Maailman kuuluisin ateisti johdatti heidät kristilliseen uskoon
Jumala-usko ei ole vain järjetöntä, vaan uskonto kaikkineen on vaarallista. Näin väitettiin muutamien tunnettujen ateistien teoksissa 2000-luvun alussa. Teokset saavuttivat kansainvälisesti suuren suosion. Kirjoittajina olivat ateismin ”neljä ratsumiestä” Sam Harris, Richard Dawkins, Daniel Dennett ja Christopher Hitchens.
Teokset eivät ainoastaan argumentoineet ateismin puolesta vaan myös kritisoivat ankarasti uskontoja. Tämä sanoma sai jalansijaa maailmassa, joka syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen kavahti uskonnollisen fundamentalismin uhkaa.
Tätä ateismin uutta voimallista tulemista alettiin kutsua uusateismiksi, ja se näytti olevan viimeinen niitti uskonnollisen maailmankatsomuksen arkkuun.
Uusateismi johtaa merkityksettömyyteen
Pian kuitenkin alkoi esiintyä kritiikkiä uusateistien perusteluja kohtaan. Uusateistit sivuuttivat sen hyvän, mitä uskonnot ovat saaneet aikaan. He loivat karikatyyrejä kristinuskon opeista ja pilkkasivat niitä. Heidän omasta argumentoinnistaan löytyi selviä loogisia virheitä.
Uuusateismi ei kyennyt tarjoamaan merkitystä elämään. Niinpä ilmiö lopahti ja lähes kuoli. Erityisesti nuoret miehet, joiden parissa uusateismin kannatus oli suurinta, etsivät nyt merkitystä toisaalta.
Richard Dawkinsin ”oikea käsi” omaksuu kristinuskon
Viime aikoina ainakin kaksi merkittävää uusateismissa mukana ollutta henkilöä on kertonut kääntyneensä kristityksi. Toinen heistä on somalialaissyntyinen islamkriitikko ja feministi Ayaan Hirsi Ali, joka asuu tätä nykyä Yhdysvalloissa.
Hirsi Ali kertoi kääntymisestään loppuvuodesta 2023. Hän totesi, että luopuessaan islamista hän liian nopeasti omaksui uusateistien näkemyksen. Lopulta hän ymmärsi, että elämä ilman hengellisyyttä oli kestämätöntä, suorastaan itsetuhoista. ”Ateismi ei vastannut yksinkertaiseen kysymykseen, mikä on elämän tarkoitus ja merkitys.”
Toinen kiinnostava uusateismin jättänyt henkilö on Josh Timonen, joka toimi vuosien ajan Richard Dawkinsin kanssa läheisessä yhteistyössä. Timonen muun muassa vastasi Dawkinsin verkkosivuista, logojen suunnittelusta ja videotuotannosta.
Koronapandemian aikaan Timonen alkoi vaimonsa kanssa etsiä sosiaalista yhteisöä, ja he päätyivät menemään kirkkoon. Vaikka saarnat eivät ensin tehneet vaikutusta, hän alkoi itse lukea Raamattua ja tutustua hengelliseen kirjallisuuteen. Erityisesti Lee Strobelin teos Case for Christ (suomennettu nimellä Tapaus Kristus) haastoi häntä pohtimaan Jeesuksen historiallisuutta. Lopulta Timosesta tuli Jeesuksen seuraaja.
Dawkinsin kautta uskoontulleet
Ayaan Hirsi Ali ja Josh Timonen eivät ole yksittäistapauksia. Tohtori Denis Alexander ja professori Alister McGrath huomasivat, että useat uusateismista innostuneet käänsivät sille selkänsä ja löysivät lopulta kristillisen uskon. Itse asiassa monet kertoivat, että juuri uusateismi oli merkittävä tekijä heidän uskoontuloprosessissaan.
Alexander ja McGrath kokosivat viime vuonna julkaistuun kirjaan Coming to Faith through Dawkins (suomeksi: Uskoontulo Dawkinsin kautta) kahdentoista entisen ateistin tarinan. Kunkin heistä elämänhistoriassa uusateismilla on merkittävä paikka.
Yksi heistä on englantilainen Peter Byrom, joka opiskeli yliopistossa näyttelemistä. Hän suhtautui uskontoon välinpitämättömästi, kunnes kaksi hänen ystäväänsä koki kääntymyksen. Toinen kääntyi kristityksi, toinen ateistiksi. Erityisesti jälkimmäisen kääntymys haastoi Byromin ottamaan kysymyksen uskonnosta vakavasti.
Ateismi ei vastannut yksinkertaiseen kysymykseen, mikä on elämän tarkoitus ja merkitys.
Lukiessaan Dawkinsin Jumalharhaa (2006) Byrom vakuuttui siitä, että Jumalan olemassaolon puolesta ei ollut mitään todisteita. Universumissa havaittava suunnittelu voidaan selittää täysin luonnollisin prosessein.
”Sitten tein virheen ja katsoin YouTubea”, Byrom kertoo. Hän halusi tutustua tarkemmin Jumala-uskon puolesta ja vastaan esitettyihin argumentteihin. Vastaan tuli Dawkinsin kollegan, ateisti Peter Atkinsin ja kristityn filosofin William Lane Craigin välinen keskustelu. Yllätyksekseen Byrom totesi, että Craig rauhallisesti kumosi Atkinsin väitteet.
Kristitty filosofi kumosi Dawkinsin väitteet
Peter Byrom otti selvää Craigista ja huomasi, että tämä oli muutenkin väitellyt menestyksellisesti ateistien kanssa. Craig myös tarjosi filosofisia argumentteja Jumala-uskolle ja historiallisia argumentteja kristinuskon puolesta. Kristillinen kanta alkoi näyttää yhä vakuuttavammalta. Craig myös osoitti selvät loogiset virheet Dawkinsin päättelyssä.
Byromia kiinnosti tietää, kuinka kävisi, jos Dawkins ja Craig debatoisivat keskenään. Dawkins ei kuitenkaan koskaan suostunut debattiin Craigin kanssa. Kun Craig saapui Britanniaan kiertueelle vuonna 2011, Byrom seurasi koko kiertueen mukana ja kääntyi lopulta kristityksi.
Piditkö jutusta? Saatat pitää myös:
Uusateismi nousi ja hiipui – kiitos myös apologian
Miksi kuuluisat ateistit antavat nyt tunnustusta kristinuskolle?
Jos Jumala on olemassa, miksi hän ei ilmaise itseään?
Hei lukija!
Tämä artikkeli on julkaistu Uusi Tie -lehden vuoden 2023 erikoisnumerossa Ilon Aika. Tilaamalla Uuden Tien verkko- tai paperilehden tästä saat joka viikko ajankohtaista, hengellisesti ravitsevaa ja puhuttelevaa sisältöä.
Ja kiitos, jos jaat artikkelin sosiaalisessa mediassa. Voit myös tilata Ilon Aikaa paperilehtenä jaettavaksi tästä. Viedään evankeliumia yhdessä eteenpäin!
Uuden Tien toimitus