Raamattua lapsille tuoreessa eväskäärössä
Raamatullisen koekeittiön nuoret mestarikokit Jenni ja Pekka Kurki loihtivat hengellisesti ravitsevia eväitä lapsille. Syntyi kirja Yllättävät eväät.
Jos ruokapöydässä on tarjolla pinaattimaksapihvejä kukkakaalihöystöllä, perheen pikkuväki protestoi äänekkäästi. Ei auta, vaikka kuinka luennoisit ruoan terveellisestä koostumuksesta ja sen tärkeydestä kasvavalle tenavalle. Miten siis jalostaa terveellinen ravinto niin, että se kelpaa syötäväksi? Tämä ei ole ruokajuttu, mutta sama logiikka pätee, kun puhutaan hengellisistä eväistä. Raamatunkertomukset pitää myös jalostaa niin, että nykylapsi voisi omaksua ne. Aviopari Jenni ja Pekka Kurki keksi keinon. He ovat raamatullisen koekeittiön nuoria mestarikokkeja.
Haastava koulutehtävä
Eletään vuotta 2012 Seinäjoella. Paikallisen ammattikorkeakoulun opettajatiimissä syntyy idea: Graafisen muotoilun kirjasto- ja tietopalvelun opiskelijat saisivat tehtäväkseen suunnitella lastenkirjan. Joko uskonnollisen, tai lukemisvaikeuksista kärsiville lapsille suunnatun kirjan. Jenni ja Pekka Kurki koppaavat haasteen. Lopputuloksena syntyy Yllättävät eväät, ensimmäinen kirja Mestarin messissä -sarjaan (Uusi Tie, 2014).
Jenni ja Pekka Kurki pohtivat perusteellisesti, minkälainen kristillinen kirja puhuttelisi nykypäivän lapsia. He saivat idean siirtää jokin raamatunkertomus nykyaikaiseen ympäristöön.
– Selailimme Raamattua ja mietimme, mikä olisi kirjaan sopiva tarina. Päätimme nykyaikaistaa ruokkimisihmekertomuksen (Matt. 14:13–21). Aloimme sitten suunnitella kirjan keskeisiä hahmoja ja kirjoittaa kertomusta Raamatun tekstien pohjalta, Kurjet kertaavat.
He suunnittelivat tekstin avulla, mitä milläkin sivulla tapahtuu, hahmojen sijoittelua, kuvakulmaa ja värimaailmaa. Ensin Kurjet piirsivät suurpiirteisesti noin tulitikkuaskin kokoisia pikkukuvia. Tämän jälkeen Pekka Kurki teki isommat luonnokset.
– Luonnosten pohjalta Pekka piirsi lyijykynällä kuvat pingotetulle akvarellipaperille ja tussasi lopulliset viivat. Tämän jälkeen maalasin kuvat. Maalaukset valokuvattiin ja muokattiin tietokoneella, jonka jälkeen kuvat aseteltiin tekstin kanssa taittopohjaan, Jenni Kurki selittää.
Kirjan käyttömukavuutta lisäävät eräänlaiset lisäsivut, joiden avulla lukijan on helppo lukea kirjaa suurelle joukolle lapsia.
Tukea perheille ja uskonnonopetukseen
– Haasteellisinta kirjan tekemisessä on ollut tekstin kirjoittaminen, ensimmäisten ideoiden piirtely paperille ja sen arvioiminen, mitä voimme esittää nykyaikaisesti ja mitä taas emme, Pekka Kurki kertoo.
Molemmista mukavinta on ollut kirjan hahmojen ja hauskojen yksityiskohtien suunnittelu ja lopullisten kuvien tekeminen.
– Ja tietenkin se, että näkee valmiin kirjan! Jenni päättää.
Pariskunnalla on selkeä toive esikoiskirjansa suhteen.
– Olisi hienoa, jos kirjasarjamme päätyisi moneen sellaiseen kotiin, missä Raamattua ei muuten kauheasti lueta.
– Olisi myös hienoa, jos kirjojamme voisi käyttää esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa uskonnonopetuksen tukena, Jenni ja Pekka Kurki haaveilevat.
Lue juttu kokonaisuudessaan Uuden Tien numerosta 43. Tilaa Uusi Tie -lehti tästä.