Näin Kansanlähetys vastasi piispoille – ”Emme ole rikkoneet tehtyjä sopimuksia”

Uusi Tie julkaisee tässä Kansanlähetyksen vastauksen piispoille koskien piispojen edellyttämiä korjaustoimenpiteitä.
Ryttylän Kansanlähetysopiston rakennukset.

Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virallinen lähetysjärjestö. Yhdistyksen lähetyskeskus ja Kansanlähetysopisto sijaisevat Ryttylässä. KUVA: KAROLIINA RAUHIO-POKKA

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokoukselle

Suomen ev.lut. kirkon ja Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen välillä on pitkä yhteinen historia hyvästä yhteistyöstä lähetystyössä. Yhteinen roolimme Inkerin ev.lut. kirkon työn tukemisessa ja kehittämisessä on ollut tärkeä ja siunattu. Toivomme, että voimme jatkaa tätä hyvää yhteistyötä.

Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys on saanut 9.11.2023 tiedoksi piispainkokouksen tulkinnan sopimusrikkomusepäilystä sekä tähän liittyvät asiakirjat. (Piispainkokous 5/2023, 24.10.23, § 6, Ohjauskeskustelut kirkon lähetysjärjestöjen kanssa 2023). Tämän jälkeen toimitimme pyydetyt kirjalliset selvitykset asiasta määräaikaan 30.11.2023 mennessä. Lisäksi osallistuimme viralliseen suulliseen kuulemiseen 11.12.2023 Helsingissä sekä epäviralliseen piispojen kuulemiseen 10.1.2024 Teamsissa.

Tässä piispainkokoukselle osoitetussa päätöskirjelmässä vastaamme piispainkokouksen esittämiin korjaustoimenpiteisiin, jotka on edellytetty tehtäväksi 31.5.2024 mennessä kirjallisen päätöksen muodossa.

Vastaukset piispainkokouksen edellyttämään neljään korjaustoimenpiteeseen

(1) ei edistä työntekijänsä papiksi vihkimistä Inkerin evankelis-luterilaisessa kirkossa tai missään muussa ulkomaisessa kumppanikirkossa, jos järjestön työntekijä a) asuu vakituisesti Suomessa tai muualla kuin kyseisen kirkon alueella ja käy vain satunnaisesti vihkimyksen antaneessa kirkossa ja/tai b) tekee vain etätyötä kyseiseen kirkkoon;

Inkerin evankelis-luterilaisessa kirkossa tapahtuneissa pappisvihkimyksissä on ollut kyse lähetysyhteistyöstä, jossa Inkerin kirkko on pyytänyt Suomessa asuvia työntekijöitämme työyhteyteensä ja vihkinyt heitä itselleen diakoneiksi ja pastoreiksi.

Kirkon lähetysjärjestönä emme jatkossa edistä a) vakituisesti Suomessa asuvien ja vain satunnaisesti kumppanikirkossa työskentelevien tai b) kumppanikirkossa vain etätyötä tekevien työntekijöidemme pappisvihkimyksiä muiden kirkkojen yhteydessä.

Tiedotamme edellä mainitun sitoumuksen työntekijöillemme. Jos työntekijä omaaloitteisesti ilman työnantajan ohjausta päättää kuitenkin itse ottaa vihkimyksen ulkomaisessa kumppanikirkossa, eivät työnantajan toimenpiteet asiassa kuulu tämän sopimuksen piiriin.

(2) saattaa kaikki ulkomaille suunnitellut pappisvihkimykset piispainkokouksen käsiteltäviksi. Lähetetyn työntekijän pappisvihkimys voidaan vain poikkeuksellisesti toteuttaa ulkomaisessa kumppanikirkossa. Suunnitelma pappisvihkimyksestä on saatettava kirjallisena piispainkokouksen tietoon ennen kuin mitään vihkimykseen liittyviä toimenpiteitä tai päätöksiä on tehty. Suunnitelma käsitellään kirkon lähetystyön toimikunnan kokouksessa. Kirkon lähetystyön toimikunta vie asian piispainkokoukselle kannanottoa varten;

Kirkon lähetysjärjestönä saatamme työntekijöidemme ulkomailla tapahtuviksi suunnitellut pappisvihkimykset jatkossa lähetystyön toimikunnan kautta kirjallisesti piispainkokouksen tietoon ennen kuin tällaisia suunnitelmia laitetaan käytäntöön.

Olemme myös halukkaita sitoutumaan yhdessä sovittavaan ymmärrykseen siitä, millä edellytyksillä ulkomaisessa kumppanikirkossa tapahtuvat pappisvihkimykset ovat hyväksyttyjä.

