”Odotin toisenlaista uudestisyntymää”

Sonja Kuula halusi valaistua, päästä nirvanaan ja yritti huumeiden avulla laajentaa henkistä ymmärrystään. – Sisimmässäni oli ammottava hengellinen tyhjiö, jota en ollut saanut tyydytettyä omaisuudella, tavaralla tai opiskelulla, hän sanoo.

Sonja Kuulan mukaan ihmiset etsivät uususkonnoista totuutta, mutta harhautuvat hengelliseen pimeyteen. – Uususkontojen sisällöt kieltävät ihmisen syntisyyden ja tarjoavat pettäviä lupauksia totuudesta, pelastuksesta, mielenrauhasta ja hyvinvoinnista. KUVA: VIRPI KURVINEN

Sonja Kuula tajusi jo varhain, että ikuisuus ja kuolema ovat vääjäämättömiä asioita. Koulukuraattorilla ei ollut välineitä auttaa tyttöä, joka kärsi voimakkaasta helvetinpelosta ja paniikkioireista. Nyt, noin 18 vuotta myöhemmin, Sonja ymmärtää, että ahdistus voi olla kuiskaus iankaikkisuudesta, johon ihminen voi vastata uskolla ja luottamuksella Jeesukseen.

Tavoitteena ikuinen nirvana

Sonja Kuula syntyi perheeseen, jonka  isä teki uraa ison firman toimitusjohtajana. Tytön ollessa yläkoululainen isä sairastui vakavasti. Kun Sonja täytti 18 vuotta, isä menehtyi. Tuolloin hän antautui täysillä henkiseen etsintään. Tiibetinbuddhalaisesta meditoinnista tuli jokapäiväinen tapa. Sonja matkusteli Kaakkois-Aasiassa kaikki talvet. Balilla hän seurasi hindulaisuuden harjoitusta. Näin hän löysi joogan.

– Sisimmässäni oli ammottava hengellinen tyhjiö, jota en ollut saanut tyydytettyä omaisuudella, tavaralla tai opiskelulla. Uskonnollinen motiivini oli toive, ettei minun tarvitsisi syntyä uudelleen ja pääsisin kärsimyksestä eroon. Halusin valaistua ja päästä ikuiseen nirvanaan, hän sanoittaa.

Nuori nainen ahmi self help -kirjallisuutta ja ryhtyi vegaaniksi. Paastoista ja vegaanisesta ruokavaliosta hän sai voimantunnetta. Lapsuudessa perhesuhteet olivat olleet haastavia ja irrallisia. Isän kuolema ja menetys saivat Sonjan uskomaan, ettei mihinkään saa kiinnittyä. Buddhalainen ajattelu ohjasi juuri tähän. Läheisyyttä ja turvaa nuori nainen haki seurustelusuhteista.

– Jostainhan se malli tulee, että parisuhde nähdään rauhanlähteenä ja seksi kaiken täyttymyksenä. Avosuhteiden päättyminen oli aina raskasta. Nyt tajuan, että etsin niistä isää, kun menetin isäni niin nuorena sairaudelle ja kuolemalle, Sonja toteaa.

Lohikäärmeitä ja henkioppaita

Mietiskely, jooga, itsehoito, raakaravinto ja henkisyysmatkailu saivat rinnalleen huumeet. Sonja Vesanen uskoi vilpittömästi, että huumeet olisivat osa uuden maailmanjärjestyksen luomista.

– Psykedeeliset päihteet olivat työkaluja, joilla yritin laajentaa henkistä ymmärrystäni. Käytin vuosikausia kannabista päivittäin ja tarpeen mukaan myös sieniä ja LSD:tä. Piireissä, joissa liikuin, näiden aineiden avulla yritettiin saavuttaa yhteys luomakuntaan. Niiden avulla pyrittiin myös luovuuteen ja rakkauteen toisia ihmisiä kohtaan, hän avaa.

Kannabis auttoi minuakin sietämään ahdistusta, mutta sen tuoma rauha on valhetta. Kannabis sitoo ja turruttaa ihmisiä.

