”Mennään kauemmas eikä sanota päivää” – millaista on olla juutalainen Suomessa?

Turun juutalaisesta seurakunnasta on todennäköisesti jäsenmäärään suhteutettuna eniten maailmassa muutettu Israeliin.

Helsingin Kampin synagogan sisäänkäynnin edessä on portti ja kahden metrin korkuinen teräsovi. Myös Turun synagogassa on tiukat turvatoimet. Kuva: Michel Grünstein

Helsingin Kampin synagogan sisäänkäynnin edessä on portti ja kahden metrin korkuinen teräsovi. Myös Turun synagogassa on tiukat turvatoimet. Kuva: Michel Grünstein

Turun juutalaisesta seurakunnasta on todennäköisesti jäsenmäärään suhteutettuna eniten maailmassa muutettu Israeliin.

Juutalainen istuu pakatun matkalaukun päällä, vanha sanonta kuuluu. Turun synagogan esimies Aharon Tähtinen on yksi niistä, jotka pyörittelevät aina mielessään Israeliin muuttoa. Vielä turvallisuuden puute ei kiinnitä ajatuksia kansalliskotiin, vaan halu päästä ­omien keskuuteen.

Turun juutalaisesta seurakunnasta on todennäköisesti jäsenmäärään nähden eniten maail­massa muutettu Israeliin, Tähtinen arvio. Tällä hetkellä seurakuntaan kuuluu noin sata jäsentä.

– Melkein joka perheestä on lähdetty Israeliin tai Yhdysvaltoihin.

Turvatoimia tiukennetaan

Aharon Tähtinen on asunut yli 20 vuotta Berliinissä. Siellä hänen vastuullaan olevaa synagogaa vartioivat useat poliisit 24 tuntia vuorokaudessa. Saksaan verrattuna Suomi tuntuu lintukodolta.

– Mutta kyllä meilläkin Turun synagogassa on koko ajan tiukennettu turvatoimia.

Silloin tällöin heille tulee uhkauskirje, ja pientä ilkivaltaa tehdään. Seurakunta toivoisi poliisin näkyvämpää läsnäoloa merkittävien tapahtuminen aikana. Helsingissä Kampin synagogassa poliisivartiointi toteutuu. Siellä synagoga on joutunut säännöllisen häirinnän kohteeksi. Juutalaisvastaisia tarroja liimataan, tiloja töhritään, kadulta huudellaan.

Kuka tahansa voi nähdä Kampin synagogan edustalla teräspalkit, portin ja kahden metrin korkuisen teräsoven.

Synagoga tekikin hiljattain vetoomuksen hallitukselle vakituisen tukirahan saamiseksi turvallisuuden takaamiseen. Suomi on ainut Pohjoismaa, joka ei tue säännöllisesti juutalaista seurakuntaa turvallisuuskuluissa.

Helsingin juutalaiseen seurakuntaan kuuluu yli tuhat jäsentä. Koko Suomessa juutalaisia on noin 1 800.

Vartiointi kirkkoihin?

Aharon Tähtinen ei tunne oloaan uhatuksi omassa synagogassaan, Berliinissä hän oli pitkään paljon tiukemmassa tilanteessa. Jotkut seurakuntalaiset kuitenkin välttävät kokoontumisia turvallisuuden vuoksi tai jättäytyvät vähäksi aikaa pois toiminnasta, kun jotakin ikävää tapahtuu.

Missään Länsi-Euroopassa ei tarvitse valvoa kirkkoja ja moskeijoita, mutta synagogia tarvitsee.

– Jos radikalisoituminen jatkuu, Suomessakin esimerkiksi Turun tuomiokirkko joutuu vaatimaan poliisin vartiota jumalanpalveluksien ajaksi. Usein arabiradikalismin ensimmäisenä kohteena ovat juutalaiset ja sitten muut uskonnot.

Mielenosoitukset huolestuttavat

”Tää on kaikki on USA:n vika, Donald Trump on natsisika!”. Tämänkaltaiset huudot kaikuivat perjantaina 8.12. Helsingin ydinkeskustassa. Kantasuomalaiset ja muslimit marssivat rinta rinnan.

Muutamaa päivää aiemmin presidentti Donald Trump oli julistanut Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Raivo repesi ympäri Eurooppaa.

Missään Länsi-Euroopassa ei tarvitse valvoa kirkkoja ja moskeijoita, mutta synagogia tarvitsee.

– Kun ei ole kunnon arvopohjaa, silloin kansankiihottajat saavat ihmisiä mukaansa, Aharon Tähtinen sanoo huolestuneena ja viittaa yleiseen maallistumiseen.

Myös medialle voi osoittaa syyttävää sormea, sillä se on demonisoinut Donald Trumpin.

– Itse olen sitä mieltä, että Trumpin Jerusalem-päätös oli oikea. Se ei ole dramaattinen, sillä Yhdysvallat on jo aikoja sitten päättänyt suurlähetystön siirtämisestä.

Antisemitismin monet kasvot

Lisääntyneen maahanmuuton myötä Aharon Tähtinen näkee juutalaisten turvallisuuden heikentyneen.

– Arabi-antisemitismi on voimakkaasti lisääntynyt Euroopassa.

Muslimien osuus Euroopan väestöstä vähintään kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä, selviää Pew Research Centerin tutkimuksesta. Jos runsaan maahanmuuton ennuste toteutuu, osuus voi kasvaa jopa 14 prosenttiin eli kolminkertaistua. Esimerkiksi Ruotsissa olisi 30 vuoden päästä yli 30 prosenttia väkiluvusta muslimeita.

Tähtisen mielestä turvan tarjoaminen sitä hakeville on kuitenkin lähimmäisen rakastamista ja auttamista. Juutalaiset itse ovat tarvinneet kautta historian suojaa vainoja vastaan.

Juutalaisvastaisuutta löytyy arabien ohessa kristittyjen parista.

– Suomessakin olen tavannut monia, jotka sanovat suoraan, että te juutalaiset olette Jeesuksen tappajia. Kirkon piirissä on myös uutta antisemitismiä. Esimerkiksi Kirkon Ulkomaanapuun on soluttautunut äärivasemmistolainen porukka, joka tekee palestiinalaisten puolesta työtä.

Myöskään äärioikeistolaista antisemitismiä ei pidä unohtaa. Siihen Tähtinen törmää erityisesti Facebookissa. Lisäksi oma lukunsa ovat salaliittoteorioiden kannattajat, jotka väittävät juutalaisten pyrkivään pahaan maailmassa ja olevan esimerkiksi kaikkien pankkien takana.

Juutalaisuutta peitellään töissä

Aharon Tähtinen pitää aina kipaa päässään. Se herättää reaktioita.

– Mennään kauemmas ja ei välttämättä sanota päivää. Tai kun esitän jonkun mielipiteen, sen ajatellaan johtuvan juutalaisuudestani. Meidät laitetaan laatikkoon.

Monet eivät tuo juutalaisuuttaan esille työpaikoilla, jotta ura ei vaikeutuisi, tai he eivät uskalla ottaa lomaa juhlapäiviksi.

– Varovaisuus on sisäänrakennettu.

Kun juutalaisvaltiosta tehdään suurin konna aamusta iltaan, se saa Aharon Tähtisen surulliseksi.

Vuonna 2014 suomenjuutalainen Michel Grünstein kirjoitti Helsingin Sanomien mielipiteessään: ”Siinä missä Hamas käyttää ihmiskilpiä ja laukaisee raketteja koulujen ja sairaaloiden vierestä, Israel varoittaa Gazan siviilejä tulevista ohjusiskuista. Se jopa neuvoo, minne heidän kannattaa siirtyä pommitusten tieltä.”

Mielipide oli ensimmäinen kerta, kun asia tuotiin ilmi Suomen mediassa.

– Palestiinalainen propaganda on mennyt läpi, Tähtinen harmittelee.

– Israelia pidetään valloittajana, vaikka siitä ei ole kysymys. Koko ongelma johtuu arabimaista.

Hänestä käsitys alueen historiasta on Suomessa väärä.

– Sitten kun kouluissa ja tiedotusvälineissä väärä käsitys ajetaan läpi, siitä tulee yleinen mielipide.

Lisäksi

Ruotsissa vaietaan muslimien ja vasemmiston antisemitismistä

Juutalaisia nuoria on juhlimassa Göteborgin synagogassa hanukkaa. Ilta saa järkyttävän käänteen, kun synagogaan tehdään polttopulloisku. Poliisi pidättää teosta kaksi syyrialaista ja yhden palestiinalaisen.

Samana päivänä, 9. joulukuuta, Tukholmassa pidetään mielenosoitus, jossa juutalaisia kutsuttaan apinoiksi ja sioiksi.

Edellisenä päivänä vihaa on lietsottu myös Malmön kaduilla, satojen muslimien voimin.

Paikalla kuvatulla YouTube-videolla mielenosoittajat kertovat Muhammedin armeijan olevan palaamassa ja esittävät monia uhkauksia.

”Ei rauhaa juutalaisten kanssa. Puukottakaa heitä. Iskekää, iskekää, älkää pelätkö!” joukko huutaa.

Suvaitsemattoman leimaa pelätään Ruotsin johdossa

Ruotsissa elää 18 000 juutalaista. Erityisinä riskiaikoina poliisit vartioivat juutalaisia kouluja. Mälmössä juutalaiset päiväkotilapset leikkivät luodinkestävän lasin takana.

Naapurimaassamme 51 prosenttia iskujen ja uhkausten tekijöistä on äärimuslimeja – ja vain viisi prosenttia äärioikeistolaisia. Tällaisiin tuloksiin päädyttiin vuonna 2013 Tel Avivin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. 25 prosentista tekijöistä on (ääri)vasemmistolaisia.

Muissakin maissa luvut ovat samansuuntaisia. Oslon yliopistossa tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa otettiin vertailuun Ranska, Iso-Britannia, Saksa, Norja ja Tanska. Näissä maissa useimmissa tapauksissa uhkausten ja iskujen takana on ääri-islamisti.

”Ruotsalaiset poliitikot eivät epäröi tuomita äärioikeiston harjoittaa antisemitismia”, kirjoitti ruotsalainen toimittaja Paulina Neuding viime vuoden lopulla The New York Timesissa.

Esimerkiksi kun uusnatsit pyrkivät marssimaan Göteborgin synagogan ohi Yom Kippurina marraskuussa, se kirvoitti tuohtumuksen läpi poliittisen kentän.

Muiden ryhmien antisemitismistä kuitenkin vaietaan maassa, ”joka ylpeilee vähemmistön ja maahanmuuttajien toivottamisesta tervetulleeksi”.

”Pelko joutumisesta syytetyksi suvaitsemattomuudesta on halvaannuttanut Ruotsin johtajat”, Neuding sivaltaa.

Äskettäin hyökkäyksiä juutalaisia vastaan on koettu muuallakin Euroopassa. Esimerkiksi viime kuun lopussa kahdeksanvuotias poika pahoinpideltiin pariisilaisessa lähiössä. ”Koko tasavalta nousee tänään Ranskan juutalaisten rinnalla taistoon näitä vastenmielisiä hyökkäyksiä vastaan”, presidentti Emmanuel Macron lupasi.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!