Mitä tiedät itsestäsi?

Jumala halusi juuri sinun olevan olemassa. Sinä et ole vahinko.

Kuka minä oikein olen? Identiteetti on aikamme polttavia kysymyksiä. Joidenkin kohdalla se on kipeä, tuskaa tuottava kysymys. Se on myös yksi Raamatun tärkeimpiä teemoja.

ENSIMMÄINEN ASIA, minkä Raamattu meille kertoo, on että olemme luotuja. Olipa biologinen alkuperämme millainen tahansa, meidän syntymämme ei ole sattumaa. Jumala halusi juuri sinun olevan olemassa. Sinä et ole vahinko. Yksikään ihminen ei ole ei-toivottu. Jumala on jokaisen ihmisen olemassaolon oikeutus. Jokaisella on Jumalan luomana loukkaamaton ihmisarvo.

TOISEKSI, tästä herää kysymys. Jos Jumala on luonut meidät, miksi maailmassa on pahuutta ja miksei kukaan meistä ole täydellinen? Raamattu vastaa tähän kertomalla, ettei maailma ole sellainen, miksi se alun perin luotiin. Elämme rikkinäisessä maailmassa. Elämme maailmassa, jossa synnillä ja pahuudella on aina vaikutusta. Olemme kaikki syntisiä. Tämän toteaminen ei millään tavoin riistä meiltä arvoamme.  Se, että meitä pidetään syntisinä tarkoittaa, että olemme vastuussa elämästämme Jumalalle, luojallemme.

KOLMANNEKSI Raamattu ilmoittaa meille, että olemme Jumalan rakastamia. Maailman tunnetuin Raamatun lause lienee Johanneksen evankeliumissa: ”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainoan Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo hukkuisi, vaan saisi iankaikkisen elämän” (Joh. 3:16). Jumalan rakkaus meitä kohtaan näkyy siinä, että hän antoi ainoan Poikansa kuolla sovituksena ja maksuna meidän tekemiemme vääryyksien ja syntien tähden. Jeesuksen uhrin tähden me voimme nyt saada anteeksi ja tulla armahdetuksi Jumalan edessä.

TÄTÄ SEURAA NELJÄS ASIA, jonka Raamattu meistä kertoo. Meitä etsitään. Jumala toimii aktiivisesti saadakseen meihin yhteyden. Sen perusteella, mitä Jumala on jo tehnyt meidän puolestamme Jeesuksen ristinkuolemassa ja ylösnousemuksessa, Raamattu kehottaa meitä vastaamaan Jumalan sovintokutsuun: ”antakaa sovittaa itsenne Jumalan kanssa”. Kansanomaisella kielellä sanotaan, että jollakin ihmisellä on ”asiat kunnossa yläkerran kanssa”. Sanontaan kätkeytyy totuus. Ihminen, joka ei ole vielä kääntynyt Jumalan puoleen ja vastaanottanut Jumalalta anteeksiantamusta ja armahdusta, ei vielä elä yhteydessä Jumalaan. Siihen meitä kaikkia kutsutaan: palaamaan perimmäiseen identiteettiimme, Jumalan yhteyteen.