”Raamattu on korkein ohje, jonka mukaan kaikkea oppia ja opetusta on Kansanlähetyksessä ja kirkossamme arvioitava”

Mika Tuovinen piti tänä vuonna viimeisen Pottopisteessä-puheensa Kansanlähetyspäivillä lähetysjohtajana. Puheessaan hän käsitteli toisen Timoteuskirjeen jakeita 3:1-4:6.

Kuva: Matti Korhonen

Lopun ajan ihmisten kuvaus (3:1–9)

Paavali kuvaa monisanaisesti ihmisen valloilleen päässyttä pahuutta. Kiinnitän tässä erityistä huomiota yhteen lopun ajan merkkiin. Se koskee uskonnon harjoittamista: lopun ajan kristillisyyttä saattaa kuvata ulkonainen hurskaus ilman henkilökohtaista uskoa, Jumalan sanan halveksunta tai kristinusko ilman Jeesuksen ristiä ja sovituskuolemaa.

Paavali kuvaa lopun ajan ihmisiä siksi, ettemme säikähdä, kun näemme jumalattomuuden lisääntyvän ja uskovana eläminen tuntuu vaikealta. Se on merkki lähestyvästä Kristuksen paluusta. Pidä vain huoli siitä, että itse et ole mukana pahuuden teoissa.

Ensimmäinen ohje: Arvosta hengellisiä juuriasi (2. Tim. 3:10–13)

Pohjoismaissa luterilainen herätyskristillisyys eli pietismi on jäänyt vaikuttamaan kirkon sisälle, ja se on pyrkinyt kirkon ja seurakuntien hengelliseen uudistumiseen. Tämä ei ole Pohjolassa enää itsestäänselvyys, koska tällaiselle herätyskristillisyydelle ei ole ollut tilaa monissa seurakunnassa.

Kansanlähetyksessä on tärkeää pitäytyä juuriimme: luterilaiseen herätyskristilliseen työnäkyyn ja teologiaan. Se on kestänyt monet myrskyt ja ollut herätysten lähteenä. Tätä perintöä ei kannata väheksyä, vaan se tulee sytyttää uuteen roihuun. Tätä näkyä ovat olleet toteuttamassa sadat työntekijät ja tuhannet vastuunkantajat, joille olemme kiitollisuudenvelassa. Kiitos teille!

Toinen ohje: Pysy Jumalan sanassa

Jäähyväiskirjeessään Paavali kehottaa tarttumaan Raamattuun. Haluan tässä viimeisessä puheessani kehottaa samaan. Meidän tulee lukea, tutkia ja opettaa pyhiä kirjoituksia sekä toimia niiden mukaan. Raamattu on korkein ohje, jonka mukaan kaikkea oppia ja opetusta on Kansanlähetyksessä ja kirkossamme arvioitava.

Raamatun merkitys on meille kolmenlainen. Ensiksi se antaa meille tietoa Jumalasta ja pelastuksesta. Toiseksi Raamattu on myös armonväline, joka herättää uskon ja vahvistaa uskoa. Kolmanneksi, Raamattu on Jumalan puhetta, joka kertoo, miten tulee elää ja uskoa.

Kolmas ohje: Anna valon loistaa (2. Tim. 4:1–6)

Emme saa olla hiljaa kuolemasta ja sen jälkeisestä tuomiosta. Mutta emme vaikene varsinkaan pelastuksesta, jonka Jumala on Jeesuksessa Kristuksessa valmistanut kaikille.

Kansanlähetys haluaa toimia kirkon lähetysjärjestönä Jeesuksen antaman lähetyskäskyn toteuttamiseksi. Teemme työtä, jotta sana ristiinnaulitusta kaikuisi ensimmäistäkin kertaa mahdollisimman monessa paikassa ja moni kääntyisi kristityksi. Haluamme toimia seurakuntien ja kirkon parhaaksi erityisesti opettamalla Jumalan sanaa ja julistamalla evankeliumia Jumalan kunniaksi ja ihmisten pelastumiseksi.

Neljäs ohje: Säilytä usko loppuun asti! (4:6–8)

Teologiassa uskolla tarkoitetaan kahta asiaa. Se on ensinnäkin henkilökohtaista uskoa Jeesukseen. Toiseksi usko tarkoittaa Jumalan ilmoituksesta nousevaa uskon sisältöä, oikeaa oppia. Molempien säilyttäminen on meille tärkeää.

Yhteiskunnassamme on virtaus, joka ei siedä Jumalan sanan opetusta. Jos Kansanlähetys pysyy sillä pohjalla, jolle se on perustettu, se tulee kohtaamaan monia myrskyjä ja moukarointeja, mainekriisejä ja tahallista väärinymmärrystä. Tämä koskee kaikkia kristittyjä ja kristillisiä yhteisöjä maassamme.

Siksi Paavalin sanoihin viitaten meidän tulee tehdä ainakin seuraavaa: Kaivamme esiin Raamattumme ja luemme sitä pitäen kiinni Jumalan sanasta yhteiskunnan tai kirkon irtautuessa siitä. Opettelemme uskomaan vastakulttuurissa, vähemmistönä ja pilkattunakin Jumalan sanaan sitoutuen. Sitoudumme edelleen lähetystehtävään. Sitoudumme Kansanlähetyksen herätyskristilliseen työnäkyyn ja teologiaan. Pidämme uskomme ja opetuksemme keskipisteenä Jeesuksen, Jumalan Karitsan. Pidämme kirkkaana ikuisen päämäärän Jumalan valtakunnassa. Autamme mahdollisimman monia henkilökohtaiseen uskoon Jeesukseen. Hakeudumme uskovien yhteyteen. Muistamme, että kaiken aktiivisuuden keskellä kristinuskossa ei ole kyse meidän teoistamme Jumalalle vaan Jumalan teoista meille.

Tämän viimeisen Polttopiste-puheeni viimeisenä ja ehdottomasti kaikkein tärkeimpänä sanomana kansanlähetysliikkeelle toivotan tätä: Ole niiden joukossa, joiden päähän Jumala laittaa voitonseppeleen ja sanoo: ”Taistelu on päättynyt. Olet uskon säilyttänyt. Tervetuloa kotiin!”