Lähes puolet Kansanlähetyksen läheteistä on kohdemaissaan

Kansanlähetyksen 61 lähetystyöntekijästä 26 on tällä hetkellä työalueillaan ja 35 Suomessa, kertoo Kansanlähetyksen apulaislähetysjohtaja Teijo Peltola, joka vastaa järjestön lähetystyön operatiivisesta johtamisesta.

Kuva: Jenniina Nummela

Kansanlähetyksen lähetystyöntekijöitä on Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa ja Lähi-idässä. Turvallisuussyistä Teijo Peltola ei luettele alueita ja henkilöitä tarkemmin. Hän kertoo, ettei koronatilanteen takia ole perusteita vetää työntekijöitä kaikista maista pois. Toisaalta esimerkiksi Kenian turvallisuustilannetta arvioitaessa tilanteeseen reagoitiin alle vuorokaudessa ja kutsuttiin työntekijät kotimaahan.

– Tilanteet voivat hauraissa valtioissa eskaloitua nopeasti. Työntekijöiden tilanteet on arvioitu yksilöllisesti ja päätöksessä on huomioitu sekä kohdemaan että työntekijän henkilökohtainen tilanne. Kaikilla läheteillä on ollut mahdollisuus halutessaan palata Suomeen.

Riskiryhmiin kuuluvat työntekijät ovat saaneet Peltolan mukaan arvioida itse, kuinka suuri riski matkustaminen olisi ollut.

– Vastuu kohdemaihin jääneistä on kuitenkin viime kädessä meillä työnantajana.

Kansanlähetys ei ole lomauttamassa lähetystyöntekijöitään. Teemme parhaamme, että lähetyskannatus pysyy entisellään, Peltola sanoo.

– Emme tee äkkinäisiä ratkaisuja. Toistaiseksi ei ole merkkejä siitä, että tuki olisi heikkenemässä.

Teijo Peltola kertoo, että jokaisen lähetin – oli hän tällä hetkellä Suomessa tai ulkomailla – toimenkuva päivitetään vastaamaan tilannetta.

– Haluamme tukea työntekijöidemme jaksamista. Tilanne on myös mahdollisuus toteuttaa näkyämme niissä tehtävissä, joihin Jumala on lähetystyöntekijämme ja meidät lähettäjät kutsunut.