Sonja kertoo, että hänen kaveripiireissään viinanjuomista pidettiin ”junttina”, mutta huumeiden uskottiin nostavan ihmisen uusille tajunnantasoille. Aineita sai ja saa helposti kaikkialta. Seuraukset huumeiden käytöstä olivat tietenkin katastrofaaliset. Pahinta oli kuitenkin ”sielun viattomuuden rikkoutuminen”.

– Huumeet pääsivät tuhoamaan sieluni salattuja paikkoja. LSD-matkoilla kohtasin myös henkivaltoja. Näin lohikäärmeitä ja viisaita henkioppaita, jotka kuitenkin nyt tunnistan pimeyden harhauttaviksi enkeleiksi.

Sonjalla onkin jämäkkä kanta ajankohtaiseen kannabiskeskusteluun:

– Olen kannabiksenkäytön ehdoton vastustaja. Kannabis auttoi minuakin sietämään ahdistusta, mutta sen tuoma rauha on valhetta. Kannabis sitoo ja turruttaa ihmisiä. Olen kohdannut jopa uskovia, jotka puolustelevat kannabiksen käyttöä. Tämä on täyttä puppua.

Kaunista huijausta

Sonja Kuula listaa edelleen hengästyttävän määrän kokemiaan asioita uushenkisyyden eri virtausten parissa. Tantrajoogaan hän tutustui opiskellessaan terveydenhoitajaksi. Tantrajooga on esoteerinen eli uushenkinen harjoitusjärjestelmä. Tantraa harjoitetaan yksin, parin kanssa tai ryhmässä ja harjoitteiden päämääränä on avata sydän ja tulla yhdeksi toisen kanssa, lopulta valaistuen ymmärtämään yhteys kaikkeuteen.

– Ulospäin tantrajooga voi näyttää rakkaudelliselta, kauniilta ja eroottiselta. Ongelmana tässä on täydellinen rajattomuus, jota harjoitteissa edellytetään. Tantra ei kuitenkaan aina tarkoita automaattisesti seksin harjoittamista, vaikka sitäkin voi joillain kursseilla olla, Sonja huomauttaa.

Hyvän ja pahan kamppailu

– Lähes kymmenen vuoden ajan meditointi, jooga ja psykedeelisten huumeiden käyttäminen toivat elämääni valheellista rauhaa ja euforisia, ihmeellisiä kokemuksia. Silti olin välillä aallonpohjassa. Tunsin syvää ahdistusta ja voin huonosti, Sonja Kuula tunnustaa.

Hänen yksi tuttunsa oli joskus maininnut, että vain Jumala oli häntä auttanut elämän vaikeimpien asioiden kanssa. Ystävän esimerkin rohkaisemana Sonja päätti antaa kristinuskollekin mahdollisuuden. Hän googlasi tietoa rukouksesta ja osui mainokseen rukousillasta.

– Lähdin iltaan, mutta minulle puhkesi kova päänsärky. Ylistyksen johtaja sanoi yhtäkkiä, että täällä on jollain kovaa särkyä otsassa. Tiesin heti hänen puhuvan minusta. Päänsärky poistui saman tien lyhyellä rukouksella Jeesuksen nimessä. Tämän jälkeen rukoilimme parin esirukoilijan kanssa, ja otin Jeesuksen vastaan elämääni.

Sonja lähti kokouksesta iloisin mielin, mutta palasi pian omiin tapoihinsa. Hän asui tuohon aikaan kommuunissa. Puhuttelevan hengellisen kokouksen jälkeen hän tutustui kommuuniystävänsä kautta syvemmin okkultismiin. Taistelu tiheni.

– Kämppikseni kertoi itse kutsuvansa demoneita eri rituaalein avulla. Ensin pidin ajatusta ihan hulluna, mutta en voinut tätä tuomitakaan.

Sonja kertoo, että noituuden kautta uskotaan päästävän kiinni muun muassa arkkityyppeihin: esimerkiksi nuoressa miehessä voi asua ”vanha rouva” ja minussa vaikka ”ennustaja”. Tämän kautta saa kontrollin tunnetta omasta elämästä.

– Magian kautta kuvittelin myös saavani voimaa ja valtaa suhteessa toisiin ihmisiin, Sonja mainitsee.

Seremonioissa ennustettiin myös tarot-korteista ja tutkittiin astrologisia karttoja, joista etsittiin ennustuksia eri horoskooppimerkeille.

