Koronaepidemia vaikuttaa Kansanlähetysopiston toimintaan rajusti

Kansanlähetysopiston viimeinen lähiopetuspäivä oli 17.3.2020, jonka jälkeen opisto siirtyi etäopetukseen.

Kansanlähetysopiston rehtori Niilo Räsänen. KUVA: MATTI KORHONEN

Aluehallintovirastot määräsivät toimialueellaan sijaitsevien koulujen, oppilaitosten ja samalla kansanopistojen tilat suljettavaksi 18.3.2020 alkaen. Kansanlähetysopiston viimeinen lähiopetuspäivä oli 17.3.2020, jonka jälkeen opisto siirtyi etäopetukseen. Lisäksi kokoontumiskiellon vuoksi viikonlopputapahtumia ei voida järjestää opistolla vallitsevan pandemiatilanteen aikana.

Linjavastaavien työt jatkuvat entistä vaativampina, kertoo rehtori Niilo Räsänen.

– Samalla rekrytoimme uusia opiskelijoita erityisesti raamattu- ja apologialinjoille. Nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus tulla linjoille etäopetukseen loppukevääksi. Opiston opiskelijat opiskelevat etänä todennäköisesti toukokuun loppuun 29.5.2020 saakka, hän arvelee.

Vaikka Kansanlähetysopisto saa jonkin verran tuloja etäopetuksesta, koronaepidemian vaikutukset toimintaan ovat Räsäsen ­laskelmien mukaan rajuja. Hän kertoo, että muutoksiin on jouduttu reagoimaan nopeasti.

– Taloudelliset menetykset ovat satojatuhansia euroja. Työpaikkojen turvaamiseksi Kansanlähetysopisto joutui lomauttamaan opiston työntekijöitä opiston sulkemisen ajaksi. Lomautustoimenpiteet kohdistuvat keittiöhenkilöstöön, siistijöihin ja asuntolanhoitajaan, yhteensä kahdeksaan työntekijään, Räsänen suree.

Lomautus on alkanut 6.4.2020, mistä alkaen lomautetut saavat työttömyyspäivärahaa. Räsänen kiittelee valtion taholta saatua poikkeuksellista tukea tänä vaikeana aikana.

– Lomautettujen tilannetta tulee helpottamaan muun muassa lakimuutos, jonka ansiosta koronaepidemian vuoksi lomautetut voivat päästä tavanomaista nopeammin työttömyysturvan piiriin ilman viiden päivän omavastuuaikaa, eli heti lomautuksen alkamispäivästä, jos he ovat jo silloin ilmoittautuneet TE-toimistossa työnhakijoiksi.