Olisiko aika pysähtyä?

Entinen ateistiystäväni heräsi miettimään Jumalan olemassaoloa selvittyään täpärästi hukkumiselta. Toisella ystävällä etsintä alkoi hänen havahduttuaan siihen, ettei elämässä kaikesta ulkonaisesta menestyksestä ja juhlinnasta huolimatta tuntunut olevan tarkoitusta. Kolmas mietti Jumalan olemassaolon todisteita ja totesi, että niissä on oikeastaan paljon enemmän järkeä kuin Jumalan olemassaoloa vastaan esitetyissä perusteluissa. Kaikille esimerkeille on yhteistä se, että täytyy suostua...

leif-pkEntinen ateistiystäväni heräsi miettimään Jumalan olemassaoloa selvittyään täpärästi hukkumiselta. Toisella ystävällä etsintä alkoi hänen havahduttuaan siihen, ettei elämässä kaikesta ulkonaisesta menestyksestä ja juhlinnasta huolimatta tuntunut olevan tarkoitusta. Kolmas mietti Jumalan olemassaolon todisteita ja totesi, että niissä on oikeastaan paljon enemmän järkeä kuin Jumalan olemassaoloa vastaan esitetyissä perusteluissa.

Kaikille esimerkeille on yhteistä se, että täytyy suostua hiljentämään vauhtia, jotta ehtii ajatella. Se, joka ei koskaan kysele ja jota ei voisi vähempää kiinnostaa etsiä vastauksia olemassaolon perimmäisiin kysymyksiin, tuskin vastauksia koskaan löytääkään.

Mutta onko elämä ilman vastauksia mielekästä? Filosofi Sokrates totesi aikoinaan, että ”Tutkimaton elämä ei ole elämisen arvoista”. Entä jos persoonallinen Jumala onkin ”ihan aikuisten oikeasti olemassa?” Eikö silloin olisi todennäköistä, että hän haluaisi olla meihin yhteydessä? Näin Jeesus väitti ja lupasi vielä, että ”kolkuttavalle avataan ja etsivä löytää”.

Jos sitten kiinnostuu, mistä pitäisi aloittaa? Aloita Jeesuksesta! Miksi? Koska hän esitti kaikkein hurjimmat väitteet itsestään. Jos ne ovat totta, olet jo löytänyt. Jeesus väitti tulleensa Jumalan luota. Hän väitti, ettei hän ole ainoastaan Jumalan lähettiläs, vaan Jumala itse, ihmiseksi tulleena. Tällaisia väitteitä kuulee esitettävän äärettömän harvoin. Ja silloinkin on yleensä piinallisen selvää, ettei väite voi pitää esittäjän kohdalla paikkaansa. Jeesuksen suhteen on ihan toisin. Hän on tavattoman kaukana huijarista tai mielenvikaisesta. Hän on kiistattoman aito.

Entä jos? Kaikki ratkeaa oikeastaan sen myötä, pitävätkö väitteet Jeesuksen ylösnousemuksesta paikkansa. Jos Jeesus kiistattoman kuolemansa jälkeen nousi aidosti kuolleista, hänen kuolleista herättämisensä takana ei voi olla kukaan muu kuin Jumala. Silloin Jumala itse on todistanut Poikansa väitteet todeksi. Ylösnousemus on siis yksi tärkeimmistä mysteereistä, jonka edessä elämän peruskysymyksiä ajattelevan kannattaa pysähtyä. Se – niin kuin kaikki muutkin elämän suuret kysymykset – avautuu vain pysähtymällä ja ajattelemalla.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!

UT-banneri-tv7-0816