Jumalan asettamat rajat ovat rakkautta

Ajautuessaan syvemmälle okkultismiin Sonja Kuula jäi kuitenkin miettimään, kuka Jeesus on. Hän oli pitkään uskonut Jeesuksen olevan Buddhan kaltainen valaistunut guru. Kommuuniin tuli samoihin aikoihin uusi kämppis. Hän kertoi avoimesti olevansa kristitty.

– Keskustellessamme uusi kämppikseni vastasi aina Raamatun sanalla. Se oli aluksi hämmentävää ja vähän ärsyttävääkin. Jossain vaiheessa Pyhä Henki paljasti minulle, että Raamattu on totta. Sillä hetkellä kaikki muuttui ja tulin uskoon. Aloin näkemään kaiken uusin, Pyhän Hengen avaamin silmin.

Jumalan pyhyys ja totuus valkenivat Sonjalle yllättävän raamatunkohdan äärellä. Hän luki evankeliumista, että Jumala itse liittää yhteen avioparin, ja heistä tulee yksi liha. Ja sitä, minkä Jumala on yhdistänyt, sitä ei voi ihminen erottaa. (Matt. 19:6)

– Minulle kaikki tämä oli mahtava todistus Jumalan hyvyydestä, Sonja todistaa.

Jumalan laki on rakkautta. Isä Jumala asettaa meille rajat, ja hän tietää, miten ne on parasta asettaa, onhan hän itse Rakkaus.

Hän uskoo, että Jumala suojelee meitä rajojen kautta. Tämä on jotain aivan päinvastaista, mitä uushenkisyyden parissa uskoteltiin.

– Jumalan laki on rakkautta. Isä Jumala asettaa meille rajat, ja hän tietää, miten ne on parasta asettaa, onhan hän itse Rakkaus. Me ihmiset voimme ja saamme Jumalan asettamissa rajoissa nauttia elämästä. Rajojen ylittäminen tai särkeminen rikkoo meitä sisältä käsin, hän pohtii.

Sonja toteaa, että hän on etsinyt totuutta alusta asti.

– Odotin kyllä toisenlaista uudestisyntymää, hän naurahtaa ja lisää, että uudestisyntyikin Jumalan lapseksi.

Totuus löytyikin Jeesuksen persoonasta, ei meditaatiosta tai valaistumisesta. Sonja tietää, mitä on kantaa jatkuvaa rauhattomuutta ja levottomuutta sydämessään. Siksi Jumalan lahjoittama rauha Jeesuksessa on hänelle niin rakas ja tärkeä asia.

– Ikuinen elämä taivaassa Jumalan luona on ihana Raamatun lupaus. Ikuisuudesta pitäisi osata puhua niin, että ihmisille avautuisi sen ihanuus. Mutta sinne on vain yksi tie, Jeesus, Sonja korostaa.

FAKTAA

MITÄ NEW AGE ON?

• New Age -uskonnollisuudessa uskotaan ihmiskuntaa koskevaan, ihmisen mielessä ja tietoisuudessa tapahtuvaan muutokseen.

• New Agen keskeinen uskomus on, että Jumala ei ole erillinen persoona, vaan kaikkeus: ”Kaikki on yhtä, ja ihminen on Jumala.”

• Se on länsimainen sovellus itämaisesta henkisyydestä, jossa ihmisellä uskotaan olevan jumalinen ja puhdas sisin.

• New Agen piirissä vaikuttavat virtaukset tarjoavat välineitä omaan henkiseen kehitykseen (esimerkiksi jooga, meditointi, self help -kirjallisuus jne.)

• Vastaukset löytyvät ihmisen omasta sisimmästä, kristittyjä pidetään naiiveina, kun he etsivät vastauksia itsensä ulkopuolelta.

• Relativismi: henkilökohtainen kokemukseni määrittää totuuden.

• Tietoisuuden lisäämisen kautta valaistuminen on nykyihmisen ”kehitystehtävä”.

Lisäksi

Tarjolla halpakopioita

Kristittyjen pitäisi tuntea Raamattu. Jumalan sana on totuus, ja sen avulla tunnistamme väärät opit, Sonja Kuula painottaa.

