Miksi Seta esti Tapio Puolimatkaa osallistumasta eurovaalipaneeliin?

– Ilmaisunvapautta voidaan rajoittaa, jos sitä väärinkäytetään toisten syrjimiseen tai ihmisarvon kyseenalaistamiseen, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo pohtii.

KUVA: JENNIINA NUMMELA

– En ole koskaan puhunut halventavasti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä, Jyväskylän yliopistossa kasvatuksen teorian ja tradition professorina työskentelevä Tapio Puolimatka sanoo. KUVA: JENNIINA NUMMELA

Seksuaalinen tasavertaisuus ry (Seta ry) kielsi Suomen Kristillisdemokraattien (KD) eurovaaliehdokas Tapio Puolimatkaa osallistumasta Setan eurovaalipaneeliin 17.5., jonne Puolimatka oli nimetty KD:n edustajaksi. Seta pyysi KD:ta asettamaan paneeliin ehdokkaan, joka on lähempänä Setan omaa linjaa.

”Emme toivota Tapio Puolimatkaa tervetulleeksi puhujaksi järjestämäämme tilaisuuteen. Hän toimii aktiivisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien oikeuksia vastaan ja hänen kirjoituksensa koetaan erittäin syrjiviksi ja epäkunnioittaviksi”, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo totesi viestissään KD:n puoluesihteerille Asmo Maanselälle viime viikolla.

Edellisenä perjantaina Tarjamo oli pyytänyt KD:ltä edustajaa Setan järjestämään paneeliin, jossa eurovaaliehdokkaat pääsevät kertomaan tavoitteistaan ihmisarvoisemman Euroopan rakentamiseksi. Maanselkä kommentoi Iltalehdelle 9.5., että KD:lla ei taida olla Setan mielen mukaista ehdokasta mukaan keskusteluun.

Ajaako Seta sananvapauden rajoittamista?

Setan kattojärjestö ILGA Europe saa 29 prosenttia rahoituksestaan Euroopan komissiolta ja erilaisten projektirahoitusten kautta yli puolet ILGA Europen rahoituksesta tulee Euroopan Unionilta. Setan omaa kansallista toimintaa tue­taan verovaroilla. ”Eikö julkisilla varoilla tuetun järjestön toiminnan tulisi olla avoin demokraattiselle kontrollille ja eikö sen toiminnan pitäisi kestää kriittinen arviointi?” Puolimatka vastasi Setalle. Kerttu Tarjamo kertoo Uudelle Tielle, että Setan eurovaalipaneeliin tavoitteena on pohtia, miten EU-tasolla edistetään seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

– Jos Puolimatka olisi osallistunut keskusteluun, tilaisuus ei olisi ollut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville turvallinen. Puolimatka tunnetaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien vastustajana, joka kyseenalaistaa heidän oikeutensa, Tarjamo perustelee.

On ymmärrettävää, että Seta ei kutsuisi Puolimatkaa sateenkaariperheiden kesäleirille opetusvastuuseen. Nyt oli kyseessä kuitenkin julkinen, poliittinen tilaisuus.

– Puolimatkalla on julkisia foorumeja, missä hän jo käyttää puheenvuoroja, eikä Seta pysty estämään hänen esiintymisiään, Tarjamo vastaa.

Entä tekisikö Seta sen, jos voisi?

– Kun puhutaan ilmaisunvapaudesta, pitää muistaa, ettei se ole ihmisoikeu­tena täysin rajaton. Olisi käytävä keskustelua siitä, mihin asti sananvapaus venyy silloin, kun sitä hyväksikäytetään muiden oikeuksien loukkaamiseen. Ilmaisunvapautta voidaan rajoittaa, jos sitä väärinkäytetään toisten syrjimiseen tai ihmisarvon kyseenalaistamiseen, Tarjamo sanoo.

Kerttu Tarjamon mukaan Puolimatka myös siteeraa tarkoitushakuisia tekstejä ja pseudotutkimuksia, joiden sisällöt myötäilevät poliittisten ja ideo­logisten liikkeiden linjauksia.

”Tunnen Setan ohjelman ongelmat”

Professori Tapio Puolimatkan mukaan Setan pitäisi suostua oman poliittisen ohjelmansa arviointiin kriittisesti.

– En ole koskaan puhunut halventavasti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä. On kuitenkin kiistatonta, että tunnen Setan ohjelman ongelmat. Uskoisin tämän olevan syy, miksi minun osallistumiseni europaneeliin estettiin, Puolimatka kertoi Uudelle Tielle.

Hän huomauttaa, että Setan kannalta paneeli olisi tarjonnut oivallisen mahdollisuuden kumota Puolimatkan esittämä kritiikki, jos Setalla olisi esittää hyviä perusteluja.

Mikä on lapsen paras?

Kun lakiehdotus sukupuolineutraalista avioliittolaista meni läpi vuonna 2014, kasvatustieteen ja filosofian tohtori Tapio Puolimatka antoi asiasta kielteisen lausunnon eduskunnan lakivaliokunnalle vedoten siihen, että lapsella on oikeus isään ja äitiin. Gender-ideologian ytimessä on tavoite purkaa avioliitto- ja perhenormit, jotta yksilöiden seksuaalinen vapaus voisi toteutua mahdollisimman moninaisesti.

– Tutkimuksetkin todistavat, että miehen ja naisen väliselle avioliitolle rakentuva perhe on turvallisin paikka lapselle varttua. Tämän osoitin muun muassa kirjassani Lapsen ihmisoikeus: lapsen oikeus isään ja äitiin (Uusi Tie 2014), Puolimatka sanoo.

Puolimatka puolestaan kritisoi Setan käyttämien tutkimusten tieteellisyyttä.

– Itse rakennan perinteiseen tieteelliseen tutkimukseen, joissa ilmiöitä tutkitaan laajasti, nojautuen laajaan otantaan. Olettaessaan, ettei lapsi tarvitse isää ja äitiä Seta turvautuu otokseltaan suppeisiin ja epäluotettaviin tutkimuksiin ja sivuuttaa laaja-alaisemmat ja luotettavammat perhetutkimukset, Puolimatka huomauttaa.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!