Reformaatiota juhlittiin Euroopassa

  Uskonpuhdistuksen perilliset ovat tämän vuoden aikana juhlineet näyttävästi reformaatiota ympäri Eurooppaa. Evangelical Focus -uutissivuston mukaan noin 160 000 ukrainalaista juhli lokakuun lopussa reformaatiota Kiovassa, Ukrainan pääkaupungissa. Poliittisen ja taloudellisen kriisin keskellä elävä kristittyjen joukko iloitsi mahdollisuudesta ja vapaudesta jakaa evankeliumia. Tapahtumassa kuultiin paljon musiikkia, raamattuopetusta ja puheita. Ukrainalainen uskova, Ksusha Bondnarenko julkaisi Facebook-profiilissaan viestin:...

Arvioiden mukaan noin 160 000 henkeä kokoontui juhlimaan reformaation merkkivuotta Ukrainana Kiovassa 17. syyskuuta. Kuva: r500ua

Arvioiden mukaan noin 160 000 henkeä kokoontui juhlimaan reformaation merkkivuotta Ukrainana Kiovassa 17. syyskuuta. Kuva: r500ua

 

Uskonpuhdistuksen perilliset ovat tämän vuoden aikana juhlineet näyttävästi reformaatiota ympäri Eurooppaa.

Evangelical Focus -uutissivuston mukaan noin 160 000 ukrainalaista juhli lokakuun lopussa reformaatiota Kiovassa, Ukrainan pääkaupungissa. Poliittisen ja taloudellisen kriisin keskellä elävä kristittyjen joukko iloitsi mahdollisuudesta ja vapaudesta jakaa evankeliumia. Tapahtumassa kuultiin paljon musiikkia, raamattuopetusta ja puheita.

Ukrainalainen uskova, Ksusha Bondnarenko julkaisi Facebook-profiilissaan viestin: ”Ovet, jotka kerran olivat kiinni, ovat nyt apposen auki. Kaikkialla Ukrainassa kristityt voivat nyt vapaasti ylistää Herraa ja kiittää hänen siunauksistaan ja myös jakaa evankeliumia ystävilleen ja sukulaisilleen.” Yli 1 500 osanottajaa täytti tilaisuuden jälkeen kirjalliset kaavakkeet vahvistaakseen halunsa lähteä seuraaman Jeesusta Kristusta omassa elämässään.

Eurooppa Kristukselle

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko vahvisti vuosi sitten tämän vuoden reformaation juhlavuodeksi, josta maan kaikki evankeliset seurakunnat ovat aktiivisesti ottaneet osaa. Tukholman filadelfiaseurakunnan lähetyspastori Rauli Lehtosen mukaan juhlallisuuksia on järjestetty yhteiskristillisten jumalanpalvelusten muodossa lähes jokaisessa Ukrainan kaupungissa.

Marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna pidettiin Ukrainan 500-vuotisjuhlien päätöstilaisuus Kiovan kulttuuritalossa, joka aikaisemmin on toiminut muun muassa Ukrainan kommunistipuolueen kongressien päänäyttämönä. Päätöstilaisuuteen oli kutsuttu yli 3000 pappia, pastoria, evankelistaa ja sotilaspappia sekä muita hengellisiä työntekijöitä eri puolilta maata.

Euroopan edustajina olivat Lehtosen lisäksi Pentecostal World Fellowshipin lähetysosaston johtaja Arto Hämäläinen. Puheissaan he nostivat esille evankelisten kristittyjen yhtenäisyyden merkitystä, sekä vainottujen kristittyjen asemaa.

– Uskovien keskinäisen rakkauden kautta voimme voittaa Euroopan Kristukselle, Lehtonen sanoo Uudelle Tielle.

Tilaisuuksiin osallistui myös Ukrainan varapääministeri, terveysministeri sekä parlamentin ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Anna Hopko. Hopko haastoi koko juhlayleisön rukoilemaan maansa kaikkien johtajien puolesta sekä taistelemaan kristillisten arvojen puolesta. Terveysministeri Ulana Suprun korosti Raamatun opetusta avioliitosta ja perheestä. Reformaatiojuhlien kunniaksi valtion pankki on julkaissut juhlarahan, johon on painettu Martin Lutherin kuva ja Raamattu.

Juhlan viimeisenä päivänä Ukrainan presidentti kutsui konferenssin puhujat audienssille. Saman päivän puheessa parlamentin entinen puhemies ja nykyinen turvallisuuspoliisin johtaja Oleksander Turtshinovsanoi: ”On tärkeää, että rakennamme yhteiskuntamme kristillisille arvoille, jotta se voisi kukoistaa.”

Ennen poliittista uraansa evankelisen seurakunnan saarnaajana useita vuosia toiminut Turtsinov päätti puheensa sanomalla, että meidän täytyy itse muuttua, uudistua ja luoda elämämme Jumalan sanassa ilmoitetuille arvoille.

Vuoden aikana Ukrainaan on perustettu yli 150 uutta evankelista seurakuntaa.

Juhlia myös Ranskassa ja Saksassa

Ranskassa reformaatiota juhlittiin heinäkuussa Ranskan kansallispäivänä Le Havren kaupungissa. Noin 10 000 kristittyä kokoontui rukoilemaan ja juhlimaan yhdessä. Tapahtuman yhteydessä järjestettiin nuorten- ja evankelioimistapahtuma. Ranskan Evankelisen Allianssin presidentti muistutti puheenvuorossaan, että kirkon pitäisi alati uudistua Jumalan sanan vaikutuksesta.

Touko-syyskuussa järjestettiin Wittenbergissä Saksassa reformaation maailmannäyttely. Saksan evankelinen kirkko toteutti maailmannäyttelyn kokoamalla yhteen kirkkoja ja kristillisiä järjestöjä, kulttuurialojen toimijoita, eurooppalaisia reformaatiokaupunkeja ja kansainvälisiä organisaatioita. Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Turun kaupunki osallistuivat näyttelyyn tuomalla esiin reformaation erityistä pohjoista vaikutushistoriaa ja sen jälkiä suomalaisessa kulttuurissa ja yhteiskunnassa.