Sonja Kuula kokee, että käsitys rakkaudesta on uushenkisyyden piirissä vääristynyt. – Raamatusta opin, että rakkautta on antaa henkensä ystävänsä puolesta. Raamatullinen käsitys rakkaudesta ohjaa siihen, mikä on toiselle ihmiselle parasta. Emme ymmärrä, mikä on hyvää ja oikeasti rakkaudellista, ellemme kuuntele Jumalaa. KUVA: VIRPI KURVINEN

Terveydenhoitaja Sonja Kuula tietää, että jo vuosikymmenien ajan länsimaissa on etsitty henkistä viisautta idän uskonnoista ja New Age -uskonnollisuudesta. Mitä sitten voimme tehdä, että oppisimme erottelemaan epäterveet hengelliset ilmiöt ja torjumaan ne?

– Tiedon ja ymmärryksen lisääminen on yksi keino. On tärkeää ymmärtää, millainen maailmankuva ja ihmiskäsitys New Agen taustalla vaikuttaa. Uususkonnollisissa ilmiöissä voidaan imitoida Pyhä Hengen aitoa toimintaa. Sielunvihollisen, Saatanan, valheet on paljastettava, Sonja lataa.

Toisin kuin uushenkisissä virtauksissa opetetaan, ihminen on Jumalan luoma, mutta syntiinlangennut. Jumaluutta ei löydy ihmisestä minkään harjoitteen tai rituaalin kautta.

– Tarvitsemme Jumalan uudeksi luovaa työtä Jeesuksen sovitustyön kautta, hän summaa.

Mikä on kundaliini-henki?

Aikamme New Age -uskonnollisuus haastaa meidät monin tavoin. On paljon henkisyyttä ja hengellisyyttä, joka on vain halpa kopio aidosta armosta.

– Kristittyjen pitäisi tuntea Raamattu. Jumalan sana on totuus, ja sen kautta tunnistamme väärät opit. Meidän tulisi kiinnittää kaikki ajatuksemme Kristukseen ja pysyä hänelle kuuliaisina.

Hän kannustaa kristittyjä myös rukoilemaan henkien erottamisen armolahjaa.

– Uskovilla on Kristuksen veren suoja kaikkea pahan valtaa vastaan, mutta kirkkojen ja seurakuntien sisällekin tuodaan aika ajoin uskomuksia ja harjoitteita, joita en suosittele. Minä en ainakaan voi suositella esimerkiksi ”kristillistä joogaa”. Joogan ytimessä vaikuttavat demoniset henkivallat. Esimerkiksi kundaliinijoogassa uskotaan käärme-energiaan, jota pyritään herättämään ihmisessä. Tuo kundaliini-henki valtaa ihmisen hyvin hienovaraisesti ja salakavalasti.

Joogaamisen päämäärä on hindulainen valaistuminen, oman jumaluuden ymmärtäminen.

– Tämän vaikuttaa muun muassa asentoharjoitusten aktivoima kundaliini – eli käärmehenki, jonka tarkoitus on kiertyä ihmisen selkärangan tyvestä päälaen yli, kunnes se saa ihmisen täysin valtaansa, Sonja valaisee.

– Tämä kuuluu joogaan ja tapahtui osittain itsellenikin, riippumatta siitä, kuinka tietoisesti ymmärsin harjoituksen henkisen ulottuvuuden. Jooga ei koskaan ole siis esimerkiksi vain neutraalia venyttelyä, tai sitten se ei ole joogaa, hän linjaa.

Mitä Jumala tarkoitti?

Sonja Kuulaa on pitkään kiinnostanut äitiys ja perhekysymykset. Ennen uskoontuloaan hän oli harjoittelussa Sexpo-säätiössä. Hän oli aikeissa käydä järjestön seksuaaliterapeuttikoulutuksen ja kirjoitti joitain opetusmateriaaleja sen sivuille.

– Sexpon ongelmana on, että sen työssä seksuaalisuus on irrotettu Jumalan luomasta avioliitosta. Se on tuhoisaa. Itse haluan yhä syvemmin ymmärtää, mikä on sukupuolisuuden ja seksuaalisuuden raamatullinen malli, hän sanoo.

– Haluaisin olla vaikuttamassa siihen, että nuoret saisivat raamatullisen kuvan Jumalasta ja hänen luomastaan perheestä.

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: