Maailmankuulu evankelista Ravi Zacharias sai iäisyyskutsun

Johanneksen evankeliumin sanat ”sillä minä elän, ja tekin tulette elämään” muuttivat 17-vuotiaan epätoivoon ajautuneen nuorukaisen elämän.

Kuva: Ravi Zacharias International Ministries

Kristitty kirjailija, apologeetta ja evankelista Ravi Zacharias on kuollut kotonaan Atlantassa 74 vuoden iässä 19. toukokuuta 2020. Zachariaan selästä löytyi maaliskuussa leikkauksen yhteydessä pahalaatuinen syöpä, luusarkooma, ja reilut kaksi kuukautta myöhemmin sairaus vei mennessään. Vielä tammikuussa 2020 hän vieraili Filippiinien Manilassa puhumassa Kansallisella rukousaamiaisella.

”Isäni halusi puhua aina kaikkein eniten Jeesuksesta Kristuksesta, Pelastajastaan. Jopa viimeisinä päivinään, siihen saakka kunnes hänellä ei enää ollut voimaa puhumiseen, hän käänsi joka keskustelun Jeesukseen ja siihen, mitä Herra on tehnyt”, Zachariaan tytär Sarah Davies kirjoittaa Ravi Zacharias International Ministries (RZIM) -järjestön kotisivuilla.

”Sillä minä elän, ja tekin tulette elämään”

Ravi Zacharias syntyi Anglikaanikirkkoon kuuluvaan intialaisperheeseen Madrasissa, Intiassa 26. maaliskuuta 1946. Uskonasioihin nuori poika suhtautui kuitenkin epäilevästi. Ravi menetti toivonsa ja elämänhalunsa ja yritti 17-vuotiaana itsemurhaa. Toipuessaan sairaalassa paikallinen kristitty työntekijä toi Ravin äidille Raamatun ja pyysi tätä lukemaan Johanneksen evankeliumista (14:19) sanat: ”Sillä minä elän, ja tekin tulette elämään.” Tämä muutti nuorukaisen elämän. Hän antoi elämänsä Kristukselle ja antautui totuuden etsimiselle.

Vuonna 1966 Ravi muutti perheensä kanssa Kanadaan. Julistustyönsä aloitettuaan hänet pyydettiin pian puhumaan Vietnamiin sotilastukikohtiin. Se oli hänen tulikasteensa kansainväliseen julistustyöhön. Evankelistauransa aikana hän puhui lopulta yli seitsemässäkymmenessä maassa.

Vuonna 1974 Ravi Zacharias muutti vaimonsa Margien kanssa Yhdysvaltoihin. Trinity Evangelical Divinity School -oppilaitoksessa hän opiskeli teologian maisterin tutkinnon.

Ihmiset eivät ole loogisia ongelmia

Evankelista Billy Graham kutsui Zachariaan puhumaan kansainväliseen evankelistojen konferenssiin Amsterdamiin vuonna 1983. Tuo tapahtuma muutti Zachariaan tulevaisuuden työnäyn. Nyt oli tartuttava uudella tavalla ihmisten vaikeisiin maailmankatsomuksellisiin kysymyksiin.

”Hän ei nähnyt toisten vastalauseita ja kysymyksiä jonain sellaisina, jotka pitäisi torjua, vaan sydämen huutoina, joihin täytyi vastata. Ihmiset eivät olleet loogisia ongelmia, jotka odottavat ratkaisua; he olivat ihmisiä, jotka tarvitsivat Kristuksen persoonaa”, kirjoittaa Matthew Fearon muistokirjoituksessaan RZIM-järjestön kotisivuilla.

Tämä matka johti Ravi Zacharias International Ministries -järjestön perustamiseen vuonna 1984. Järjestön tarkoituksena on tavoittaa evankeliumilla erityisesti kulttuurinvaikuttajia ja kouluttaa ja varustaa evankelistoja ja apologeettoja. Tänä päivänä RZIM:llä on lähes sata puhujaa ja sillä on toimistot 17 maassa viidellä eri mantereella.

Vuonna 2004 järjestö perusti humanitaarisen osaston Wellspring International, joka tukee vähävaraisia ja riskiryhmiin kuuluvia naisia ja lapsia koulutuksen, terveydenhuollon ja perustarpeiden saralla.

Ravi Zacharias kirjoitti 28 kirjaa, joita on myyty maailmanlaajuisesti miljoonia kappaleita. Suomeksi häneltä on julkaistu teos Jeesus ja muut jumalat (Perussanoma 2016).

Zachariasta jäivät kaipaamaan Margie-vaimo, kolme lasta ja viisi lastenlasta.