaksi syyskuussa 1993, joten hänen päätoimittajankautensa on kestänyt tasan 30 vuotta.

”Maallistuneessa yhteiskunnassa yhä tärkeämpää, että kristittyjen ääni tulee kuuluviin”

Santeri Marjokorpi odottaa mielenkiinnolla pääsevänsä tehtävään käsiksi ja vaikuttamaan kristillisessä mediassa.

– Uusi Tie on varmaan herätysliikekentän keskeisin lehti Suomessa ja sillä on laajempi vaikuttavuus myös yli herätysliikerajojen. Halusin antaa oman panokseni ja olla puolustamassa kristinuskoa julkisessa tilassa. Lehden kautta voi koota isoja joukkoja herätyskristillistä ja klassiseen kristinuskoon sitoutunutta väkeä.

Marjokorpi huomauttaa, että vaikka maallistuminen etenee länsimaissa, uskontojen merkitys kasvaa globaalisti. Uskonnolliset kysymykset ovat tapetilla jatkuvasti.

– Maallistuneessa yhteiskunnassa on yhä tärkeämpää, että kristittyjen ääni tulee kuuluviin. Kun se ei tule niinkään esiin valtamediassa, on hyvä, että kristityillä on omat kanavat, joissa se tulee esille.

– On totta, että printtimedialla on vaikeuksia monella tasolla. Mutta uskon, että jos me teemme sellaista sisältöä, jota ei mistään muualta saa ja joka on laadukasta, sille on tilausta. Voi olla, että jossain vaiheessa toiminta tulee siirtymään enemmän nettiin.

Lehden linjaan ei ole tiedossa suuria muutoksia

Santeri Marjokorpi pitää hyvänä lehden nykyistä linjaa, joka korostaa Raamattua, herätystä ja lähetystä.

– En välttämättä mitään radikaalia muutosta tuo. Mutta haluaisin, että Uusi Tie olisi lehti, joka yhdistäisi laajasti herätyskristillisiä piirejä ja joka ottaisi terävästi kantaa. Ennen kuin lupaan mitään isoja käytännön uudistuksia, on hyvä perehtyä toimenkuvaan tarkemmin.

Haluaisin, että Uusi Tie olisi lehti, joka yhdistäisi laajasti herätyskristillisiä piirejä ja joka ottaisi terävästi kantaa.

Nykyisessä työssään STI:ssä Marjokorpi on saanut tutustua eri hengellisiin liikkeisiin. Myös Kansanlähetyksen tilaisuuksiin on tullut puhujakutsuja. Kansanlähetys on tosin tuttu hänelle jo nuoruudesta. Samoin monet muut herätysliikkeet.

– Työ STI:ssä on ollut merkityksellistä ja mukavaa. Haluaisin sanoa STI:n tukijoille: älkää unohtako sitä. Se on tärkeä paikka. STI:llä on hyvä hallitus, joka löytää kyllä työni jatkajan.

Kuka?

Santeri Marjokorpi, 37

  • Koulutus: teologian maisteri
  • Perhe: Vaimo ja kaksi lasta
  • Työhistoria: Toiminut myyntityössä, Avoimen Raamattukoulun vastaavana opettajana Suomen Raamattuopistolla, Perusta-lehden päätoimittajana vuodesta 2019 sekä Suomen teologisen instituutin pääsihteerinä vuodesta 2020 alkaen.
  • Vihittiin Inkerin kirkon pappisdiakoniksi vuonna 2019.
  • Harrastukset: lukeminen, urheilu, kalastus
  • Muuta: Kotoisin Kemijärveltä, Lapista.

Lue myös:

Uuden Tien päätoimittaja vaihtuu

Uusi Tie -lehti herätti ihastusta ja vihastusta

Lisäksi

Daniel Nummela: ”Olen kiitollinen todella onnistuneesta rekrytoinnista”

Papin paitaan pukeutunut Daniel Nummela hymyilee. Tausta on valkoinen.
Uuden Tien hallituksen puheenjohtaja Daniel Nummela iloitsee uudesta päätoimittajavalinnasta. Kuva: Philippe Gueissaz

Uuden Tien hallituksen puheenjohtajan ja Kansanlähetyksen lähetysjohtajan Daniel Nummelan mukaan Uusi Tie saa Santeri Marjokorvesta erittäin kyvykkään keskustelijan ja syvällisen teologin.

– Olen iloinen ja kiitollinen todella hyvästä ja onnistuneesta rekrytoinnista. En voisi kuvitella parempaa päätoimittajaa. Marjokorvella on kaikki edellytykset saavuttaa sekä nykyisen asiakaskunnan luottamus että hankkia myös uutta ja nuorempaa lukijakuntaa.

Nummela tiedostaa, että lehtimaailman haasteet ovat tänä päivänä todelliset.

– Kovasti pitää tehdä töitä, että voidaan kasvattaa lukijamäärää. Minulla on kuitenkin suuri luottamus siihen, että Uusi Tie voi olla koko Suomen herätyskristillistä kenttää yhdistävä lehti myös tulevaisuudessa, kuten se on jo tänä päivänä.

Nummela uskoo, että lehti säilyy teologisesti pääpiirteissään samanlaisena kuin se on ollut tähänkin asti.

– Teologisesti Marjokorpi edustaa jatkuvuutta. Tämä on yksi suurista ilonaiheista.

Digitaalisesti Marjokorvella on kaikki edellytykset viedä lehti uudelle tasolle.

– Odotan sitä, että sosiaalisen median läsnäolo tulee paranemaan. Marjokorpi on aktiivinen keskustelija Twitterissä.

Kansanlähetyksen keskeinen vaikuttaja ja herätysliikekentän ääni

Daniel Nummelan mukaan Uuden Tien päätoimittaja on yksi Kansanlähetyksen keskeisistä suunnannäyttäjistä ja johtajista. Leif Nummelan kaudella lehti on ollut myös laajemmin herätyskristillisen kentän äänenä.

– Toivoisin, että se voisi jatkua, Daniel Nummela sanoo.

Vaikka Uusi Tie on pääosin Kansanlähetyksen omistama, Daniel Nummelan mukaan lehti on kuitenkin itsenäinen ja journalistisesti vapaa tekemään omaa työtänsä.

– Alkuvaiheessa on todella tärkeää, että uusi päätoimittaja voittaa oman toimituksen luottamuksen. Uutta Tietä on tehty aina tiiminä. On paljon keskinäistä luottamusta ja liikkumavapautta. Toivon, että se voisi säilyä. Uuden Tien ilmapiiri on vaikuttanut aina hyvältä ja kannustavalta, Nummela toteaa.