Päivi Räsänen: Syyttäjä valittaa käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen

Kansanedustaja Päivi Räsänen kertoo saaneensa tänään 29. huhtikuuta tiedon, että syyttäjä valittaa hovioikeuteen Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä, jossa Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola vapautettiin kaikista syytteistä.

Päivi Räsänen sai antaa haastatteluja oikeudenkäynnin tauoilla. Kuva: Matti Korhonen

– Syyttäjän ratkaisu valittaa Helsingin käräjäoikeuden vapauttavasta päätöksestä antaa mahdollisuuden saada sanan- ja uskonnonvapautta turvaava ennakkopäätös aina korkeimmasta oikeudesta. Iloitsen myös siitä, että keskustelu Raamatusta edelleen jatkuu. Olen osaltani valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta kaikissa tarvittavissa oikeusasteissa, tarvittaessa jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, Päivi Räsänen sanoo tiedotteessaan.

Hän ja piispa Juhana Pohjola olivat syytettyinä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan Räsäsen eri yhteyksissä sanomistaan lausumista koskien homoseksuaalisuutta. Käräjäoikeus totesi, että vaikka jotkut Räsäsen lausumat voidaan tulkita loukkaaviksi, ne eivät kuitenkaan ylitä sananvapauden rajoja eivätkä solvaa homoseksuaaleja rikoslain tarkoittamalla tavalla.

Käräjäoikeus myös totesi tuomiossaan, ettei Räsänen ole lausunut tiettyjä asioita, joita syyttäjä esittää hänen sanoneen. Räsäsen mukaan syyttäjä pyrkii valituksessaan osoittamaan, että Räsäsen lausumista välittyy ”syyttäjän omaan tulkintaan perustuva viesti.”

Lähes kolme vuotta kestäneen esitutkinta- ja oikeusprosessin aikana Päivi Räsäselle raskainta ovat olleet syyttäjän väärät todistukset hänen lausumistaan.

– Syyttäjä edelleen väittää, että pamflettini mukaan mielestäni ”kaikki homoseksuaalit ovat ja heitä tulee pitää muita ihmisiä alempiarvoisina”, vaikka en ole koskaan näin sanonut, en näin ajattele ja päinvastoin pamfletissa totean seuraavat näkemykseni: ”Kristillisen ihmiskäsityksen mukaan jokainen ihminen on seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta tasavertainen ja yhtä arvokas” ja ”perusoikeuksissamme aivan oikein kielletään ihmisten syrjiminen muun muassa seksuaalisen taipumuksen vuoksi, mutta tämä ei edellytä poikkeavien suhteiden nostamista avioliiton asemaan”, Räsänen sanoo.

Lue myös:
Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet Räsästä ja Pohjolaan kohtaan