Piristystä rukouselämään

Kaipaatko henkilökohtaiseen rukouselämääsi uudistusta? Tässä muutama vinkki, joista jokin voi osoittautua sinulle innostavaksi juuri tänä vuonna. Voit kuitenkin jättää sikseen sellaisen keinon, joka ei tunnu omalta.

Kuva: Istock

1. Rukoile psalmeja

Raamatussa on 150 psalmia, joista suurin osa soveltuu hyvin rukouselämän avuksi, sillä ne ovat suoraa rukousta Jumalalle. Joskus voi tuntua siltä, että haluaisi olla Jumalan läsnäolossa, mutta omia sanoja ei tunnu löytyvän. Kristityt ovat alusta asti käyttäneet psalmeja osana yhteistä ja yksityistä rukousta. Psalmit olivat myös Jeesuksen rukouskirja. Jotkut psalmeista sanoittavat iloa ja onnea, toiset pettymystä ja ahdistusta. On tilanteesi millainen tahansa, psalmeista löytyy varmasti runsain määrin rukoiltavaa.

2. Katekismusmietiskely

Katekismuksen eri osat soveltuvat myös hyvin henkilökohtaisen rukouselämän tueksi. Katekismuksen kolme pääosaa ovat kymmenen käskyä, uskontunnustus ja Isä meidän -rukous. Jokaisen niistä voi jakaa osiin, joiden äärelle voi pysähtyä.

Esimerkiksi kymmentä käskyä voi mietiskellä pysähtyen erikseen jokaisen käskyn kohdalle. Martti Luther neuvoi rukoilemaan jokaisen käskyn äärellä nelivaiheisesti. Ensimmäisessä vaiheessa mietiskellään, mitä Jumala tässä käskyssä opettaa ja odottaa. Toisessa vaiheessa kiitetään Jumalaa tästä käskystä. Kolmannessa vaiheessa tunnustan, millä tavoin olen rikkonut tätä syntiä vastaan, ja pyydän anteeksiantamusta synneistä. Neljännessä vaiheessa pyydetään Jumalalta voimaa pitää hänen käskynsä.

Jos tuntuu siltä, ettei tietyn käskyn edessä ole tullut tehtyä syntiä, on hyvä muistaa, että Jumala odottaa meiltä enemmän kuin vain käskyn ulkoisen täyttämisen. Esimerkiksi ”Älä tapa” -käskyn kohdalla Luther kehottaa miettimään, millä muilla tavoin olemme loukanneet lähimmäistämme kuin fyysisesti vahingoittamalla.

3. Kirkkovuosi

Kirkkovuosikalenteri.fi-osoitteesta löytyvät joka pyhälle kirkkovuoden tekstit. Siellä on myös jokaiselle päivälle aamu-,
puolipäivä- ja iltarukous. Voit lukea tekstinpätkän ja mietiskellä hetken, mitä se tarkoittaa sinun elämässäsi. Rukoile sitten mieleen nousevien ajatusten puolesta. Sivustolta löytyy myös valmiita pyhäpäivien rukouksia.

4. Lähetyksen rukouskalenteri

Eri hengellisillä järjestöillä on rukouskalentereita, joissa on joka päivälle jokin rukousaihe. Rukouskalentereita voi tilata näistä järjestöistä. Esimerkiksi Kansanlähetyksellä on kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä rukouskalenteri, ja sitä voi tilata sähköpostilla keskus@sekl.fi tai soittamalla numeroon 019 77920. Rukoilemalla lähetystyöntekijöiden, lähetystyön tai hengellisen työn tekijöiden puolesta osallistut konkreettisesti Jumala lähetykseen, sillä ilman rukousta työ ei tuota tulosta. Samalla saat rakkauden lähetystyötä kohtaan.

5. Hengitys rukouksen apuna

Hengittämisen merkitystä korostetaan tänä päivänä osana rentoutumista, keskittymistä ja hyvinvointia. Hengittämiseen keskittymisen voi valjastaa myös rukouksen osaksi. Erääseen kristikunnan vanhaan rukoukseen, ”Jeesuksen rukoukseen”, on liitetty hengitysharjoituksia. Jeesuksen rukous kuuluu lyhykäisyydessään: ”Herra Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua syntistä.” Hengitä sisään rukoillessasi alkuosaa ”Herra Jeesus Kristus, Jumalan Poika”, ja ulos ajatellessasi jälkimmäistä osaa ”armahda minua syntistä”. Näin tulet rukoilleeksi sitä, että Jeesus tulisi sinuun asumaan ja ottaisi pois sinun syntisi. Hengitystä voi soveltaa myös muiden rukousten avuksi.

6. Rukoile päivän aikana kohtaamiesi henkilöiden puolesta

Rukousta on monenlaista. Kenties yleisin ja tyypillisin rukouksen muoto on avun pyytäminen elämän tarpeisiin ja hätään. Sitten on kiitos ja ylistys. Esirukouksessa rukoilemme toisten ihmisten puolesta ja kannamme heitä Jumalan eteen.

Joskus ihmisten ja heidän tarpeidensa paljous voivat tuntua liian suurelta, puhumattakaan koko maailmaa koskevista epäkohdista. Ehkä paikallaan onkin rajata esirukousta tiettyihin ihmisiin ja heidän konkreettisiin huoliinsa. Yksi keino tehdä esirukouksesta mielekkäämpää on rukoilla illalla niiden ihmisten puolesta, joita on päivän aikana kohdannut. Jokainen kohtaamisemme jonkun kanssa antaa varmasti aihetta rukoukseen. Joskus se voi olla vain kiitosta tästä toisesta ihmisestä, joskus avuton hätähuuto Kaikkivaltiaalle.

7. Uuden Tien rukouspalsta

Uuden Tien rukouspalsta on myös hyvä tapa toteuttaa esirukouksen kutsumusta. Tiedämme myös, että monet lukijoistamme rukoilevat säännöllisesti rukousaiheiden puolesta. Näin teemme myös toimituksessa. Melko usein niissä nousevat esille hyvin suuret huolet ja vaikeat tilanteet, joiden äärellä ei voi kuin huokailla Luojan puoleen.