(3) pyytää pappisvihkimystä sitä toivovalle työntekijälleen Suomen evankelisluterilaisen kirkon hiippakunnalta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tavanomaisten pappisvihkimyskäytäntöjen mukaisesti;

Kansanlähetys on liikkeenä sitoutunut perinteiseen virkakantaan. Samalla liikkeessä on voimassa periaate, jonka mukaan kunnioitamme työntekijöidemme Raamattuun perustuvaa teologista vakaumusta ja rohkaisemme heitä toimimaan sen mukaan.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että a) työntekijämme voivat halutessaan tulla vihityksi papiksi yhteisvihkimyksessä ja toisaalta sitä, että b) kunnioitamme niiden työntekijöidemme omantunnonvapautta, jotka eivät halua osallistua yhteisvihkimykseen.

Mikäli tavanomaisilla pappisvihkimyskäytännöillä tarkoitetaan sitä, että työntekijämme tulee osallistua yhteisvihkimykseen, voimme pyytää pappisvihkimystä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon hiippakunnalta sikäli kuin se ei ole vastoin työntekijämme teologista vakaumusta.

(4) ei kierrä ulkomaisilla vihkimyksillä kirkon virkaratkaisua, vaan tukee työntekijänsä pappisvihkimyksen saamista Suomen evankelis-luterilaisen kirkon hiippakunnalta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tavanomaisten pappisvihkimyskäytäntöjen mukaisesti.

Ulkomailla tapahtuneissa pappisvihkimyksissä on ollut kyse lähetysyhteistyöhön liittyvistä yksittäistapauksista.

Lähetysjärjestön ja kirkon välinen vokaatiokäytäntö on suomalainen järjestelmä. Kansanlähetyksellä ei ole mandaattia antaa vokaatiota ulkomaisiin kumppanikirkkoihin. Vokaatiot ovat olleet kumppanikirkon paikallisseurakunnan, seminaarin tai muun vastaavan tahon antamia. Varsinaisena aloitteellisena toimijana toteutuneissa pappisvihkimyksissä on ollut joko yhteistyökirkko tai asianomainen henkilö itse.

Toivomme, että jatkossa työntekijöidemme pappisvihkimykset voivat tapahtua kotimaassa. Vetoamme siihen, että piispat sitoutuvat pitämään huolta myös niiden työntekijöiden pappisvihkimyksien toteutumisesta, jotka eivät voi omantunnon syistä osallistua yhteisvihkimykseen.

Piispainkokous edellyttää, että Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen liittohallitus tekee pysyväisluonteisen päätöksen edellä kuvatusta sopimusrikkomuksen korjaavasta toimenpiteestä ja saattaa päätöksen kirjallisesti tiedoksi piispainkokoukselle 31.5.2024 mennessä.

Suomen Ev.lut. Kansanlähetys sitoutuu siihen, mitä se on luvannut ja mistä on yhdessä sovittu. Emme ole toiminnassamme rikkoneet tehtyjä sopimuksia – emme myöskään lähetystyön perussopimusta. Suhtaudumme esitettyyn epäilyyn vakavasti ja pyytämämme ulkopuolinen juridinen arvio tukee kantaamme siitä, ettemme ole rikkoneet sopimusta.

Nykyisessä perussopimuksessa ei puhuta mitään pappisvihkimyksistä. Sen sijaan Yhteinen todistus 2023 tunnistaa selkeästi kirkossamme vallitsevat kaksi erilaista käsitystä pappisvirasta ja määrittelee pelisääntöjä niiden yhteiselämän mahdollistamiseksi. Näitä sopimuksia olemme noudattaneet. Kesken sopimuskauden voimassa olevan sopimuksen tulkinnan yksipuolinen muuttaminen toisen osapuolen taholta on sopimussuhteissa noudatettavan lojaliteettiperiaatteen vastaista.

Varsinaisia sopijapuolten välisiä neuvotteluja syntyneen kiistan sovinnolliseksi ratkaisuksi ei ole käyty. Siksi toiveemme on, että kuulemismenettely voidaan päättää ja voisimme etsiä yhteistä ratkaisua sopijapuolten välillä neuvotellen.

Toivomme, että yhteistyö Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen ja Suomen ev.lut. kirkon välillä lähetystehtävän toteuttamisessa voi jatkua myös tulevina vuosina.

Ryttylässä 21. päivänä toukokuuta 2024

Regina Leppänen
Liittohallituksen puheenjohtaja

Antti Jääskö
Liittohallituksen varapuheenjohtaja

sekä Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen liittohallituksen jäsenet

Lue myös:

Piispat puoltavat Sleyn ja Kansanlähetyksen lähetysjärjestöasemaa äänin 7–3