Lapsen ääni -kysely paljastaa puutokset suomalaisten lasten elämässä

Pelastakaa Lapset ry:n Lapsen ääni 2023 -kysely paljastaa, että lapsiperheiden arki on kriisiytymässä.
Lapsi nojaa ikkunaan ja katsoo ulos. Ikkunassa on veripisaroita.

Monenlaiset arjen puutteet aiheuttavat osattomuuden ja ulkopuolisuuden tunteita. Tämä kaikki uhkaa lasten mielen hyvinvointia ja kokonaisvaltaista jaksamista, selviää Lapsen ääni 2023 -kyselyn tuloksista. KUVA: PEXELS

Pelastakaa Lapset -järjestö selvitti suomalaisten lasten ja nuorten perheiden taloudellista tilannetta ja hyvinvointia. Lapsen ääni 2023kyselyyn vastasi 1725 lasta ja nuorta. Raportti paljastaa, että lapsiperheiden arki on kriisiytymässä. Köyhyyden aiheuttamat puutteet näkyvät kaikilla elämänalueilla. Taustalla vaikuttavat koronapandemia, pitkittynyt sota Euroopassa sekä merkittävä inflaatio ja elinkustannusten nousu.

Pienituloiseksi perheensä luokitelleita lapsia oli 14 prosenttia vastaajista. Näissä perheissä 14 prosenttia lapsista koki ruoanpuutetta. Lapset kuvaavat myös yksipuolista ruokavaliota, joka koostuu pääasiassa leivästä tai puurosta. Osa perheistä saa ruoka-apua. Jotkut vanhemmat vähentävät omia ruoka-annoksiaan, jotta lapsille riittäisi.

Monenlaiset arjen puutteet aiheuttavat osattomuuden ja ulkopuolisuuden tunteita. Tämä kaikki uhkaa lasten mielen hyvinvointia ja kokonaisvaltaista jaksamista. Ulkopuolisuuden ja erilaisuuden kokemusten myötä pienituloisuus vaikuttaa lasten kaverisuhteisiin ja lisää kiusaamisen ja yksinäisyyden riskiä. Monet pienituloisista lapsista kertovat, että heillä ei ole läheisiä ystäviä tai aikuisia tukenaan, ja monet eivät koe voivansa luottaa ihmisiin. Tämä heikentää hyvinvointia ja lisää eriarvoisuuden, osattomuuden ja syrjäytymisen tunteita.

Pienituloisten perheiden lapsista puolet kokee selviytyvänsä haasteista, kun muista vastaajista 69 prosenttia koki samoin.

Pelastakaa lapset on maailman johtava sitoutumaton lapsijärjestö, joka toimii 116 maassa.

Piditkö jutusta? Saatat pitää myös:

”Jos rahanpuute olisi ainoa syy lapsiperheköyhyyteen, asian voisi ratkaista rahalla”

Kanarian saaret, Pariisin Disneyland, Thaimaa… Voi, kun olisi varaa viedä lapset edes huvipuistoon!