Pekingin suurin protestanttinen kirkko suljettiin

Zion-seurakunta on kieltäytynyt asentamasta viranomaisten vaatimia 24:ää valvontakameraa kirkkoon. Viranomaiset reagoivat sulkemalla kirkon ja takavarikoimalla kirkon materiaalin.

Pekingin protestanttisen Zion-kirkon pastori Ezra Jin Mingri. Kuva: Lehtikuva/Reuters

Pekingin protestanttisen Zion-kirkon pastori Ezra Jin Mingri. Kuva: Lehtikuva/Reuters

 

Zion-seurakunta on kieltäytynyt asentamasta viranomaisten vaatimia 24:ää valvontakameraa kirkkoon. Viranomaiset reagoivat sulkemalla kirkon ja takavarikoimalla kirkon materiaalin.

Kiinan uskonnollisten asioiden virasto julkisti 10. syyskuuta suunnitelman rajoittaa verkossa tapahtuvan rukouksen, Raamatun lukemisen tai muun uskonnollisen toiminnan levittämistä. Kielto koskisi uskonnollisten toimitusten streaming-lähetyksiä, joissa esimerkiksi jumalanpalvelus lähetetään verkossa. Kieltolistalle ovat joutuneet jopa buddhalaiseen rukoukseen kuuluvien suitsukkeiden polttaminen. Kyseessä on luonnos, johon seurakunnilla on kuukausi aikaa reagoida, uutisoi Christianity Today.

Viraston mukaan tavoitteena on rajoittaa verkossa tapahtuvaa uskonnollisen materiaalin jakamista ja ylläpitää uskonnollista ja sosiaalista harmoniaa.

Luonnos sisältää 35 artiklaa. Asia News ar­vioi niiden olevan ”selvästi rajoittavampia ja analyyttisempia”, kuin helmikuussa voimaan astuneet uskonharjoittamista koskevat määräykset. Niistä Uusi Tie uutisoi 35/2018.

Nyt tähtäimeen on otettu uskonnollinen toiminta verkossa. Uuden verkkosivun avaamista hankaloitetaan siten, että avaamiseen on haettava viranomaisilta lupa ja hakija on todettava moraalisesti terveeksi ja poliittisesti luotettavaksi. Organisaatiot, jotka läpäisevät seulan, saavat jakaa vain ”didaktista materiaalia” sisäisessä verkossa, johon pääsevät siis käsiksi vain verkkosivun salasanan tietävät sisäpiiriläiset. Säädösten mukaan uskonnollista materiaalia ei saa jakaa ulkopuolisille.

Huomattavaa on myös se, että ulkomaalainen järjestö tai yksityishenkilö ei saisi tarjota kiinalaisille verkossa ”uskonnollista tietoa sisältäviä palveluja”. Kielto koskee myös Hong Kongissa tai Taiwanilla toimivia tahoja, jotka jakaisivat materiaalia manner-Kiinaan.

Vaikka kyseessä on vasta kommenttikierroksella oleva luonnos, Asia News muistuttaa, että lähes aina kyseessä on valmis suunnitelma, joka aikanaan laitetaan käytäntöön.

Myös seurakuntien toimintaa rajoittava kampanja jatkuu. Pekingin suurimpiin kuuluva protestantinen kirkko Zion on kieltäytynyt huhtikuusta lähtien asentamasta viranomaisten vaatimia 24:ää valvontakameraa kirkkoon. Viranomaiset reagoivat sulkemalla kirkon ja takavarikoimalla kirkon materiaalin jumalanpalveluksen jälkeen 9. syyskuuta, uutisoi Christianity Today.

1 500 ihmistä kokoava epävirallinen kotikirkko aikoo jatkaa kokoontumisia ulkoilmassa. Helsingin Sanomienmukaan pastori Ezra Jin Mingrin henkilökohtaiset varat on jäädytetty. Tavoitteena on saada pastorista yhteistyökykyisempi.

Tekikö juttu vaikutuksen? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!