Nuotta-lehden päätoimittajuus siirtynyt pysyvästi Sleylle – Kansanlähetys ja Opko jatkavat yhteistyökumppaneina

Päätoimittaja Antero Toikan mielestä Nuotalla on tärkeä tehtävä nuorten juurruttamisessa kristilliseen uskoon. Hän kannustaa erityisesti vanhempia, isovanhempia ja kummeja tilaamaan lapsilleen Nuotan, jonka tulevaisuus näyttää haastavalta.

Antero Toikan mielestä Nuotta-media on mahdollisuus verkostoitua ja saada kavereita lehdessä tehtävän tapahtumamainonnan kautta sekä tulemalla mukaan lehden tekijätiimiin. Kuva: Sley-media

Antero Toikan mielestä Nuotta-media on mahdollisuus verkostoitua ja saada kavereita lehdessä tehtävän tapahtumamainonnan kautta sekä tulemalla mukaan lehden tekijätiimiin. Kuva: Sley-media

Päätoimittaja Antero Toikan mielestä Nuotalla on tärkeä tehtävä nuorten juurruttamisessa kristilliseen uskoon. Hän kannustaa erityisesti vanhempia, isovanhempia ja kummeja tilaamaan lapsilleen Nuotan, jonka tulevaisuus näyttää haastavalta. 

– Menen takuuseen siitä, että Nuotta on hyvää, terveellistä ja kannustavaa luettavaa nuorelle, jota halutaan kutsua kristilliseen uskoon tai joka haluaa syvemmin juurtua siihen, Antero Toikka kertoo.

Hän aloitti Nuotan päätoimittajana viime marraskuussa ja toimii Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) palveluksessa. Sitä ennen päätoimittajana toimi Suomen ev. lut. Kansanlähetyksen nuorisotyön johtaja Toni Kokkonen.

Nuotan parasta tarjontaa ovat Toikan mukaan syvällinen raamattuopetus sekä elämäntarinat, joihin nuori voi peilata omaa elämäänsä.

– Tätä ei saa valtamediasta, josta tulee myös vastakkaista kuvaa hyvästä elämästä.

Hän toivoo, että Nuotta voisi jatkossakin rohkaista nuoria elämään luterilaisessa uskossa ja olla kenelle tahansa nuorelle jollain tavalla kiinnostava media.

Paperilehti pitää Nuotta-median elossa

Nuotta on Suomen suurin ja vanhin kristillinen nuorten lehti, jota tekevät pääosin 14–20-vuotiaat nuoret. Se ilmestyy kymmenen kertaa vuodessa. Lehden lisäksi Nuotta-mediaan sisältyy paljon muutakin, kuten nuotta.com-nettisivusto, nettiradio, joka soittaa gospel-musiikkia vuorokauden läpi ja Nuotta-FM -ohjelma keskiviikkoisin Radio Dein nuortenillassa. Nuotalta ilmestyy myös YouTubeen videoklippejä, lyhytelokuvia ja haastatteluja. Vastaavaa kristillistä nuorten mediaa ei ole toista Suomessa.

Paperilehti on kuitenkin se, mikä kannattelee Nuotan taloutta. Se mahdollistaa Antero Toikan mukaan kaiken toiminnan. Tilauksia on vain 1000 kappaletta tällä hetkellä.

– Jos lehti kuolee ja kuopataan, silloin suuri ja minusta sisällöltään hyvä, vanha ja perinteinen kristillinen media lakkaa olemasta.

Tilausten laskun taustalla hän näkee sen, että mitkään paperilehdet eivät ole enää osa nuorisokulttuuria niin kuin aiemmin. Toikka kuitenkin puoltaa paperilehteä siksi, että on hyvä lukea kiinnostavia juttuja muualtakin kuin netistä eikä pelkästään roikkua sosiaalisessa mediassa.

– Älypuhelimilla ja tableteilla päätyy helposti kaikenlaisille sivuille, mutta paperilehteä lu­kiessa on vain se sisältö, mikä on kansien välissä.

Kansanlähetyksen panos Nuotassa vähäisempi

Nuotassa on käynnissä muutosten aika. Lehden päätoimittajuus on nyt pysyvästi siirtynyt Sleylle, kun aikaisemmin sitä vaihdeltiin Kansanlähetyksen ja Sleyn kesken. Kansanlähetys ja Oppilas- ja Koululaislähetys (Opko) jatkavat kuitenkin Nuotan yhteistyökumppaneina. Se tarkoittaa esimerkiksi lehden esilläpitoa niiden tapahtumissa ja osallistumista lehden suunnitteluun.

Nuotan kustantajana jatkaa Sley-Media Oy. Kansanlähetys on aiemmin tukenut Nuotan toimintaa jonkin verran taloudellisesti, mutta Toni Kokkosen mukaan siitä on nyt luovuttu.

– Muutoksen taustalla ovat säästösyyt, mutta myös se, että Sley halusi tehdä enemmän heidän profiilinsa lehteä, hän kertoo.

Kokkonen jättää haikein mielin Kansanlähetyksen aiemman panoksen Nuotan parissa. Julkaisijoina he ovat toimineet yhdessä Sleyn ja Opkon kanssa lähes 40 vuotta. Kokkosen mielestä Nuotta on ainutlaatuinen media, jonka kautta tehdään monenlaista nuorisotyötä, kuten kasvatetaan kristittyjä toimittajia.

Päätoimittajamuutoksen ohessa Nuotan pitkäaikainen toimituspäällikkö Tommi Hakkari on jättämässä syksyllä työnsä lehden parissa. Hän siirtyy Open Doors -järjestön viestintäpäälliköksi.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!